Onko kenestäkään Jessie Digginsin pysäyttäjäksi Canmoren vapaan 15 km kisassa?


Yhdysvaltalainen maailmancupin johtaja on perjantain kisan ainoa suosikki. Suomalaisittain kisasta on odotettavissa mollivoittoinen.
Veijo Vaakanainen: 08.02.2024 20:20Hiihto
Onko kenestäkään Jessie Digginsin pysäyttäjäksi Canmoren vapaan 15 km kisassa?
Kuva: Risto Raunio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Jessie Diggins.
Naisten 15 km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Yhden väliviikon jälkeen maastohiihdon maailmancup jatkuu tulevana viikonloppuna Kanadan Canmoressa. Vuoden 1988 olympiamaisemissa urheilijoita odottaa neljä kilpailua viidessä päivässä.

Ensimmäisenä kilpailtava matka on perjantaina hiihdettävä vapaan 15 kilometrin yhteislähtökilpailu. Alunperin kilpailumuotona oli 10 km (v) väliaikalähtö, mutta ajanottolaitteiden ongelmien takia FIS muutti kilpailun yhteislähdöksi ja pidensi matkaa samalla viidellä kilometrillä.

Kauden aiempien vapaan starttien perusteella kilpailun ennakkosuosikin nimeäminen ei ole erityisen vaikeaa, vaikka yhteislähtö tasaakin hieman puntteja.

Yhdysvaltain Jessie Diggins on ollut tällä kaudella dominoiva urheilija vapaan normaalimatkoilla, joten olisi yllätys, jos joku onnistuisi perjantaina Digginsin yllättämään. Ehkä koko uransa kovimmassa vireessä ollut Diggins vaikuttaa lähes voittamattomalta vastukselta.

Vapaan normaalimatkoilla Digginsillä ei ole juurikaan heikkouksia. Alamäissä yhdysvaltalainen on tunnetusti ylivertainen suksitaituri ja nykyään myös ylämäkiosuuksilla yhdysvaltalaista on vaikea päihittää. Ennakkoon vaikuttaisikin siltä, että ainoastaan Yhdysvaltain joukkueen epäonnistuminen voitelukopilla voi riistää voiton Digginsiltä.

Ennakkoon ainoa urheilija, joka saattaisi Digginsin päihittää, on Ruotsin Frida Karlsson. Viimeisten parin maailmancupin viikonlopun ajan todella rautaisessa kunnossa ollut Karlsson taitaa erinomaisesti myös vapaan normaalimatkat, vaikka hän ehkä kovimpiin kilpakumppaneihinsa verrattuna on astetta vahvempi perinteisellä.

Toissaviikon Gomsin 20 kilometrin vapaan kisan perusteella Diggins vaikuttaisi kuitenkin olevan vapaalla hiihtotavalla astetta Karlssonia vahvempi. Ruotsalaisen todennäköisin loppusijoitus kilpailussa onkin toinen voittamattoman yhdysvaltalaisen takana.

Toinen ruotsalainen Ebba Andersson näytti Gomsissa merkkejä siitä, että hän on sairastelujen jälkeisen alavireisyyden jälkeen palaamassa huippuvireeseen. Gomsin kisasta on kulunut jo pari viikkoa, joten on oletettavaa, että Andersson saapuu Canmoreen jälleen paremmassa vireessä. Ruotsin viime vuoden paras urheilija on siis ehdottomasti palkintosijakandidaatti.

Saksan Victoria Carl oli alkukaudesta vapaalla hiihtotavalla vakiokasvo kärkitaistossa, mutta Tour de Skin jälkeen saksalainen on ehkä hieman hakenut parasta virettään. Parhaana päivänä kuitenkin myös Carl kuuluu kisan suurimpiin suosikkeihin. Hänen maannaisensa Katharina Hennig sen sijaan odottelee varmasti jo malttamattomana sunnuntain perinteisen 20 kilometrin yhteislähtöä.

Yhdysvaltalaisista kärkitaistoon ovat tyrkyllä myös Rosie Brennan sekä ylämäkien suurmestari Sophia Laukli. Brennanillekin sunnuntain perinteisen kisa saattaa olla mieluisampi, mutta Lauklille Canmoren pitkät työmatkat vapaalla hiihtotavalla ovat hänen parasta osaamisaluettaan.

Sama pätee myös Ranskan Delphine Claudeliin. Lähes Lauklin veroinen ylämäkikiipijä Claudel ei ehkä tällä kaudella ole ollut aivan parhaassa vireessään, joten palkintosijalle nouseminen olisi yllätys. Kymmenen parhaan joukossa hän sen sijaan on lähes satavarmasti.

Norjalaisten kausi naisten puolella on toistaiseksi ollut lähes pikimusta. Ainoa valopilkku tähän asti on ollut Heidi Weng, joka on yksin puolustanut Norjan naishiihdon mainetta. Huippuvireisenä Weng kuuluisi perjantain kisan suosikkeihin, mutta sairastelujen jälkeen hänenkin kuntonsa on arvoitus.

Sairastelujen jälkeen kisoihin palaavat myös Astrid Öyre Slind sekä Anne-Kjersti Kalvå. Sairastelujen ja muiden haasteiden vuoksi viime kaudella Planican MM-kisoissa henkilökohtaisiin mitaleihin yltänyt kaksikko on ollut tällä kaudella vain varjo entisestä, joten heidän varaansa ei kovin suuria odotuksia voi asettaa.

Sama pätee myös jo parin viikonlopun ajan maailmancupia kiertäneeseen hallitsevaan kokonaiscupin voittajaan Tiril Udnes Wengiin. Todella pahan koronan jälkeen Weng parantaa viikko viikolta, mutta vielä Pohjois-Amerikasta häneltä tuskin voi odottaa suuria urotekoja.

Suomalaisittain perjantain kisaan ei voi asettaa minkäänlaisia odotuksia. Pienestä Pohjois-Amerikkaan matkanneesta joukkueesta ainoastaan Kerttu Niskaselta voi odottaa pääsyä edes 20 parhaan joukkoon. Top 10 olisi perjantaina Niskaselta superonnistuminen.

Katso kohteet ja kertoimet

Katso myös: Veikkauksen Hiihto-studio ruotii Canmoren kisat
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 15 km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi