Minneapolisin miesten sprintissä tiukkaa kymmenesosataistoa - Venyvätkö Vuorinen ja Mäki puistoradalla?


Minneapolisin miesten sprintissä käydään tiukkaa kymmenesosataistoa. Jahtaavatko nousukuntoiset suomalaissprintterit jälleen paikkoja finaalista?
Etusuora: 16.02.2024 16:46Hiihto
Minneapolisin miesten sprintissä tiukkaa kymmenesosataistoa - Venyvätkö Vuorinen ja Mäki puistoradalla?
Kuva: Riitta Tiermas (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Lauri Vuorinen.
Miesten sprintti (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Kuten Minneapolisin naisten sprintin ennakossa kävimme läpi, on lauantain kilpailussa tarjolla todella selkeäpiirteinen ja nopea rata. Ennakkoon tämä sopii parhaiten sprintticupin kärkinimille Erik Valnesille, Johannes Hösflot Kläbolle ja Lucas Chanavat'lle. Valnesille siitäkin huolimatta, että perinteinen on hänelle mukavampi hiihtotapa.

Chanavat koki pienimuotoisen oikeusmurhan, kun hänet hylättiin Canmoren vapaan sprintissä. Näyttöhaluja varmasti on ja tuimasti vassuttavalle ranskalaiselle tämä rata on kuin tehty. Näin ollen todennäköistä onkin, että loppusuoralla venytetään hyvin pienillä marginaaleilla voittoa Chanavat'n ja Kläbon kesken.

Haastajat ja yllättäjät


Valnes tuskin pystyy haastamaan normaalioloissa kärkikaksikkoa, mutta hänet pitää nostaa ensimmäisenä podium-taistoon. Tämän jälkeen tuleekin todella runsas ja tasainen nippu urheilijoita, jotka voivat taistella finaali-paikasta ja tätä kautta palkintopallikorokkeesta.

Jos naisten puolella nopealla radalla on lähinnä pari selkeää suosikkia, miehissä haastajien liuta on valtava. Siirtyminen korkealta takaisin alas suosii suurinta osaa miessprinttereitä, joten tämän osalta kukaan kilpailija ei saa selkeää etua suhteessa muihin vaan lähinnä päivän vire ratkaisee sijoitukset. Kun erot lasketaan sekunnin kymmenes- tai sadasosissa, ajolinjavalinnat tai suksi voivat vaikuttaa isosti siihen, oletko sprintin kuudes vai 26:s.

Vahvarakenteiset Norjan Even Northug, Ruotsin Edvin Anger, Ranskan Richard Jouve ja Sveitsin kaksikko Janik Riebli - Valerio Grond nauttivat varmasti nopeasta radasta. Sen sijaan kevytrakenteisemmalle Italian Federico Pellegrinolle rata tuskin sopii parhaiten.

Ranskan Jules Chappaz, Norjan Håvard Solås Taugböl, Italian Elia Barb ja USA:n James Clinton Schoonmaker ovat myös täysin mahdollisia finalisteja.

Mysteerihiihtäjistä Italian Michael Hellweger paukuttelee hurjia aikoja karsintoihin, mutta meno erävaiheissa ei meinaa riittää. Kauden paras sijoitus on Toblachin 9:s sija. Mielenkiintoista nähdä miten puisto-olosuhteet maistuvat 96-syntyneelle italialaiselle.

Mielenkiintoisin katsontakanta kilpailuun on kuitenkin nousuvireisten suomalaissprintterien kautta. Naisten puolella tuskin nähdään suomalaismenestystä tällä radalla, mutta miesten puolella voi jopa odottaa kahta puolivälieräpaikkaa. Miksei siis finaali-sijoituksiakin?

Joni Mäelle rata sopii täydellisesti ja hänen vapaan iskukyky oli jo Canmoressa Angeria ja Valnesia vahvemmalla tasolla, mutta loppusuoran hölmöily vei jatkopaikan.

Lauri Vuorinen on parempi perinteisellä, mutta häntäkään ei pidä nyt unohtaa. Vire on todella vahva ja hänelle suorapiirteinen Minneapolisin rata voi sopia yllättävän hyvin.

Vuorisen paras sijoitus vapaan sprinteistä on nimittäin nimenomaan Lillehammerin maailmancupista vuodelta 2021, jolloin hän selviytyi todella suoraviivaisella radalla viidenneksi. Myös tämän kauden paras vapaan sijoitus (7:s) tuli Toblachista todella nopealta sprinttiradalta.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintti (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi