Jatkuuko Ebba Anderssonin voittokulku normaalimatkoilla Toblachissa? Missä vireessä Frida Karlsson palaa kilpailutauolta?


Les Rousses’sa kaikki vastustajansa murskannut Ebba Andersson on ykkösuosikki myös Toblachin kympillä. Kansainvälisesti mielenkiintoisin hiihtäjä on sairastelujen jälkeen kisoihin palaava Tour-voittaja Frida Karlsson.
Veijo Vaakanainen: 03.02.2023 19:19Hiihto
Jatkuuko Ebba Anderssonin voittokulku normaalimatkoilla Toblachissa? Missä vireessä Frida Karlsson palaa kilpailutauolta?
Kuva: Teemu Moisio / PTB Creative (Ruka Nordic)
Veikkaus
Ebba Andersson.
Naisten 10 km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancupin viimeinen kisaviikonloppu ennen Planican MM-kisoja Italian Toblachissa jatkuu lauantaina vapaan hiihtotavan 10 kilometrin väliaikalähdöillä. Kyseessä on viimeinen henkilökohtainen startti ennen MM-taistoja ja kympin vapaan MM-kenraali.

Les Rousses’n viikonlopun perusteella Toblachin kympillä on vain yksi suosikki. Joulukuussa koronan vuoksi kisatauolle vetäytynyt Ebba Andersson palasi maailmancup-ympyröihin raudanlujassa kunnossa ja murskasi Ranskassa vastustajansa niin kympin vapaalla kuin kahdenkympin perinteiselläkin.

Viikossa Anderssonin kisavireessä on tuskin tapahtunut mitään radikaalia muutosta. Ruotsalainen uhkuu ennen MM-kisoja todella vahvaa virettä ja on selkeä ykkössuosikki myös lauantaina Toblachissa.

Mikäli joku aikoo Anderssonin voittaa, on tämän pystyttävä hiihtämään todella kovaa. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole, jos jollekin hänen haastajistaan sattuisi tulemaan huippupäivä. Todennäköisin Anderssonin kukistaja on Jessie Diggins.

Yhdysvaltalainen vapaan ässä ei viime viikolla ollut mielimatkallaan aivan terävimmässä mahdollisessa iskussa, mutta Toblachin profiili on kuin tehty hänelle. Jo perjantaina sprintissä palkinnoille noussut Diggins on juhlinut Toblachin vapaan kisassa voittoa peräti kolmesti, joten hänen nousunsa korkeimmalle korokkeelle ei yllättäisi tälläkään kertaan.

Kansainvälisesti suurin mielenkiinto lauantaina kohdistuu Tour de Skin dramaattisesti voittaneeseen Frida Karlsson. Loppunousussa täysin voipunut Karlsson sairastui Tourin jälkeen, eikä ole voinut kisata sitten Alpe Cermisin. Lauantain kisa näyttää, onko Karlsson toipunut huippuiskuun, vai tuliko Tourista ruotsalaiselle Pyrrhoksen voitto.

Norjan joukkueessa on myös kaksi sairastelujen jälkeen kisoihin palaavaa urheilijaa. Jo perjantaina sprinttiin osallistunut maailmancupin johtaja Tiril Udnes Weng ei vaikuttaisi olevan enää samassa vireessä kuin alkukaudesta ja Tour de Skillä. Lauantaina nähdään, onko kauden toinen suuri yllättäjä Anne Kjersti Kalvå onnistunut paremmin toipumaan vaikeuksistaan.

Norjan ykköstykki kilpailuun lienee Ingvild Flugstad Östberg, joka näyttää etenevän aikataulussa kohti Planican MM-kisoja. Suurien terveysmurheiden vuoksi useamman kauden lähes kokonaan sivussa ollut norjalainen on erittäin vahva podiumkandidaatti lauantain kisassa, ja Planicassa norjalainen voi olla todella kova kanto kaskessa vastustajilleen.

Lauantaina nähdään myös, selittyykö Delphine Claudelin haamuhiihto Les Rousses’sa kotikenttäedulla, vai onko ranskalainen tullut jäädäkseen vapaan kisojen kärkitaistoon. Alpe Cermisin voitto vaikuttaisi antaneen ranskalaiselle hurjasti lisää itseluottamusta, mikä voi siivittää Claudelin jopa voittotaistoon lauantaina.

Saksan ykköshiihtäjä Katharina Hennig kärsi myös sairasteluista Tourin jälkeen, eikä voinut osallistua Ranskan kisaviikonloppuun. Läpi kauden vahvassa vireessä ollut Hennig voi myös osallistua kärkitaistoon, mikäli sairastelut eivät ole jättäneet liian suuria jälkiä saksalaisen iskukykyyn.

Yhdysvaltalaisista kisan kärkitaistoon voi yltää myös Rosie Brennan, joka on hiihtänyt tasaisen kauden aivan terävimmän kärjen ulkopuolella. Viikko sitten kokenut yhdysvaltalainen oli samalla matkalla viides, joten pienellä parannuksella hänkin voi nousta taistoon palkintosijoista.

Onko suomalaisille luvassa jälleen tarkkailijoiden rooli?


Vapaan hiihtotavan väliaikakisat eivät viime vuosien aikana ole tarjonneet suomalaishiihtäjille juuri ilonaiheita. Viime viikolla Ranskassakin parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi kahdeksanneksi hiihtänyt Kerttu Niskanen, vaikka odotuksia oli ennakkoon paljon enemmän.

Kauden aiempiin vapaan kisoihin peilaten tällä kertaa ei kannatakaan odottaa suomalaisilta mitään suuria mainetekoja. Tourilla mahtivireeseen päässyt Krista Pärmäkoski oli viime viikolla todella suurissa vaikeuksissa, eikä viikossa valitettavasti kovin suuria korjausliikkeitä voi tehdä.

Suomalaisnäkökulmasta valitettavasti todennäköisin skenaario lauantaina onkin, että normaalimatkojen maailmancupin johtajan liivissä kisaan starttaava Kerttu Niskanen on parhaana suomalaisena noin kymmenennen sijan tienoilla.

Krista Pärmäkoski ja Eveliina Piippo voivat päästä 20 parhaan joukkoon ja muita suomalaisia ei kansainvälisissä tv-kuvissa juuri nähdä. Kaikki tätä paremmat suomalaissuoritukset otetaan toki ilolla vastaan.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 10 km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi