Tyrmääkö Iivo Niskanen vastustajansa perinteisellä hiihtotavalla ja tekee suomalaista hiihtohistoriaa?


Miesten yhdistelmähiihdon ennakkoasetelmat ovat kutkuttavat. Iivo Niskanen ei kuulu suurimpiin mitalisuosikkeihin, mutta mahdollisuudet ovat jopa jymypaukkuun.
Veijo Vaakanainen: 05.02.2022 11:10Hiihto
Tyrmääkö Iivo Niskanen vastustajansa perinteisellä hiihtotavalla ja tekee suomalaista hiihtohistoriaa?
Kuva: Touho Häkkinen
Veikkaus
Iivo Niskanen.
Miesten skiathlon, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Sunnuntaina Pekingin talviolympialaisissa jännitetään miesten 30 kilometrin yhdistelmähiihtoa. Odotettavissa on raastava kestävyyskilpailu kovalla radalla ja luultavasti myös rajuissa olosuhteissa.

Iivo Niskanen starttaa omien sanojensa mukaan kilpailuun tekemään tulosta. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että hän aikoo lähteä perinteisen osuudella pitämään hurjaa vauhtia, jolla hän saa rikottua pääjoukon ja hiihdettyä jalat alta kovilta vapaan hiihtäjiltä.

Niskanen on osoittanut kauden aikana, että hänen perinteisen kuntonsa riittää tällä hetkellä pudottamaan kyydistä lähes kenet tahansa. Mikäli Suomen hiihdon supertähti onnistuisi tekemään perinteisellä ratkaisevia eroja, on hänellä mahdollisuudet ottaa ensimmäisenä suomalaismiehenä arvokisamitali yhdistelmähiihdosta.

Hyytävät olosuhteet voivat kuitenkin vesittää Niskasen suunnitelman. Mikäli sunnuntaille sattuu samanlainen hyytävä tuuli kuin monena aiempana päivänä, on perinteisellä karkaaminen käytännössä mahdotonta. Tämän Niskanen sai kokea jo neljä vuotta sitten Korean olympialaisissa samalla matkalla.

Jos perinteisen osuuden jälkeen joukko ei ole hajalla ja Niskanen karussa parin muun hiihtäjän kanssa, ratkaisevat muut urheilijat olympiamitalien kohtalon. Suurimpina suosikkeina kilpailuun lähtevät Venäjän Aleksandr Bolshunov sekä norjalaiset Johannes Hösflot Kläbo ja Hans Christer Holund.

Bolshunov ei syksyn vaikeuksien jälkeen ole päässyt tällä kaudella toistaiseksi aivan niin hurjaan lentoon kuin aiempina vuosina, mutta siitäkin huolimatta hän on tehnyt kovaa tulosta. Jos hänen viimeistelyleirinsä on mennyt hyvin, on hän todennäköisesti hyvin vaikea voitettava.

Johannes Hösflot Kläbo on kehittynyt normaalimatkojen hiihtäjänä vuosi vuodelta. Viime kaudella mitali yhdistelmähiihdosta oli jo aivan hänen kätensä ulottuvilla ja tämän kauden perusteella hänen kestävyytensä erityisesti vapaan normaalimatkoilla on ottanut jälleen harppauksia eteenpäin.

Edellisen kerran joulukuussa Davosissa kilpaillut Hans Christer Holund palaa sunnuntaina ladulle pitkän kilpailutauon jälkeen. Norjalainen on totuttu näkemään yhteislähdöissä työmiehenä, joka jakelee kilpakumppaneille kuolettavia iskuja. Hitaissa keleissä ja pitkissä nousuissa Holund voi erityisesti vapaalla hiihtotavalla tehdä murhaavaa jälkeä.

Norjalaisista kilpailuun starttaavat Kläbon ja Holundin lisäksi myös Sjur Röthe sekä Pål Golberg. Heilläkin on kilpailussa erinomaiset mitalimahdollisuudet. Tosin Röthelle perinteisen osuus voi olla kohtalokas, jos siinä yllytään todella kovaan vauhti-ilotteluun.

Venäläisistä Bolshunovin lisäksi kannattaa seurata erityisesti Denis Spitsovia. Vapaan hiihtotavan spesialistina pidetty Spitsov on hiihtänyt tällä kaudella ajoittain myös erinomaisia perinteisen kisoja. Jos perinteinen sujuu häneltä samaan tahtiin kuin Tour de Skillä, on hän vapaan osuudella erittäin vaarallinen mies.

Suomalaisista Iivo Niskasen lisäksi kilpailuun starttaavat Perttu Hyvärinen ja Remi Lindholm. Heiltä molemmilta toivotaan hyvää hiihtoa mahdollisimman korkealle, jotta toiveet mieshiihtäjien viestimitalista pysyisivät elossa.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten skiathlon, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi