Bolshunov Holmenkollenin valtias - Niskanen hyytyi viimeisellä kympillä


Legendaarinen Holmenkollenin 50 km kilpailu hiihdettiin jälleen sunnuntaina. Tänä vuonna kilpailua varjosti toki koronavirus, jonka vuoksi stadionilla ei katsojia nähty. Radan varrella väkeä kuitenkin riitti.
Etusuora: 08.03.2020 14:49Hiihto
Bolshunov Holmenkollenin valtias - Niskanen hyytyi viimeisellä kympilläVeikkaus
Iivo Niskanen Rukalla 2019
Miesten 50 km, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Iivo Niskanen hiihti 15-20 hiihtäjän pääryhmässä 40 km väliaikapisteeseen saakka. Tämän jälkeen kärkiporukan vauhti alkoi olla Niskaselle liikaa. Hän vajosi pikku hiljaa alaspäin ja oli lopputuloksissa sijalla 16 jääden kilpailun voittajasta Venäjän Aleksander Bolshunovista minuutin ja 46 sekuntia.

Niskanen vaihtoi suksensa kolme kierrosta ennen maalia noin 32 km kohdalla, eikä sen jälkeen meno enää ollut entisen kaltaista. Saattoi siis olla, ettei toinen suksipari toiminut odotetusti, vaikka sen piti olla kaksista suksista se tykkipari. Niskanen tuhlasi myös yllättäen matkalla voimiaan useissa välikireissä, joista hän keräsikin paljon kiripisteitä. Välikirien nykäisyt todennäköisesti painoivat Niskasen kintereissä viimeisellä kympillä.

Bolshunov pystyi ainoana vastaamaan Norjan Simen Hegstad Krügerin hurjaan iskuun viimeisillä kilometreillä ja kuittasi voiton loppusuoran kiritaistelussa. Kolmanneksi kiri Norjan Emil Iversen. Bolshunov on tällä hetkellä mieshiihdon suvereeni hallitsija, sillä mies johtaa maailmancupia ylivoimaiseen tyyliin, voitti vuoden vaihteessa Tour de Skin ja on nyt voittanut Holmenkollenin kuninkuusmatkan kahdesti peräkkäin.

Kisan tulokset


Holmenkollen maailmancup 8.3.2020


Miehet 50 km (p) yhteislähtö

#UrheilijaTulos
1.Alexander Bolshunov2:08.05,3
2.Simen Hegstad Krüger 🇳🇴+0,9
3.Emil Iversen 🇳🇴+19,5
4.Eirik Sverdrup Augdal 🇳🇴+20,3
5.Hans Christer Holund 🇳🇴+20,8
6.Dario Cologna 🇨🇭+21,3
7.Sjur Røthe 🇳🇴+22,3
8.Jens Burman 🇸🇪+26,7
9.Martin Løwstrøm Nyenget 🇳🇴+27,1
10.Didrik Tønseth 🇳🇴+55,8

16. Iivo Niskanen (FIN) +1.46,3
37. Juho Mikkonen (FIN) +6.59,5
48. Markus Vuorela (FIN) +14.32,6Kisan ennakkko


Vuoden 2020 Holmenkollenin kuninkuusmatka poikkeaa normaalista: yleisö puuttuu Holmenkollenin stadionilta, mutta myös latuprofiili on erilainen, sillä lyhennetty reitti ei ole yhtä raskas kuin yleensä. Normaalisti Kollenilla hiihdetään 8,3 km lenkkiä, mutta nyt kierrettävä kierros on 6,6 km mittainen, eikä siinä ole samalla tapaa korkeuseroja kuin alkuperäisessä versiossa.

Tämä suosii ennen kaikkea norjalaisia kiritykkejä. Odotettavissa kuitenkin on, että Iivo Niskanen ja kumppanit iskevät matkan aikana niin kovaa vauhtia, ettei voittotaistelu kirikamppailuksi mene.

2010-luvun ylivoimaisesti menestynein Kollenin kävijä on Martin Jonsrud Sundby, joka on voittanut kilpailun kahdesti, ollut kolmesti toinen ja kahdesti kolmas. Suomalaisista kilpailun on viimeksi voittanut Harri Kirvesniemi vuonna 2000.

Niskanen janoaa Kollenin voittoa


Niskasella riittää takuulla nälkää tähän kilpailuun – hän on useaan otteeseen maininnut tämän kisan voiton olevan yksi uran suurimmista tavoitteista. Monet urheilijat pitävät Holmenkollenin 50 km matkaa kovimpana kilpailuna, minkä voit voittaa, kun olympialaiset ja MM-kisat jätetään laskuista. Osa hiihtäjistä tuntuu arvostavan Holmenkollenin voittoa jopa MM-menestyksen edelle.

Voittamalla Holmenkollenin kilpailun, Niskasella olisikin koko tripla kasassa: olympiakulta, MM-kulta ja Holmenkollenin 50 km voitto.

2017 Niskanen oli raskaissa maastoissa Sundbyn jälkeen toinen, mutta viime vuonna suksivalinta epäonnistui pahoin ja hän jäi kilpailussa kauaksi kärjestä. Tähän vuoteen on siis ladattu isoja odotuksia ja Lahden perinteisen 15 km voitto antaa hyvää osviittaa kilpailuun.

Niskanen, Bolshunov ja Holund vauhdinpitäjinä?


Niskasen pahin kilpakumppani on ehdottomasti Alexander Bolshunov, jonka lisäksi haastajiksi riittä norjalaisia ja muita venäläisiä. Yksi mielenkiintoisimmista nimistä on Hans Christer Holund, jolle pitkät matkat sopivat loistavasti. Hän saattaa pyrkiä ratkaisuihin jo aikaisessa vaiheessa.

Lähtökohtaisesti voidaankin odottaa, että juuri venäläiset, Niskanen ja Holund haluavat vauhdinpitoa. Bolshunovin lisäksi venäläisistä pystyvät kovaan hiihtovauhtiin ainakin Alexander Bessmertnykh ja Andrey Larkov.

Johannes Häsflot Kläbolle pitkät matkat eivät ole koskaan sopineet. Kokenut Sundby taasen ei ole tällä kaudella ollut parhaassa vireessään, joten upeasta rekordistaan huolimatta häntä ei voi odottaa aivan kärkitaistoon.

Vihjeet Veikkauksen peleihin


Nyt ollaan Niskasen paraatimatkalla ja myös latuprofiili sopinee, vaikka sitä onkin tälle kaudelle helpotettu. Lahden voitto ja Trondheimin loistava nousu takaa-ajossa antavat varmasti Niskaselle itseluottamusta kilpailuun.

Oletetaan, että Niskanen, Bolshunov ja Holund pystyvät niin kovaan vauhdinpitoon, että norjalaiset kiritykit saadaan karistettua ja pelataan täten supertripla Iivon voiton kautta.

Peli-idea - Supertripla 1

1.Niskanen
2.Bolshunov, Holund
3.Bolshunov, Holund, Golberg, Larkov, Bessmertknykh
Rivimäärä8 riviä
Rivin hinta1,60 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy8.3.2020 klo 18:33
TVYLE 2
br>
Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 50 km, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi