Suomalaiset kaukana kärjestä – Bolshunov jälleen voittoon


Suomalaiset jäivät kauas kärjestä Falunin 15 kilometrillä.
Etusuora: 29.01.2021 14:18Hiihto
Suomalaiset kaukana kärjestä – Bolshunov jälleen voittoon
Kuva: Touho Häkkinen
Veikkaus
Iivo Niskanen.
Miesten väliaikalähdön, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus

Maailmancup, Falun 29.1.2021


Naiset 10 km (v)

#UrheilijaTulos
1.Jessie Diggins 🇺🇸23.35,9
2.Therese Johaug 🇳🇴+2,1
3.Ebba Andersson 🇸🇪+14,6
4.Ragnhild Haga 🇳🇴+40,6
5.Heidi Weng 🇳🇴+41,1
6.Helene Marie Fossesholm 🇳🇴+45,5
7.Tiril Udnes Weng 🇳🇴+46,5
8.Rosie Brennan 🇺🇸+59,1
9.Katerina Razymova 🇨🇿+1.01,2
10.Sadie Maubet Björnsen 🇺🇸+1.01,5
16.Kerttu Niskanen 🇫🇮+1.28,9
18.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+1.31,2
23.Riitta-Liisa Roponen 🇫🇮+1.48,6
42.Laura Mononen 🇫🇮+2.19,8
52.Jasmi Joensuu 🇫🇮+2.49,8
62.Anne Kyllönen 🇫🇮+3.12,2

Miehet 15 km (v)

#UrheilijaTulos
1.Alexander Bolshunov32.33,3
2.Simen Hegstad Krüger 🇳🇴+1,8
3.Sjur Röthe 🇳🇴+23,9
4.Hans Christer Holund 🇳🇴+25,1
5.Ivan Yakimushkin+51,7
6.Andrew Musgrawe 🇬🇧+55,5
7.Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴+1.01,3
8.Harald Östberg Amundsen 🇳🇴+1.14,5
9.Gus Schumacher 🇺🇸+1.17,4
10.Denis Spitsov+1.21,2

33. Iivo Niskanen +2.31,6
43. Perttu Hyvärinen +2.44,9
50. Markus Vuorela +3.13,1
66. Joni Mäki +4.23,4
DNF Ristomatti Hakola

Kisan ennakko


Iivo Niskanen olisi varmasti hiihtänyt Falunissa mieluusti lempimatkansa viidentoista perinteisen väliaikalähdön, joka kisoissa alun perin oli tarkoitus hiihtää. Ohjelmaan tehtyjen muutosten vuoksi kisa muutettiin kuitenkin vapaalle hiihtotavalle.

Tämäkin kisa lienee kuitenkin Niskaselle siinä mielessä mieluinen, että hän pääsee mittaamaan, mihin hänen kuntonsa riittää armotonta kelloa vastaan matkalla, joka hänellä on edessä myös Oberstdorfin MM-kisoissa.

Niskanen on viimeisten vuosien aikana kehittynyt hurjasti vapaalla hiihtotavalla ja viime kaudella hän saavutti jo Tshekin Nove Mestossa uransa ensimmäisen palkintosijan vapaalla. Kyseessä oli tuolloin juuri viidentoista vapaan väliaikalähtömuotoinen kilpailu.

Nove Meston maastot olivat kuitenkin silloin Niskaselle suosiollisemmat, kun nousut olivat lyhyitä ja niissä pystyi käyttämään paljon Wassberg-tekniikkaa kuokan sijaan, joka on Niskaselle ehkä se haavoittuvin osa vapaalla. Falunissa suomalaisella on edessään kolme kertaa Mördarbackenin raastava kuokkanousu.

MM-kisoja varten tämä on kuitenkin mitä parhain harjoitus, sillä siellä lenkillä on vielä Falunin Murhamäkeäkin tappavampi nousu. Jos Falunissa kuokka ei riitä kärkitaistoon, ei arvokisoissakaan Niskasella ole asiaa tämän matkan mitalitaistoon.

Ykkössuosikkeihin Niskanen ei etukäteen kuulu, sillä suurimmat etukäteissuosikit tulevat Norjasta ja Venäjältä. Lahdessa ryminällä maailmancupiin palanneet Vuonomaan hiihtäjät noussevat myös Falunissa kärkitaistoon laajalla rintamalla.

Etukäteen vahvin norjalainen on Sjur Röthe, joka voitti matkalla Norjan mestaruuden. Hänen kanssaan tiukkoja kisoja käyneet Simen Hegstad Krüger sekä Hans-Christer Holund pitää myös mainita mahdollisina voittajasuosikkeina. Eikä Lahden voittajaa Emil Iverseniäkään saa unohtaa, vaikkei kyseessä olekaan ollut mikään hänen paraatimatkansa.

Venäläisten ykköstykki on Lahdessa totaalisesti Joni Mäelle kääminsä polttanut maailmancupin johtaja Aleksandr Bolshunov. Toistaiseksi ilman pahempia sanktioita selvinnyt venäläinen lähtee kisaan täynnä kiukkua viime viikonlopun jälkeen ja ärsytetty Bolshunov on varmasti kaikille pelottava vastustaja.

Venäläisiä on tyrkyllä kärkitaistoon myös muitakin. Hyvänä päivänä palkintosijalle voi nousta käytännössä kuka tahansa kilpailuun osallistuvista venäläisistä (Denis Spitsov, Ivan Jakimushkin, Jevgeni Belov, Artjom Maltsev, Aleksei Tshervotkin, Sergei Ustjugov). Ustjugov tosin oli Lahdessa viestiankkurina todella pehmeä.

Mahdollisia yllättäjiä kärkisijoille voisivat olla Lahdessa vahvasti maailmancupiin palannut Ruotsin Jens Burman sekä Norjan mestaruuskisojen kolmonen Harald Östberg Amundsen, joka pääsee ensimmäistä kertaa maailmancupiin Norjan ulkopuolella. Myös Lahdesta poissaollut ranskalainen Hugo Lapalus voi yllättää.

Suomalaismiehistä kannattaa seurata tarkkaan myös Ristomatti Hakolaa, Joni Mäkeä ja Perttu Hyväristä, jotka kaikki alisuorittivat Lahdessa henkilökohtaisella matkalla. Viestissä heidän menonsa oli kuitenkin selvästi terävämpää. Kaikilta heiltä kaikki muu kuin sijoitus 20 parhaan joukkoon olisi pettymys.

Kilpailun viidenneltä suomalaiselta Markus Vuorelalta pääsy maailmancupin pisteille olisi jo onnistuminen.

Veikkausvihjeet


Peli-idea - Supertripla 1

VoittajaBolshunov
ToinenRöthe, Kruger, Kläbo
KolmasRöthe, Kruger, Kläbo, Holund, Amundsen
Rivimäärä12 riviä
Rivin hinta2,40 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy29.1. klo 12:13
TVYLE 2


Katso myös: Naisten 10 km ennakko & vihje

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten väliaikalähdön, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi