Hiihdon MM 2019 Naisten 10 km (p): Krista Pärmäkoskelle karvas nelossija - Johaug mestari


Krista Pärmäkoski hiihti upean nousujohteisen kisan naisten kympillä, mutta jäi karvaasti sekunnilla neljänneksi. Therese Johaug hiihti odotettuun, mutta yllättävän niukkaan mestaruuteen ennen Ruotsin superyllättäjää Frida Karlssonia.
Etusuora: 26.02.2019 17:04Hiihto
Hiihdon MM 2019 Naisten 10 km (p): Krista Pärmäkoskelle karvas nelossija - Johaug mestari
Kuva: Pärmäkosken mediapankki 2018
Veikkaus
Frida Karlsson kuului kilpailun alkupään lähtijöihin. Hän lähti tuttuun tapaansa vauhdikkaasti matkaan ja jaksoi pitää kovan vauhdin aina loppuun asti.

Loppupään lähtijöihin kuuluivat maailmancupin kärkinimet, kuten Therese Johaug, Krista Pärmäkoski ja Ingvild Flugstad Östberg. Heistä vain Johaug pystyi lyömään Karlssonin painelemat pohja-ajat väliaikapisteille. Lopulta Johaug vei voiton 12 sekunnin turvin Karlssoniin, jota voidaan pitää suhteellisen pienenä voittomarginaalina huomioiden kauden muut kilpailut.

Pärmäkoski taisteli tiukasti kolmossijasta, mutta jäi lopulta neljänneksi 1,4 sekunnin päähän pronssisijasta, jonka nappasti Östberg.

Tulokset


Hiihdon MM 2019 10 km (p), naiset 26.2.2019

#UrheilijaAika
1.Therese Johaug 🇳🇴27.02,1
2.Frida Karlsson 🇸🇪+12,2
3.Ingvild Flugstad Östberg 🇳🇴+35,6
4.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+37,0
5.Nadine Fähndrich 🇨🇭+1.03,9
6.Anastasia Sedova+1.04,9
7.Natalia Nepryaeva+1.07,5
8.Teresa Stadlober 🇦🇹+1.07,9
9.Charlotte Kalla 🇸🇪+1.09,2
10.Astrid Uhrenholdt Jacobsen 🇳🇴+1.09,4

Muut suomalaiset:
14. Laura Mononen +1.18,1
17. Johanna Matintalo +1.31,9
22. Kerttu Niskanen +1.40,6Kisan ennakko ja vihje


Johaug vastaan muu maailma


Naisten kilpailun suosikki on selvä, Therese Johaug. Norjalainen on voittanut kaikki kauden normaalimatkan kilpailut ja hän oli myös lauantain yhdistelmäkisassa omaa luokkaansa. Mikäli joku muu hiihtäjistä kuin Johaug vie kilpailun nimiinsä, on kyseessä jymypaukku.

Jos kilpailun ykkössuosikki on suhteellisen selvä, niin kakkossuosikkia on huomattavasti vaikeampi nimetä. Yksi mitalikandidaatti on Astrid Uhrenholdt Jacobsen, jonka kunto on noussut Seefeldin MM-kisojen lähestyessä. Norjan mestaruuskisoissa hän hiihti Johaugin takana toiseksi kympin perinteisellä ja yhdistelmäkisassa. Seefeldissä Jacobsen oli neljäs yhdistelmäkisassa. Kaksi vuotta sitten Lahdessa hän oli kolmas 10 km perinteisellä.

Tour de Skin voittanut Ingvild Flugstad Östberg hiihti toiseksi yhdistelmäkisasassa ja näyttää palautuneen hyvin MM-Seefeldiin, vaikkakin maailmancupissa meno ei ollut Tourin jäljiltä yhtä terävää kuin ennen sitä.

Ruotsalaisista odotukset kohdistuvat kaksikkoon Ebba AnderssonCharlotte Kalla. Andersson joutui jättämään yhdistelmäkisan väliin sairastumisen takia ja hänen iskukykynsä on pienoinen arvoitus. Ennen Seefeldiä ruotsalaishiihtäjä osoitti kuitenkin olevansa huippuiskussa, mistä kielii Otepään maailmancupin toinen sija samaisella matkalla. Tuolloin edelle hiihti vain Johaug.

Kallan meno on ollut koko kauden hieman takkuista, eikä edellisvuosien lentoa ole nähty. Tammikuun lopulla Ruotsin mestaruuskisoissa Andersson jätätti Kallaa yli minuutilla kympin matkalla eikä Kallalla ollut yhdistelmäkisassakaan asiaa mitalitaistoon.

Ei pidä myöskään unohtaa nuorta Frida Karlssonia. Ruotsalainen debytoi hiihdon maailmancupissa vasta Cognessa ja hiihti kisassa seitsemänneksi. Ero kärkeen olisi varmasti ollut pienempi ellei hän olisi lähtenyt matkaan aivan liian lujaa. Yhdistelmäkisassa hän oli niin ikään viides, mutta jäi perinteisen osuudella parikymmentä sekuntia kolmikolla Östberg – Jacobsen – Natalia Nepryaeva, mutta oli vapaan osuuden toiseksi nopein hiihtäjä.

Venäläisistä juuri Nepryaeva on hiihtänyt edellisissä kolmessa perinteisen normaalimatkan kilpailussa kaikissa palkintokorokkeelle. Yhdistelmäkisassa hän oli kolmas Johaugin ja Östbergin takana. Nepryaevalta nähtiin kuitenkin hieman kysymyksiä herättävä kenraalihiihto Cognessa (10 km, p), kun hän jäi Kerttu Niskasen ja Natalia Faehndrichin taakse. On myös huomioitava, että tiistainen startti on Nepryaevalle jo kisojen neljäs.

Aukeaako Suomen mitalitili?


Suomalaisittain katseet kohdistuvat Krista Pärmäkoskeen. Suomalaisen alku MM-kisoissa ei ole ollut täysin toivotunlainen. Lauantain yhdistelmäkisassa ”Pärmä” oli kahdeksas ja kisan jälkeen perusteli medialle hienoista vaisuuttaan muun muassa väärillä suksivalinnoilla. Sunnuntain parisprintissä Pärmäkoski teki sen mitä tehtävissä oli ja hiihti yhdessä Anne Kyllösen kanssa sijalle seitsemän. On otettava huomioon myös se, että parisprintin helppo rata ei suosinut Pärmäkoskea.

Tiistain kilpailu on Pärmäkoskelle se vahvin matka. Tiistaiksi Seefeldiin on myös luvattu lähes 10 asteen lämpötilaa, mikä tekee kelistä raskaan ja suosii suomalaista. Huomioiden Pärmäkosken kauden aikaisemmat otteet sekä vireen Seefeldin kahdessa edellisessä startissa, niin mitalisijoille vaaditaan tasonnostoa sekä Suomen huollolta täydellistä onnistumista.

Entäpä Kerttu Niskanen? Niskanen räjäytti pankin MM-kisojen kenraalissa, kun hän hiihti voittoon Cognessa juuri 10 km perinteisellä. Kisassa hän jätti taakseen muun muassa Nepryaevan, joka hiihti hyvin lauantain yhdistelmäkisassa ja on ollut muutenkin tasaisen vahva läpikauden. Kilpailusta kuitenkin puuttuivat Norjan ja Ruotsin suurimmat tähdet.

Kysymysmerkin Niskasen vireen ylle luo viimeaikaiset sairastelut. Niskasen piti esiintyä Pärmäkosken parina sunnuntain parisprintissä, mutta hengitystieinfektio esti starttaamisen.

Kisan muut suomalaiset ovat Laura Mononen ja Johanna Matintalo. Monoselta voidaan odottaa vahvaa suoritusta. Jopa top 10 -sija on mahdollinen nappionnistumisella. Matintalo ei ole päässyt täällä kaudella vielä huippuiskuun lainkaan ja suurempi menestys tulisi hänen kohdallaan yllätyksenä.

Vihjeet Veikkauksen peleihin - Tarjolla 10 000 euroa bonusrahaa


Naisten 10 km Supertriplan jakosummaan on tarjolla peräti 10 000 euroa bonusrahaa! Kisan konsepti on selvä: Johaug vie ja muut ihmettelevät. Norjalaisen takana käydään kuitenkin tiukkaa taistoa himmeämmistä mitaleista. Pärmäkoskelta vaaditaan täyttä onnistumista, mikäli mielii mitaleille. Tätä tietysti toivotaan, mutta vaikealtahan se näyttää edelliskisojen ja koko kauden perusteella.

Peli-idea - Supertripla 1

VoittajaJohaug
ToinenAndersson, Jacobsen, Nepryaeva, Östberg
KolmasAndersson, Jacobsen, Nepryaeva, Östberg
Rivimäärä12 riviä
Rivin hinta2,40 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy26.2. klo 15:58
Bonuraha10 000 €
TVYle 2
br>
Katso kohteet ja kertoimet