Svensson yllätysvoittoon miesten sprintissä, Vuorela hienosti seitsemäs


Lauantain perinteisen sprintissä ennakkosuosikki on jälleen Venäjän Aleksandr Bolshunov. Suomalaisia toivotaan joukolla maailmancupin pisteille.
Etusuora: 09.01.2021 15:45Hiihto
Svensson yllätysvoittoon miesten sprintissä, Vuorela hienosti seitsemäs
Kuva: Tomi Mäkipää
Veikkaus
Markus Vuorela
Miesten sprintin, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus

Tulokset


Val di Fiemme Tour de Ski 9.1.2021


Miesten sprintti (p) finaali

#UrheilijaAika
1.Oskar Svensson 🇸🇪3.19,8
2.Gleb Retivykh+0,24
3.Alexander Bolshunov+0,32
4.Federico Pellegrino 🇮🇹+0,70
5.Valentin Chauvin 🇫🇷+0,76
6.Artem Maltsev+3,15
7.Markus Vuorela 🇫🇮 
18.Juho Mikkonen 🇫🇮 
21.Lauri Lepistö 🇫🇮 
31.Verneri Suhonen 🇫🇮 

Naisten sprintti (p) finaali

#UrheilijaAika
1.Linn Svahn 🇸🇪3.14,69
2.Maja Dahlqvist 🇸🇪+0,54
3.Emma Ribom 🇸🇪+0,84
4.Natalia Nepryaeva+1,60
5.Tatiana Sorina+1,97
6.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+2,42
16.Johanna Matintalo 🇫🇮 Miesten karsinta, sprintti

#UrheilijaAika
1.Federico Pellegrino 🇮🇹3:14,48
2.Alexander Terentev+1,78
3.Valentin Chauvin 🇫🇷+2,40
4.Alexander Bolshunov+3,31
5.Richard Jouve 🇫🇷+3,56
6.Gleb Retivykh+3,60
7.Ivan Yakimushkin+4,79
8.Oskar Svensson 🇸🇪+4,92
9.Markus Vuorela 🇫🇮+4,94
10.Evgeniy Belov+6,18

13. Lauri Lepistö +6,87
18. Juho Mikkonen +9,46
31. Verneri Suhonen +12,48

Sprintin karsinta, naiset

#UrheilijaAika
1.Linn Svahn 🇸🇪3.11,98
2.Tatiana Sorina+1,24
3.Anamarija Lampic 🇸🇮+1,31
4.Johanna Matintalo 🇫🇮+1.95
5.Natalia Nepryaeva+2,29
6.Maja Dahlqvist 🇸🇪+2,40
7.Jonna Sundling 🇸🇪+2,55
8.Jessica Diggins 🇺🇸+3,42
9.Laurien van der Graaff 🇨🇭+3,63
10.Julia Kern 🇺🇸+3,95

12. Krista Pärmäkoski +4,40

Ennakko ja vihje


Miesten puolella Tour de Ski on ollut voittajien osalta yksitoikkoista luettavaa. Venäjän Aleksandr Bolshunov on avauspäivän vapaan sprinttiä lukuun ottamatta ylittänyt voittajana maaliviivan jokaisessa Tourin kilpailussa. Sama meno jatkuu hyvin todennäköisesti myös lauantaina.

Maailman paras yleishiihtäjä Bolshunov on sprintissäkin parasta A-luokkaa, vaikka hän on toistaiseksi voittanut urallaan vain yhden sprinttikilpailun. Venäläisen tiellä on kuitenkin yleensä ollut Norjan kivenkova sprintteriryhmä, joka on tällä hetkellä kilpailemassa kotimaisissa kisoissa Lygnassa Tourin sijaan.

Norjalaisten poissaollessa Bolshunov on perinteisen sprintissäkin suurin suosikki, varsinkin kun se kilpaillaan Tour de Skin toisena kisapäivänä, jolloin Tourin rasitukset painavat kaikkia kilpailijoita.

Val di Fiemmen sprintti on poikkeuksellinen, sillä moni sprintteri on jo vetäytynyt Tourilta ja normaalimatkojen miehet pärjäävät paljon normaalia paremmin. Parhaiten kilpailun erikoisluonnetta kuvaa se, että viime kaudella Venäjän vapaan normaalimatkojen erikoismies Andrei Melnitshenko oli kilpailussa finaalissa.

Bolshunovin ehkä suurin haastaja on kolmen sprinttikisan voittoputkessa oleva Italian Federico Pellegrino. Kotiyleisönsä edessä hiihtävä Italian sprinttitaituri on kuitenkin vahvempi vapaalla hiihtotavalla, vaikka hän olikin perinteisen sprintissä hopealla juuri Bolshunovin edellä.

Myös Bolshunovin maanmies Gleb Retivyh kuuluu sprintin ennakkosuosikkeihin. Retivyh on jo useamman vuoden ajan kuulunut maailman parhaiden sprinttereiden joukkoon, mutta voitot ovat häntä usein kiertäneet. Val di Fiemmessäkin hän on etukäteen vasta kolmossuosikki.

Vahvoista sprinttereistä Tourilla on mukana vielä myös Ranskan Richard Jouve. Jouvelle perinteinen on kuitenkin Pellegrinon tavoin vapaata heikompi tyyli, vaikka parhaimmillaan hän on onnistunut tekemään vahvoja hiihtoja perinteiselläkin.

Kokonaiskilpailun kannalta lauantain kilpailu on erittäin tärkeä Artjom Maltseville, jolle sattui huono päivä perjantain yhteislähtökisassa. Kauas kärjestä jääneen Maltsevin olisi pakko edetä finaaliin ja kerätä näin tärkeitä hyvityssekunteja, jotta hän pysyisi taistossa Tour de Skin kakkossijasta.

Mahdollinen yllättäjä podiumtaistoon voisi olla Ruotsin Oscar Svensson. Olympiafinaalissa viidenneksi sijoittunut ruotsalainen on parhaimmillaan juuri perinteisen hiihtotavan sprintissä ja aiemmin Tourin aikana hän on jo väläytellyt hyvää nousukuntoa. Ruotsalainen voi hyvin edetä finaaliin asti.

Suomalaisittain Tourin nimi on toistaiseksi ollut Markus Vuorela. Juuri uransa parhaan hiihdon tehnyt Jämin Jänteen mies ei kuitenkaan todellakaan ole sprinteissä vahvimmillaan, eikä hän toistaiseksi ole sprinttien karsintoja kansainvälisellä tasolla läpäissyt. Tourilla se on kuitenkin mahdollista, kun sprinttereitä on vain kourallinen enää mukana.

Verneri Suhonen on odottanut lauantain kilpailua kuin kuuta nousevaa. On mielenkiintoista nähdä, millaiseen sprinttivireeseen sähäkköjen kisamatkojen erikoismies pääsee raskas Tour-kiertueen jälkeen. Jatkopaikan pitäisi olla itsestäänselvyys, välierätkin mahdollisuuksien rajoissa.

Juho Mikkosellekin perinteisen sprintti on varmasti mieluinen matka. Rukalla norjalaisten läsnäollessa hän onnistui jo karsinnan selvittämään, joten vastaavaa sopii odottaa Val di Fiemmessäkin, vaikka miehen vire laskuvoittoinen on ollutkin. Mikkoselle karsinta on usein se vaikein kilpailu sprintissä.

Lauri Lepistö on ollut kaukana parhaasta kunnostaan ja rämpinyt kisoja läpi jälkijoukoissa. Lauantaina hänellä on mahdollisuus hieman kirkastaa Touriaan, kun hän pääsee mielimatkalleen. Parin viime kauden aikana karsinnat perinteisen sprinteissä ovat olleet miehelle lähinnä muodollisuuksia, joten pisteitä odotetaan kaikista vaikeuksista huolimatta.

Lue: Ennakko naisten kisaan

Veikkausvihjeet


Peli-idea - Supertripla 3

VoittajaBolshunov, Pellegrino
ToinenBolshunov, Pellegrino, Retivyh, Jouve
KolmasBolshunov, Pellegrino, Retivyh, Jouve, Svensson
Rivimäärä9 riviä
Rivin hinta1,80 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy9.1. klo 14:32
TVYLE 2Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintin, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi