Miesten yhteislähdössä ahdasta latua luvassa - Norja valtaa kärkisijat?


Rukan miesten yhteislähdöstä uhkaa muodostua ahdas joukkohiihto. Viimeisille kilometreille lähdetään todennäköisesti isossa nipussa ja lopputaistossa norjalaiset ovat vahvoilla.
Etusuora: 25.11.2023 20:10Hiihto
Miesten yhteislähdössä ahdasta latua luvassa - Norja valtaa kärkisijat?
Kuva: Vilma Laaksonen (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Kläbo, Valnes, Iversen.
Miesten yhteislähtö 20km (v) , pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten yhteislähdöt ovat olleet jo useamman vuoden melkoista rallia. Esimerkiksi viime kauden Lillehammerin 20km perinteisen yhteislähdössä ero voittaja Pål Golbergin ja 30:nneksi sijoittuneen Andrew Musgraven välillä oli vaivaiset 10,1 sekuntia. Lahden yhteislähdössä kymmenen parasta mahtui kymmenen sekunnin sisään.

Vapaan yhteislähtöjä ei onneksi viime vuonna hiihdetty kuin Oslon Holmenkollenilla, missä 50km matka ja tiukka latuprofiili pitivät huolen siitä, että kilpailusta muodostui kestävyysurheilutapahtuma.

Nyt vapaan yhteislähtö tekee paluun hiihdon maailmancupin kisakalenteriin. Viime vuonna 20km vapaan kilpailu hiihdettiin Rukalla takaa-ajona, eikä eroja saatu aikaan edes tuolloin. Kymmenen parasta miestä tuli maaliin 18 sekunnin sisällä toisistaan.

Jos naisten Rukan 20km kilpailun puolella Ebba Anderssonin odotetaan hieman pitävän vauhtia, ei miesten puolelta voi mainita kilpailijaa, joka lähtisi nimeksikään pitämään vauhtia. Norjan Simen Hegstad Krüger on tähän kyvykkäin, mutta hänkään harvoin ryhtyy maailmancupissa vetohommiin ennen viimeisiä kilometrejä.

Ja jos naisten kilpailussa viimeisellä kierroksella nähdään noin kymmenisen urheilijaa, voi miesten kilpailussa olla jopa 30 hengen ryhmä viimeisellä kierroksella. Ahdasta siis on, ja kun Rukan laskuissa huippuvauhdit ovat yli 70km/h, ei kilpailusta ikävä kyllä selvitä ilman kolareita kuin hyvällä onnella.

Kilpailun luonteen vuoksi ratkaisut tehdään vasta lopussa ja radasta hyötyvät selkeästi sprintterityyppiset vauhdikkaat hiihtäjät, joilla on taitoa hiihtää ahtaissa väleissä ja ottaa sekunteja irti alamäkiosuuksilla.

Norjan Johannes Hösflot Kläbo tulee siis olemaan sunnuntaina vahvoilla, vaikka korona onkin rokottanut parasta virettä. Mahdollista on, että maalissa nähdään kymmenen parhaan joukossa 6-7 muutakin norjalaista urheilijaa.

Erik Valnes ei ole joukkueen vahvuudessa sunnuntaina, mutta Pål Golberg, Iver Tildheim Andersen, Martin Löwström Nyenget, Didrik Töhnseth ja Harald Östberg Amundsen pystyvät kaikki top10-sijoituksiin.

Tietyllä tapaa mielenkiintoisin norjalaisnimi kilpailuun on Sjur Röthe, joka jäi koronan vuoksi pois Oloksen ja Beitöstolenin kilpailuista. Röthe ei hiihtänyt myöskään eilisessä kilpailussa, joten kunto on täysi arvoitus. Matka ja profiili pitäisi kuitenkin sopia loistavasti Röthelle.

Norjan kivikovaa rintamaa pyrkii horjuttamaan ainakin Italian Federico Pellegrino, joka menestyi viime vuonna sekä Oberstdorfin että Rukan 20km takaa-ajoissa ollen molemmissa kolmas. Vahva vapaan sprintteri on lopputaistossa parhaimmillaan. Myös Iso-Britannian Andrew Musgrave ja Ruotsin Calle Halfvarsson omaavat kykyä pärjätä massalähdöissä. Musgrave oli neljäs vuodes 2022 Oberstdorfin massalähdössä Halfvarssonin ollessa samassa kisassa kuudes.

William Poromaalle matka sopisi hyvin, mutta Rukan profiili ei palvele kovakuntoista ruotsalaista. Samaa voi sanoa Suomen ykköstykeistä – Iivo Niskanen että Perttu Hyvärinen nauttisivat varmasti raskaammasta profiilista.

Suomalaisille hyvä sijoitus olisi 10-20 parhaan joukossa, jolloin taskuun kertyisi muutamia maailmancupin pisteitä. Samaan pyrkii myös Remi Lindholm, joka ei ainakaan perinteisellä hiihtotavalla saanut vielä lauantaina konettaan käyntiin.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten yhteislähtö 20km (v) , pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi