Iivon takana käydään tiukka kamppailu muista mitaleista SM-hiihtojen 50 km kisassa


Maastohiihdon ystäviä hemmotellaan sunnuntaina, kun Suomen Cup päättyy penkkiurheilijan unelmalajin parissa – 50 km väliaikalähtö perinteisellä hiihtotavalla.
Etusuora: 02.04.2022 19:08Hiihto
Iivon takana käydään tiukka kamppailu muista mitaleista SM-hiihtojen 50 km kisassa
Kuva: Tomi Mäkipää
Veikkaus
Arsi Ruuskanen
Miesten 50 km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ounasvaaran viiden kympin suosikki on totuttuun tapaan Iivo Niskanen. Voiton suhteen suurin jännitys lienee, että millaisella erolla kuopiolainen löylyttää muut? Niskasen kausi ei pääty vielä sunnuntaina Rovaniemellä, vaan hänet nähdään Lapponia-hiihdossa ensi viikolla.

Ristomatti Hakolan selkä ei ole sujut vapaan hiihtotavan kanssa, joten häntä ei nähty perjantaina 10 km vapaan kisassa. Epäonnistuneen olympiareissun jälkeen Hakolalta on viimeisimmissä kisoissa nähty jo parempaa tekemistä: Salpausselän 15 km (p) kisassa Jämin suojatti oli kymmenes ja norjalaistähtien loistaessa poissaolollaan Drammenin sprintissä Hakola oli yhdeksäs. Holmenkollenin 50 km kisassa sijoitus oli 28:s.

Arsi Ruuskanen on yksi lupaavimmista suomalaisista hiihtäjistä. 22-vuotias Kuusamon Erä-Veikkojen hiihtäjä nappasi helmikuussa nuorten maailmanmestaruuden 15 km perinteiseltä ja perjantaina hän osoitti olevansa edelleen oivassa kevätvireessä, kun hän sijoittui neljänneksi kympin vapaalla.

Toinen tämän vuoden nuori arvokisamenestyjä on Niko Anttola, joka oli niin ikään upeassa vedossa Ounasvaaralla perjantaina sijoittumalla viidenneksi. Anttolalla on ikää vasta 19 vuotta, joten on mielenkiintoista nähdä miten hän suoriutuu kuninkuusmatkalla.

Ville Ahonen teki hienon hiihdon Holmenkollenin 50 km kisassa ja napsi sijan 22. Suomalaista hänen edellään oli vain Niskanen ja Perttu Hyvärinen. Toistaiseksi Ahosen paras sijoitus SM-kisoista on viides. Nuorista nimistä myös Emil Liekari on mielenkiintoinen seurattava. Hän voitti nuorten SM-kultaa 30 km (p), mutta muutoin tulokset ovat olleet ailahtelevia.

Joni Mäki tunnetaan sprintterinä, mutta häntä ei ole syytä sulkea mitalitaistelun ulkopuolelle. Vuonna 2019 Mäki kiilasi itsensä kolmanneksi, kun matka taitettiin vapaalla hiihtotavalla. Mainittakoon vielä nimet Joel Ikonen ja Heikki Korpela, jotka molemmat ovat sijoittuneet viimeisissä kolmissa SM-hiihtojen 50 km kisoissa kymppisakkiin – Korpela oli peräti toinen vuonna 2018. Myös Markus Vuorela ja Lauri Lepistö ovat nimet alleviivattavaksi mitalitaiston osalta.

Hyvärinen olisi normaalikuntoisena kisan selkeä mitalisuosikki, mutta hänen akkunsa ovat henkilökohtaisen valmentajansa Mikko Virtasen mukaan tyhjät.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 50 km (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi