Juhliiko Norja miesten viestikultaa? Mihin riittää suomalaismiesten vauhti?


Norja on selkeä ennakkosuosikki miesten ampumahiihtoviestiin. Suomelta toivotaan onnistunutta suoritusta ampumapaikalla.
Veijo Vaakanainen: 14.02.2022 15:14Ampumahiihto
Juhliiko Norja miesten viestikultaa? Mihin riittää suomalaismiesten vauhti?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Johannes Thingnes Bø
Miesten viesti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Yhden välipäivän jälkeen ampumahiihtokilpailut jatkuvat Pekingin olympialaisissa miesten viestillä. Vuorossa on 4 x 7,5 kilometrin kilpailu, jossa jokainen viestinviejä ampuu kerran makuulta ja pystystä. Apuna ampumapaikalla on aina kolme varapatruunaa, joten sakkoringille joutuminen on viesteissä yleensä kohtalokasta.

Norja on ampumahiihtoviesteissä lähes poikkeuksetta kuumin ennakkosuosikki ja tälläkin kertaa vuonomaa lähtee ykkössuosikkina viestiin. Tosin joukkueen avaajana toimiva yleensä pomminvarma ampuja Sturla Holm Lægreid on olympiakisojen aikaan ollut todella yllättävissä vaikeuksissa ampumapaikalla. Myöskin kolmatta osuutta vievä pikamatkan olympiavoittaja Johannes Thingnes Bö romahtaa ajoittain ammunnoissa.

Ykköshaastaja Norjalle on Ranska, mutta sekin joukkue on penkalla varsin epävarma. Ankkurina hiihtävä kaksinkertainen olympiavoittaja Quentin Fillon Maillet on toki ollut kisoissa penkalla lähes itse varmuus, mutta toisaalta Emilien Jacquelinille Zhangjiakoun ampumapaikka on ollut erittäin oikukas. Myös avaaja Fabien Claude tunnetaan siitä, ettei ammunta aina suju onnellisten tähtien alla.

Venäjä ja Saksa haastavat


Venäjän olympiakomitean joukkue sen sijaan tunnetaan nimenomaan varmana ampujana. Venäläisurheilijoiden hiihtovoima ei ole aivan terävimpien ennakkosuosikkien luokkaa, mutta joukkue Khalili-Loginov-Tsvetkov-Latipov voi paikata puuttuvaa hiihtovauhtia erittäinkin tehokkaasti penkalla. Mitali on joukkueelle vähimmäistavoite, eikä kultakaan yllättäisi, jos Norja ja Ranska epäonnistuvat ampumapaikalla.

Toinen potentiaalinen haastajajoukkue kultataistoon on ampumahiihdon takavuosien mahtimaa Saksa. Saksan nykyinen joukkue ei ole läheskään niin iskukykyinen kuin vaikka kymmenen vuotta sitten, mutta nelikko Lesser-Rees-Doll-Nawrath pystyy suoriutumaan kilpailusta minimaalisella määrällä varapatruunoita, jolloin joukkue on myös erittäin korkealla tuloslistalla.

Mitkä joukkueet voisivat yllättää?


Hallitseva olympiavoittaja Ruotsi ei ole tällä kertaa kuumimpia mitalisuosikkeja, vaikka joukkueessa onkin kolme samaa urheilijaa kuin neljä vuotta sitten. Peppe Femling ja Jesper Nelin ovat joukkueessa kysymysmerkkejä, eikä tähtiurheilijoiden Sebastian Samuelssonin ja Martin Ponsiluomankaan vire ole ollut aivan paras mahdollinen.

Itäeurooppalaisia vahvoja ampumajoukkueita Valko-Venäjää ja Ukrainaakaan ei täysin saa unohtaa kärkitaistosta. Mitaleille nouseminen olisi kuitenkin näiltä molemmilta suuri yllätys ja vaatisi niiltä lähes täydellistä penkkatyöskentelyä ja kovimmilta ennakkosuosikeilta suuria ongelmia.

Suomen joukkue hiihtää kilpailussa järjestyksessä Heikki Laitinen - Tero Seppälä - Olli Hiidensalo - Tuomas Harjula. Joukkueella ei ole kilpailuun suuria menestystavoitteita. Hyvällä ammunnalla joukkue saattaisi kuitenkin voida taistella sijoituksesta kymmenen kärjessä.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten viesti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi