Jatkuuko norjalaisdominanssi myös ampumahiihdon MM-kisojen päätöspäivänä?


Miesten puolella henkilökohtaisissa kisoissa vain yksi mitali on ennen päätöspäivää karannut Norjan ulkopuolelle.
Veijo Vaakanainen: 17.02.2024 20:58Ampumahiihto
Jatkuuko norjalaisdominanssi myös ampumahiihdon MM-kisojen päätöspäivänä?
Kuva: Julia Niiranen.
Veikkaus
Johannes Bö.
Miesten yhteislähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon MM-kisat huipentuvat miesten yhteislähtökilpailuun. Norjalaisten kahmittua henkilökohtaisella puolella toistaiseksi lähes kaiken mahdollisen ovat lajin mahtimaan urheilijat tälläkin kertaa suurimpia suosikkeja viestin dramaattisesta sulamisesta huolimatta.

Norjalaisista suurin suosikki on luonnollisesti kaksi kultaa ja yhden hopean aiemmista starteista voittanut Johannes Thingnes Bö. Ampumahiihtoa useamman kauden ajan rautaisella otteella hallinnut nuorempi Bön veljeksistä ei ole kuluvalla kaudella ollut aivan yhtä loistokas kuin edellisellä, mutta MM-kisojen tähänastinen saldo puhuu puolestaan.

Vanhempi Bön veljeksistä eli Tarjei saavutti normaalimatkalla veljensä takana ensimmäisen henkilökohtaisen mitalinsa näistä kisoista. Jos Tarjei Bö onnistuisi yhteislähdön sunnuntaina voittamaan, olisi siinä hienoa symboliikkaa, sillä Bön edellinen henkilökohtainen arvokisa on juuri yhteislähdöstä ja Nove Mestosta 11 vuoden takaa.

Norjalaisista nälkäisimpänä mitalia todennäköisesti tavoittelee Johannes Dale-Skjevdal, joka on toistaiseksi joutunut näissä kisoissa tyytymään ainoastaan sivuosumiin mitalien ulkopuolella. Kauden nopein hiihtäjä Dale-Skjevdal on paininut kauden aiemmista kisoista tuttujen ongelmien kanssa, eli toisin sanoen ampumapenkalla on ohilaukauksia tullut liikaa.

Vetle Christiansen haluaa varmasti unohtaa viestin pikimustan ankkuriosuuden mahdollisimman pian. Hänen onnekseen uusi mahdollisuus tulee kuitenkin jo seuraavana päivänä, joten hänellä on vielä mahdollisuus päättää kisat onnellisissa merkeissä.

Sturla Holm Lägreidille puolestaan normaalimatka oli yllättävän pahaa tervanjuontia yhden kullan ja hopean jälkeen. Kolme vuotta sitten yhteislähdön maailmanmestaruuden voittanut Lägreid ei heikon normaalimatkan jälkeen ole suurimpia suosikkeja, mutta hänen mitalinsa ei myöskään yllättäisi ketään.

Sunnuntaina on mielenkiintoista nähdä myös se, millaisen itseluottamusruiskeen ruotsalaiset Sebastian Samuelsson ja Martin Ponsiluoma ovat saaneet viestin dramaattisesta mestaruudesta. Vuosi sitten Oberhofissa ruotsalaiskaksikko juhli kaksoisvoittoa juuri yhteislähdössä.

Kokenut saksalainen Benedikt Doll on toistaiseksi ainoa Norjan ulkopuolelta tullut mitalisti. Dollin kausi on ollut varsin kaksijakoinen, sillä moninkertainen arvokisamitalisti on ajoittain ollut lähes pitelemättömässä vireessä, mutta toisinaan kärkisijat ovat olleet varsin kaukana. Vasta sunnuntai näyttää, millainen päivä Dollilla tuolloin on.

Ranskalaismiehistä Quentin Fillon Maillet’n hiihtovauhti olisi läpi kisojen riittänyt mitaleille, mutta toissa kauden maailmancupin ykkönen ei ole suorittanut ampumapaikoilla omalla parhaalla tasollaan. Hänelläkin on näissä kisoissa vielä yksi mahdollisuus nousta mitaleille myös henkilökohtaisella matkalla.

Myös Eric Perrot ja Emilien Jacquelin voivat hyvillä ampumasuorituksilla norjalaisrintamaan lyödä kiilaa. Jacquelinin kohdalla etenkin hiihtovauhti saattaa kuitenkin tällä hetkellä olla norjalaisiin verrattuna liian vaatimatonta.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten yhteislähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi