Jatkuuko norjalaisdominointi Davosin miesten kahdellakympillä? Mihin yltävät suomalaismiehet?


Davosin maailmancup-viikonloppu huipentuu miesten 20 km vapaan hiihtotavan väliaikalähtökilpailuun.
Etusuora: 17.12.2022 20:28Hiihto
Jatkuuko norjalaisdominointi Davosin miesten kahdellakympillä? Mihin yltävät suomalaismiehet?
Kuva: Ruka Nordic (PTB-Creative)
Veikkaus
Remi Lindholm
Miesten 20 km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten maailmancupkausi 2022-2023 on ollut norjalaisten lähes täydellistä dominointia. Vain Ranskan Richard Jouve ja Italian Federico Pellegrino ovat onnistuneet estämään norjalaisjuhlat.

Distanssikisoissa Norja on hallinnut jopa järkyttävällä tavalla, sillä kaikista normaalimatkojen kilpailuista vuonomaa on napannut vähintään kaksoisvoiton. Davosin kahdellakympiltä on turha ennustaa norjalaisdominanssin murtumista.

Beitostölenin kisat viime viikonloppuna sairastelujen takia väliin jättänyt Johannes Høsflot Klæbo palasi kisoihin Davosissa. Lauantaina sprintissä mies jätettiin lähes sensaatiomaisesti toiseksi loppukirissä, mutta pistetään se sairastelujen piikkiin. Klæbo on nykyään käytännössä aina kuumimpien suosikkien joukossa, kun ilmestyy lähtöviivalla. Täysin kilpailumatkasta ja etenemistavasta riippumatta.

Davosin distanssikisassa Klæbo on hiihtänyt vain kertaalleen, jolloin tuloksena oli kakkossija.

Pudotamme kuitenkin Klæbon tällä kertaa kilpailun kakkossuosikiksi, sillä Norjan joukkueesta löytyy todellinen Davosin erikoismies Simen Hegstad Krüger. Viime vuonna Krüger otti 15 km kilpailun voiton 22 sekunnin erolla ennen Klæboa. Krüger oli ylivoimainen Davosissa myös 2019, jolloin ykkössija heltisi 19 sekunnin turvin.

Viime viikonloppuna Beitostölenissä Krüger oli vaisusti 18:s 10 km perinteisen kisassa, mutta loisti sekaviestin ankkuriosuudella jättäen perässään seuranneet kirimiehet Calle Halfvarssonin ja Emil Iversenin ylämäkiosuudella kuin seisomaan. Krüger on vapaalla hiihtotavalla omimmillaan ja kun vapaan vire on huipussaan ja Davos sopii, on Krüger vaikea lyötävä sunnuntaina jopa Klæbolle.

Kolmanneksi suosikiksi nostamme Norjan Didrik Tønsethin. Kauden kolmessa maailmancupin startissa sijat 2, 4 ja 2 napannut molempien hiihtotapojen taitaja on ollut vakuuttavassa alkukauden kunnossa. Planican MM-kisapaikkaa metsästävä Tønseth ei ole aiemmin Davosissa vapaalla hiihtotavalla menestynyt, mutta perinteisen kisan voitto löytyy vuodelta 2014, joten ilmanalan ja maaston pitäisi miehelle sopia.

Siippansa Anne Kjersti Kalvån tapaan Tønseth vaikuttaisi nousseen tälle kaudelle täysin uudelle tasolle, eikä alkukauden perusteella voittokaan ole 31-vuotiaan norjalaisen ulottumattomissa sunnuntaina.

Norjalaisten taso on jäätävä ja seitsemän hiihtäjän rosterista myös Lillehammerin vapaan kisan yllätysvoittaja Iver Tildheim Andersen, väsymätön Hans Christer Holund ja vapaan taituri Sjur Röthe ovat täysin mahdollisia podiumhiihtäjiä sunnuntain kilpailussa. Maailmancupin kärkinimi Pål Golberg on vilustunut eikä hiihdä Davosissa.


Kuka rikkoisi norjalaisrintaman?


Iso-Britannian Andrew Musgrave on alkukauden normaalimatkojen kilpailuiden positiivisin ei-norjalainen hiihtäjä. Kun Lillehammerin perinteisen yhteislähdön sekoilukisa jätetään laskuista, on britti napannut neljästä distanssikisasta sijat 3, 4, 5 ja 6. Musgrave on ollut käytännössä ainoa, joka on pystynyt haastamaan norjalaiset podiumtaistossa.

Davosissa Musgrave on ollut parhaimmillaan toissa vuonna kuudes, mutta alkukauden väkivahvat ja ennen kaikkea tasaiset esitykset antavat odottaa kovaa suoritusta myös Davosista.

Lillehammerin vapaan kympillä Musgrave oli ainoa ei-norjalainen, joka ylsi kymmenen kärkeen, joten lukuisien haastajien etsiminen Davosin kisaan lienee turhaa haihattelua. Ruotsin William Poromaa, Saksan Friedrich Moch sekä Ranskan Hugo Lapalus, Clément Parisse, Jules Lapierre ja ikinuori Maurice Manificat voivat onnistuessaan tunkeutua kärkipäähän. Etenkin ranskalaiset ovat perinteisesti viihtyneet Davosin korkeassa ilmanalassa.


Mitä voimme odottaa suomalaisilta?


Suomalaiset lähtevät kilpailuun maltillisin odotuksin. Rukan vapaan takaa-ajossa Krügerin peesissä väkevän nousun tehnyt Remi Lindholm kantaa suomalaisten suurimmat menestyspaineet. Himotreenaajana tunnetulta 24-vuotiaalta Lindholmilta odotellaan tällä kaudella nousua kansainväliseen kärkeen vapaalla hiihtotavalla.

Beitostölenin sekaviestin ankkuriosuudella Lindholm piti mukavaa vauhtia ja päihitti osuusajoissa muun muassa Joni Mäen. Lillehammerissa vapaalla viihtyvä Lindholm taipui kympin kisassa sijalle 26. Sijoitus 15 joukkoon olisi positiivinen suoritus Lindholmilta sunnuntain kisassa.

Perttu Hyvärisen vire on heilahdellut alkukaudella rajusti. Perinteisellä Hyvärinen on yltänyt mainiosti kahdesti sijalle 12, mutta vapaalla meno on ollut selvästi takkuisampaa. Rukan takaa-ajossa Hyvärinen romahti 33 sijaa alaspäin. Lillehammerissa hän oli vapaan kympillä 24:s.

Beitostölenin sekaviestissä kohtalona oli tummuminen perinteisen 5 km osuudella, kun Norjan Martin Nyenget löi kaasun pohjaan. Davosissa Hyvärinen on ollut parhaimmillaan 16:s ja vastaaville sijoille yltäminen olisi hyvä suoritus kauden vapaan hiihtoihin peilaten.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 20 km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi