Jatkuuko Tero Seppälän mahtivire myös Hochfilzenin pikakilpailussa?


Elämänsä parhaassa vedossa oleva Tero Seppälä on ennenkin onnistunut erinomaisesti Hochfilzenissa.
Veijo Vaakanainen: 09.12.2021 16:02Ampumahiihto
Jatkuuko Tero Seppälän mahtivire myös Hochfilzenin pikakilpailussa?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Tero Seppälä.
Miesten pikakilpailu, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon maailmancup-kausi jatkuu perjantaina Itävallan Hochfilzenissa pikakilpailuilla. Miehillä on siis jälleen edessä sähäkkä kymmenen kilometrin ja kahden ammunnan kilpailu, jossa korostuvat hiihtovoima ja nopea penkkatyöskentely.

Östersundin paukkupakkasten ja rankkojen maastojen jälkeen Itävallassa urheilijoilla on vastassa hyvin erilaiset olosuhteet. Hochfilzenissa nousut eivät ole läheskään yhtä raskaita kuin Ruotsissa, mutta korkea ilmanala tuo omat haasteensa sekä hiihtoon että ampumasuorituksiin.

Suomalaisittain lähtökohdat perjantain kilpailuun ovat poikkeuksellisen herkulliset. Elämänsä vedossa oleva Tero Seppälä saavutti juuri edeltävässä kisassa uransa parhaan mc-sijoituksen ollen takaa-ajossa viides. Muutenkin kausi on alkanut häneltä selvästi paremmin kuin koskaan aiemmin.

Odotukset perjantain kilpailuun ovat siis varsin korkealla. Hyvin alkaneen kauden lisäksi menestystoiveita nostaa myös se, että Seppälä on pärjännyt usein hyvin juuri Hochfilzenissa. Hän on saavuttanut siellä esimerkiksi uransa ensimmäiset mc-pisteet vuonna 2017, ja viime vuoden Seppälän sijoituksellisesti paras kilpailu tuli juuri Hochfilzenissa.

Jos Suomen uusi ampumahiihtotähti pystyy jatkamaan samanlaista penkkatyöskentelyä, jota hän esitti Östersundissa, on hänellä kaikki mahdollisuudet sijoittua kymmenen kärkeen myös perjantain kilpailussa. Nolla-ammunnalla hän voisi olla jopa kuuden kärjessä.

Voittajasuosikiksi pikakilpailuun on nostettava kauden kaksi ensimmäistä pikakilpailua voittanut Sebastian Samuelsson. On tosin mielenkiintoista nähdä, pystyykö hän jatkamaan vastaavanlaista menoa myös Keski-Euroopan laduilla. Joskus aiemmin ruotsalaisten hiihtovauhti on pudonnut selkeästikin siirryttäessä pois Pohjoismaista.

Kärkitaistoon on povattava mukaan myös sunnuntaista voittajaa Vetle Sjåstad Christiansenia, joka pääsee myös starttaamaan perjantaina ensimmäistä kertaa maailmancupin johtajan keltaisessa liivissä. Christiansen on ollut yllättäen norjalaisten suuri syömähammas kauden ensimmäisissä kisoissa ja on mielenkiintoista nähdä, jatkuuko hänen lentonsa myös Itävallassa.

Ranskalaismiehet kuuluvat jokaisessa ampumahiihtokilpailussa ennakkosuosikkien joukkoon, ja myös Hochfilzen on ollut heille menestyksekäs paikka. Vahvimmassa hiihto- ja ammuntavireessä ranskalaisista on toistaiseksi ollut Emilien Jacquelin, mutta Quentin Fillon Maillet, Simon Desthieux sekä Fabien Claude ovat myös väläytelleet vahvaa kuntoa.

Norjalaiset Christiansenin takana ovat pienimuotoinen arvoitus. Ampumahiihtoa muutama vuosi takaperin lähes mielivaltaisesti hallinnut Johannes Thingnes Bö on alkukauden aikana ollut kuin varjo entisestään, vaikka onkin sijoittunut tasaisesti kymmenen parhaan joukkoon.

Hänen veljensä Tarjein suoritustaso on puolestaan vaihdellut ja Johannes Dale on ollut aivan hukassa pystypaikalla. Sturla Holm Lægreid pudottaa edelleen tauluja pomminvarmasti, mutta hiihtovauhti ei pikakisoissa ole riittänyt podiumtaistoon.

Jokerikortti perjantaiseen kilpailuun voisi olla Venäjän Eduard Latipov, joka onnistui hienosti edellisessä pikakilpailussa ollen neljäs. Venäläisen lisäksi kannattaa seurata myös kokenutta Italian Lukas Hoferia. Myöskään ammuntansa kanssa tuskaillutta pikamatkan hallitsevaa maailmanmestaria Martin Ponsiluomaa ei saa unohtaa.

Suomalaisodotukset Seppälän takana ovat tuttuun tyyliin maltilliset. Tosin on muistettava, että viime vuonna Olli Hiidensalo onnistui mainiosti juuri Hochfilzenin pikakilpailussa. Tuomas Harjula puolestaan väläytteli Itävallassa viestikisoissa vahvaa virettä. Alkukauden näyttöjen perusteella vastaavia suorituksia ei voi kuitenkaan odottaa.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten pikakilpailu, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi