Venäjä suosikkina miesten viestiin - Yltääkö Suomi mitaleille?


Suomi taistelee sunnuntaina tiukasti mitalista miesten 4 x 10 km olympiaviestissä.
Etusuora: 12.02.2022 13:58Hiihto
Venäjä suosikkina miesten viestiin - Yltääkö Suomi mitaleille?
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Iivo Niskanen.
Miesten viesti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Suomi lähtee miesten sunnuntaiseen olympiaviestiin kokoonpanolla Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Joni Mäki. Joukkueella on onnistuessaan täydet mahdollisuudet taistella vähintään himmeämmistä mitaleista.

Suurin epävarmuus kohdistuu tällä kertaa heti avausosuudelle. Hakola tunnetaan luotettavana viestinviejänä ja avaajana, mutta tällä kertaa Suomen viesti käynnistyy kysymysmerkkien alla. Koko epäonnisen kauden loukkaantumisista ja sairasteluista kärsineen Hakolan olympiavalmistautuminen "kruunautui" 10 päivän sairasteluun juuri kisojen alla.

15 km perinteisen kisassa Hakola oli vaisussa vireessä ja jäi sijalle 28. Eroa olympiavoittaja Niskaseen kertyi häkellyttävästi lähes kolme minuuttia. Startti oli Hakolalle vasta kauden neljäs ja toivoa sopii, että hän pystyy parantamaan kulkuaan saatuaan yhden startin alle pitkän kilpailutauon jälkeen.

Hakolan ei tarvitse murehtia avausosuudella vetotöistä, vaan Suomi hakee avausosuudelta torjuntavoittoa ja mahdollisimman pientä eroa kärkeen. Mikäli Niskanen pääsee lähtemään esimerkiksi 30-45 sekuntia kärjen takana matkaan, voidaan olettaa, että Suomi on vahvasti mitalitaistossa perinteisen osuuksien jälkeen.

Vahvavireinen Hyvärinen on luotettavassa iskussa ja pitänee Suomen kärkikuvioissa mukana. Ankkuri Joni Mäen iskukyky 10 kilometrin matkalla on Suomen viestin toinen kysymysmerkki. Sprintin nelossijalla säväyttänyt Mäki on väkevä kirimies, mutta pysyykö hän mitalitaistossa mukana loppusuoralle asti?

Venäjä nostetaan suosikiksi


Kilpailun suurin voittajasuosikki on Venäjä, joka lähtee matkaan kokoonpanolla Aleksei Tservotkin, Aleksandr Bolshunov, Denis Spitsov, Sergei Ustiugov. Joukkue on väkivahva, eikä siitä löydy heikkouksia.

On todennäköistä, että Venäjä karkaa haastajiltaan kahden ensimmäisen osuuden aikana. On myös mahdollista, että vauhdinpidosta nauttiva Tservotkin lyö kaasun pohjaan avausosuudella jo hyvissä ajoin, eikä kovin moni todennäköisesti pysty seuraamaan.

Norjan kokoonpanoa voidaan pitää yllättävänä, sillä läpi kauden suurissa vaikeuksissa ollut ja Pekingin kisat toistaiseksi "vaihtopenkiltä" seurannut Emil Iversen hiihtää Norjan avausosuuden. Iversen on vuosien varrella ollut luotettava viestinviejä, mutta tällä kertaa suorituskyvyn yllä on suuria kysymysmerkkejä.

Toisella osuudella Norjan viestiä vie Pål Golberg, joka hiihtää jo olympialaisten neljännen kisansa. Golbergin esityksille Pekingissä ominaista on ollut hyytyminen kisan lopussa. Skiathlonissa hän oli hyvin mukana mitalitaistossa, mutta vapaan osuudella mies putosi kauas kärjestä.

Sprintissä hän joutui kiinalaiskilpailijan kaatamaksi, mutta oli jo tuossa vaiheessa vaikeuksissa. 15 km kilpailun hän aloitti hyvin, mutta katkesi viimeisellä vitosella täysin. Golberg saattaa olla suurissakin vaikeuksissa viestin kakkososuudella, kun vastassa ovat Niskanen ja Bolshunov.

Vapaan osuuksilla Norjalla on vahvat ja luotettavat menivät Hans Christer Holund ja Johannes Hösflöt Kläbo. Mikäli Norja onnistuisi jotenkin roikkumaan perinteisen osuuksilla Venäjän kannoilla, olisi se jopa suosikki kellistämään Venäjän. Todennäköisemmältä vaikuttaa kuitenkin tällä kertaa se, että Norja joutuu tyytymään taisteluun himmeämmistä mitaleista.

Ruotsi, Ranska ja Saksa tyrkyllä mitalitaistoon


Suomi saanee tiukkaa haastetta mitalitaistossa Ruotsilta, Ranska ja kenties myös naisten viestissä onnistuneelta Saksalta. Ruotsin nelikko sunnuntaina on Oskar Svensson, William Poromaa, Jens Burman, Johan Häggström. Poromaa on ollut vahvassa iskussa Pekingissä ja Burman uhkuu vahvaa nousuvirettä. Avausosuus määrittää Ruotsilla Suomen tapaan kilpailun suunnan.

Ranskan nelikko Richard Jouve, Hugo Lapalus, Clement Parisse, Maurice Manificat on etukäteen kenties suurin kanto Suomen kaskessa. Lapalus on esittänyt Pekingissä väkeviä otteita ja vapaan osuuksien Parisse ja Manificat ovat luotettavia viestimiehiä. Ranskan viestin avaava sprinttimies Jouve höntyili 15 km kisassa liian kovalla alkuvauhdilla, mutta yhteislähdössä hän pystynee tuomaan Ranskan pahimpien vastustajiensa kintereillä vaihtoon.

Saksan tasainen nelikko Janosch Brugger, Friedrich Moch, Florian Notz, Lucas Bögl omaa myös mitalisaumat, ainakin mikäli suksi luistaa yhtä hyvin kuin naisten viestissä.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten viesti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi