Naisten 10 km (v) kruunaa Pohjois-Amerikan kiertueen - Pöytä katettu hiihtokuningattaren voitolle?


Maastohiihdon maailmancupin Pohjois-Amerikan kiertue päättyy sunnuntai-iltana, kun Minneapolisin puistoradalla hiihdetään naisten 10km vapaan väliaikalähtökilpailu.
Etusuora: 18.02.2024 09:59Hiihto
Naisten 10 km (v) kruunaa Pohjois-Amerikan kiertueen - Pöytä katettu hiihtokuningattaren voitolle?
Kuva: Risto Raunio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Jessie Diggins.
Naisten 10km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancupin Pohjois-Amerikan kiertue huipentuu sunnuntaina Minneapolisin Theodore Wirth Parkissa. Naisten 10km vapaan väliaikalähtökilpailun pöytä on katettu tämän kauden hiihtokuningattaren Jessica Digginsin voitolle.

Diggins on voittanut kaksi edellistä vapaan yhteislähtöä ja myös kaksi kauden aiempaa vapaan väliaikalähtökilpailua. Tour de Skin voittaja ja matkan hallitseva maailmanmestari on osoittanut olevansa selkeästi kovakuntoisin ja tasaisin naishiihtäjä.

Digginsin apuna on ollut erinomaisesti läpi kauden toiminut USA:n suksihuolto, joten senkin varaan voidaan luottaa. Minneapolisin latuprofiili sopii kärkinaisista selkeästi parhaiten juuri Digginsille ja eilisen sprintin finaali-sijoitus osoitti, että mitään sairasteluakaan tuskin on päällä.

Harvoin voi sanoa näin monen asian puoltavan kärkisuosikin voittoa, mutta nyt ei oikein ole realistisia skenaarioita siihen, miten yhdysvaltalainen ei voittaisi.

Haastajat: Carl palaa palkintopallille?


Victoria Carl on ollut loistava sekä tämän kauden perinteisen että vapaan väliaikalähtökilpailuissa. Tämän kauden viisi väliaikakilpailua ovat tuoneet sijoitukset 2,1,3,9 ja 6. Saldo on upea, varsinkin kun ennen tätä kautta Carlilla ei ollut ainoatakaan henkilökohtaista maailmancupin palkintopallisijoitusta.

Tour de Skin jälkeen podium-sijoituksia ei ole tullut, mutta toisaalta ei ole ollut väliaikalähtöjäkään. Gomsin ja Canmoren vapaan massalähdöistä Carl nappasi sijoitukset 12 ja 11. Eilisessä sprintissä Carl oli loistavasti viides, joten ainakaan kalustossa tai terveydessä ei ole mitään vikaa. Saksalainen onkin kilpailun mielenkiintoisin seurattava ja täysin mahdollinen nimi palkintopallille.

Ebba Andersson on osoittanut nousukuntoa sairasteluiden jälkeen. Kolme edellistä massalähtöä ovat tuoneet sijoitukset 5,7 ja 4. Väliaikalähtö sopii huomattavasti paremmin ruotsalaiselle, mutta rataprofiili ei kyllä lainkaan. Tiukassa sekuntitaistossa ja nopealla radalla Andersson voi hyvin jäädä palkintopallin ulkopuolelle.

Frida Karlsson on ollut tämän kauden vaikeimpia ennustettavia naisten puolella. Välillä ruotsalaistähti on suorastaan ylivoimainen ladulla, mutta seuraavassa kilpailussa voi jo tulla mahalasku. Väliaikalähtöjä Karlsson on hiihtänyt tällä kaudella vain kolme, sijoituksilla 11, 23 ja 3.

Parhaassa iskussa Frida olisi mahdollinen haastaja jopa Digginsin voitolle, mutta ailahtelevaan ruotsalaiseen on vaikea ladata kummempia odotuksia, kun hajontaa sijoituksissa on ollut todella paljon.

USA:n Rosie Brennan olisi myös vahva kandidaatti haastajaksi, mutta hänenkin kunto on kysymysmerkki. Edelliset distanssit ovat tuoneet sijoitukset: 13, 15, 7 ja 10. Alkukauden väliaikalähtökilpailuissa Brennan oli kuitenkin kaikissa kuuden parhaan joukossa - sekä vapaalla että pertsalla, joten sijoitus saattaa hyvin nousta, kun palataan takaisin väliaikakilpailuun.

Yllättäjät: Sprintin voittaja Sundling vahvoilla myös kympillä?


Rataprofiili on nyt hyvin erilainen, joten nopeilla sprinttereillä voi olla hyvät mahdollisuudet nousta kärkitaistoon.

Ruotsin Jonna Sundling, Linn Svahn ja Emma Ribom omaavat mahdollisuudet vähintään kärkikymmenikköön, mutta edes palkintopallisijoitus ei tulisi tällä kertaa yllätyksenä. Etenkin Sundlingin ominaisuudet sopivat loistavasti Minneapolisin radalle.

Ribom oli alkukaudesta Jällivaaran vapaan kympillä neljäs ja Östersundissa kymmenes. Rata sopii hyvin ja eilinen sprintin kuudes sija osoitti, että kunto on pienistä haavereista huolimatta kohdillaan.

Kevytrakenteiset happikoneet Heidi Weng, Delphine Claudel, Teresa Stadlober ja Sophia Laukli tuskin nousevat näin suoraviivaisella radalla podiumille asti, mutta sijoitukset kympin sakkiin ovat mahdollisia. Viimeiset top10-sijoituksista taistelevat urheilijat lienevät Kerttu Niskanen ja Katharina Hennig, jotka usein toki menestyvät paremmin perinteisen matkoilla.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 10km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi