Jatkuuko Kerttu Niskasen Tour de Ski -tykitys tiistaina Oberstdorfin kympillä? Lue kisaennakko!


Tour de Ski jatkuu tiistaina Oberstdrofissa naisten osalta suomalaisittain herkullisella 10 km perinteisen hiihtotavan väliaikalähdöllä.
Etusuora: 02.01.2023 14:30Hiihto
Jatkuuko Kerttu Niskasen Tour de Ski -tykitys tiistaina Oberstdorfin kympillä? Lue kisaennakko!Veikkaus
Kerttu Niskanen Rukalla 2019
Naisten 10 km (p) väliaikalähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten 10 km (p) kilpailu alkaa 3.1.2023 klo 15.45.

Tour de Ski siirtyy Sveitsistä Saksaan, kun tiistaina on vuorossa kiertueen kolmas koitos: Oberstdorfin 10 km (p) väliaikalähtökilpailu.

Naisten Tourin tilanne on kahden kisan jälkeen erittäin kutkuttava. Kilpailun kärkipaikkaa jakaa kolme naista: Norjan Tiril Udnes Weng, Suomen Kerttu Niskanen ja Ruotsin Frida Karlsson. Neljäntenä oleva Norjan Anne Kjersti Kalvåkin on vain kahden sekunnin päässä kärkikolmikosta.

Naisten Tourin tilanne 2/7

#UrheilijaAikaero
1.Tiril Udnes Weng 🇳🇴31.13
1.Kerttu Niskanen 🇫🇮31.13
1.Frida Karlsson 🇸🇪31.13
4.Anne Kjersti Kalvå 🇳🇴+2
5.Lotta Udnes Weng 🇳🇴+22
6.Katharina Hennig 🇩🇪+42
7.Rosie Brennan 🇺🇸+45
8.Heidi Weng 🇳🇴+1.03
9.Nadine Fähndrich 🇨🇭+1.04
10.Astrid Øyre Slind 🇳🇴+1.04
16.Anne Kyllönen 🇫🇮+1.27
18.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+1.27
21.Jasmi Joensuu 🇫🇮+1.37
44.Katri Lylynperä 🇫🇮+2.35
61.Jasmin Kähärä 🇫🇮+4.33
62.Anni Alakoski 🇫🇮+4.53


Suomalaisittain Oberstdorfin kymppi on luonnollisesti mitä mielenkiintoisin, sillä häikäisevässä vireessä kilpaileva Kerttu Niskanen on kilpailun ykkössuosikki. Tourin voitosta tiukasti taisteleva kokenut Niskanen on noussut väkivahvaan ja ennen kaikkea varmaan vireeseen, ja kun Oberstdorfissa kilpaillaan naisen mielimatkalla, täytyy sijoitusta vähintään kolmen kärkeen pitää todennäköisenä.

Niskanen voitti maailmancupin viimeisimmän 10 km (p) väliaikalähtökilpailun kolmisen viikkoa sitten Beitostölenissä selvään tyyliin ja jatkoi pertsan kympin dominointia sunnuntaina Tour de Skin toisella osuudella. Niskanen nousi takaa-ajossa ilmiömäisesti 12:nnelta sijalta toiseksi. Osuusajoissa Niskanen oli ylivoimainen, sillä etapin toiseksi nopein Saksan Katharina Hennig oli suomalaista peräti 22,5 sekuntia hitaampi.

On siis perusteltua nostaa Niskanen Oberin kympin suosikiksi, mutta täytyy muistaa, että Niskanen viihtyy korkeassa ilmanalassa, jossa Tourin avausetapit hiihdettiin. Nyt kun laskeudutaan merenpintaan Oberstdorfiin, saattavat voimasuhteet selvästi tasoittua. Siltikin Niskasen iskukyky on tällä hetkellä sellaisella tasolla, että hän on 10 km perinteisen kisan suosikki kaikissa olosuhteissa.

Katso kohteet ja kertoimet


Kovimmat haastajat Tourin kärkipäästä


Niskasen kovimmiksi haastajiksi erottuvat selkeästi Karlsson, Kalvå ja Hennig. Beitostölenissä nelikko valloitti kärkisijat järjestyksessä Niskanen, Kalvå, Karlsson, Hennig. Nelikko oli myös nopein sunnuntain takaa-ajon osuusajoissa.

Haastajakolmikko on erittäin tasainen. Karlssonilla on väliaikalähdöissä kerrasta toiseen haasteita alkuvauhdin hillitsemisen kanssa ja vauhti tahtoo hiipua loppua kohti. Mikäli vauhdinjako onnistuu, on ruotsalainen Niskasen ykkösuhkaaja.

Kalvå ja Hennig ovat varmoja kilpailijoita ja olisi yllätys, mikäli he eivät osallistuisi podiumtaistoon bravuurimatkallaan.

Tourin kärkinaisista Tiril Weng on selvästi parhaimmillaan yhteislähdöissä ja takaa-ajoissa, joskin myös väliaikalähdöt luonnistuvat hyvin. Ihan nopeimpien vauhtiin yltäminen olisi Oberstdorfissa kuitenkin pieni yllätys. Beitostölenissä Weng oli väliaikalähdön seitsemäs.

Katso kohteet ja kertoimet


Potentiaalisia yllätysnimiä


Paremmin vapaan taitajana tunnettu Yhdysvaltojen Rosie Brennan oli hyvässä vauhdissa perinteisellä Val Müstairin takaa-ajossa. Brennan oli osuuden seitsemänneksi nopein vain reilut puoli minuuttia Niskasta hitaampana. Hennigistä Brennan jäi vain 10 sekuntia. Vahvassa kunnossa kilpaileva yhdysvaltalainen on osoittanut pystyvänsä menestymään perinteisen väliaikalähdöissäkin, eikä top6-sijoitus olisi tiistain kisassa yllätys. Beitostölenissä Brennan oli perinteisen kympillä kahdeksas.

Norjan Heidi Weng osoitti takaa-ajossa vahvaa nousukuntoa nousten sijalta 51 peräti kahdeksanneksi. Osuusajoissa Weng oli kuudenneksi nopein. Tourilla menestymään tottunut kokenut norjalainen on ollut alkukaudella epävireinen, mutta Val Müstairin vahva hiihto kertoo selvästä nousukunnosta. Parhaimmillaan ollessaan Weng pystyy taistelemaan tiistaina palkintopallisijasta.

Krista Pärmäkoski jää tällä kertaa yllättäjäosastoon. Suksien luisto-ongelmia takaa-ajossa valitelleen Pärmäkosken Tour de Ski on käynnistynyt odotettua vaisummin, sillä jopa kokonaiskilpailun voittotaistoon odoteltu suomalainen löytyy kokonaiskisassa vasta sijalta 18. Mikäli kokeneen arvokisamenestyjämme kisavire normalisoituu Oberstdorfissa, pystyy hän taistelemaan kilpailun ja edelleen myös kokonaiskilpailun kärkisijoista.

Anne Kyllönen ja Jasmi Joensuu viihtyvät suomalaiseen tapaan perinteisen kympillä. Kyllösen esitys takaa-ajossa oli väkivahva yhdenneksitoista nopeimmalla osuusajalla. Joensuu ennakoi vireensä paranevan, kun siirrytään kilpailemaan korkealta merenpinnan tasolle. Molemmat pystyvät taistelemaan top10-sijoituksesta tiistaina.

Jättiyllätysten metsästäjille nostetaan esiin takaa-ajossa väkevät nousut tehneet Norjan Astrid Öyre Slind ja Itävallan Teresa Stadlober. Kaksikko nosti sijoitustaan takaa-ajossa yli 25 sijaa ja osuusajoissa irtosi sijat 8 ja 10. Slind oli osuusajoissa vain 15 sekuntia Hennigiä hitaampi.

Varjojen mailla alkukauden vaellelleen Stadloberin nousua omalle tasolleen on odotellut. Nähdäänkö Pekingin skiathlon olympiapronssinaiselta vihdoin huippusuoritus Oberstdorfin kympillä?

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 10 km (p) väliaikalähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi