Norjalaiset murskasivat Bolshunovin 15 km MM-taistossa Holundin johdolla, Hyvärinen paras suomalainen


Norjan hurja joukko päihitti Aleksandr Bolshunovin taistossa maailmanmestaruudesta 15 kilometrin vapaan kilpailussa.
Etusuora: 03.03.2021 15:11Hiihto
Norjalaiset murskasivat Bolshunovin 15 km MM-taistossa Holundin johdolla, Hyvärinen paras suomalainen
Kuva: Tomi Mäkipää
Veikkaus
Perttu Hyvärinen Vuokatin Suomen Cupissa sykyllä 2020.
Miesten 15 km:n, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus

Tulokset


Hiihdon MM 3.3.2021 maastohiihto


Miesten 15 km (v)

#UrheilijaTulos
1.Hans Christer Holund 🇳🇴33.48,7
2.Simen Hegstad Krüger 🇳🇴+20,2
3.Harald Östberg Amundsen 🇳🇴+35,6
4.Alexander Bolshunov+43,7
5.Artem Maltsev+50,7
6.Sjur Røthe 🇳🇴+55,3
7.Martin Johnsrud Sundby 🇳🇴+55,9
8.Jens Burman 🇸🇪+56,9
9.William Poromaa 🇸🇪+1.02,7
10.Andrew Musgrave 🇬🇧+1.06,3
17.Perttu Hyvärinen 🇫🇮+1.24,4
18.Iivo Niskanen 🇫🇮+1.24,9
28.Markus Vuorela 🇫🇮+2.30,3
-Joni Mäki 🇫🇮DNF
Ennakko ja vihje


Viidentoista kilometrin kilpailua pidetään joissakin piireissä modernin ajan kuninkuusmatkana, koska kyseessä on ainoa väliaikamuotoinen startti miesten puolella. Tässä kilpailussa jokainen osallistuja käy taiston armotonta kelloa vastaan seuranaan vain koko kehon lävistävä silmitön tuska. Edessä ei ole kyttäilyä eikä taktikointia, vaan säälimätöntä taistoa oman kipukynnyksensä äärirajoilla.

Oberstdorfissa urakasta voi tulla miehille vielä tavallistakin tuskaisempi, sillä tarjolla on raastavia nousuja yhdistettynä lähes helteisiin kevätkeleihin, jotka pehmittävät radan ja hidastavat keliä hetki hetkeltä. Edessä on myös kilpailu, jossa huollon rooli korostuu ja lähtöpaikkakin saattaa vaikuttaa lopputuloksiin.

Suurin ennakkosuosikki kilpailuun on kuitenkin tälläkin kertaa selkeä. Lauantaina uransa ensimmäisen arvokisavoiton saavuttanut Aleksandr Bolshunov vaikuttaisi olevan potkun verran edellä pahimpia haastajiaan. Kilpailemista rakastava Bolshunov tuskin kärsii edes siitä, että hänellä on enemmän kisastartteja alla kuin pahimmilla haastajillaan, jotka ovat toistaiseksi kisanneet ainoastaan skiathlonissa.

Bolshunovin voiton tiellä kilpailussa on norjalaishiihtäjien lähes voittamaton armada. Jo skiathlonissa mitaleille hiihtäneet Simen Hegstad Krüger ja Hans Christer Holund ovat vahvoja mitalikandidaatteja myös tiistaina. Holundin kohdalla on tosin huomioitava, että jostain syystä hän ei ole oikein koskaan urallaan onnistunut 15 vapaan väliaikalähdössä. Hän ei ole nimittäin kyseisessä kisamuodossa noussut kertaakaan maailmancupissa palkintokorokkeelle, vaikka hänet tunnetaankin erittäin vahvana vapaan hiihtäjänä, jolle väliaikalähtöjen pitäisi sopia.

Krügerille viidentoista vapaa on sen sijaan yksi hänen paraatimatkoistaan, jolla hän on niittänyt menestystä useita kertoja viimeisten vuosien aikana. Keskiviikkona hänellä onkin erinomainen tilaisuus kirkastaa viime olympiakisojen kakkossija tällä matkalla ja saavuttaa uransa ensimmäinen henkilökohtainen MM-kultamitali.

Norjalaisista ei voi unohtaa myöskään Sjur Rötheä, joka on hänkin vapaan hiihtotavan armoitettu taitaja. Röthe pehmeni lauantain skiathlon-kilpailussa ennen loppuratkaisuja, mutta keskiviikon vire voi olla jo paljon parempi. Olisi tyhmää sivuuttaa Röthen tasoinen menijä mitalispekulaatioista yhden hieman heikomman kilpailun pohjalta.

Norjan joukkueesta on nostettava myös pari potentiaalista superyllättäjää. Nuori Harald Östberg Amundsen hiihti vahvasti jo Falunin maailmancupissa sijoittuen kahdeksan parhaan joukkoon. Konkari Martin Johnsrud Sundby pääsee puolestaan hallitsevana maailmanmestarina hiihtämään kauden ensimmäisen kansainvälisen kisansa. Molempia norjalaisia kilpailussa saattaa suosia aikainen lähtönumero, jos keli hidastuu paljon kilpailun edetessä.

Mitalisti norjalaisten ja Bolshunovin ulkopuolelta olisi erittäin suuri yllätys. Potentiaalisin haastaja heidän ulkopuoleltaan lienee Venäjän Ivan Jakimushkin, joka on parin viime kauden aikana vakiinnuttanut tasoaan maailman kärkeen juuri vapaalla hiihtotavalla. Jakimushkinin skiathlon-esitys ei tosin huokunut kovinkaan vahvaa kisakuntoa.

Suomalaisten ykköstoivo kisaan on luonnollisesti Iivo Niskanen. Lauantainen kilpailu näytti kuitenkin sen, että Niskasella on edelleen vapaalla hiihtotavalla matkaa maailman kärkeen erityisesti raskaissa maastoissa, joissa kuokkaa pitää jauhaa monta minuuttia putkeen. Tästä syystä Niskasen haaveet vapaan hiihtotavan mitalista voitaneen siirtää tuleville vuosille.

Mielenkiintoisia suomalaisnimiä keskiviikon kilpailussa ovat myös Joni Mäki ja Perttu Hyvärinen. Parisprintin MM-hopeamitalisti Mäki pääsee testaamaan normaalimatkojen kisakuntoaan ja samalla ottamaan tuntumaa ratoihin perjantain viesti mielessään. Kisansa avaavan Perttu Hyvärisen kunto on myös mielenkiintoista nähdä viestiä ajatellen. Suomalaisnelikon kisassa täydentää Markus Vuorela.

Veikkausvihjeet


Peli-idea - Supertripla 1

VoittajaBolshunov
ToinenHolund, Röthe, Manificat, Yakimushkin, Krüger
KolmasHolund, Röthe, Manificat, Yakimushkin, Krüger, Musgrawe
Rivimäärä25 riviä
Rivin hinta5,00 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy3.3. klo 14:13
TVYLE2Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 15 km:n, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi