Kuinka Kerttu Niskanen ja Suomen huolto onnistuvat lauantaina Val di Fiemmen säälotossa?


Tour de Skin toiseksi viimeiselle etapille luvatan hurjaa lumimyräkkää, joka voi tehdä kisasta huoltolottoa. Lumisade voi myös viedä Niskaselta mahdollisuuden tehdä eroja kovimpiin kilpailijoihinsa.
Veijo Vaakanainen: 05.01.2024 18:53Hiihto
Kuinka Kerttu Niskanen ja Suomen huolto onnistuvat lauantaina Val di Fiemmen säälotossa?
Kuva: Jyrki Lehto (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Kerttu Niskanen.
Naisten 15 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon vuoden 2024 Tour de Ski -kiertue on saapunut viimeiselle kisapaikalle, joka on tänäkin vuonna tulevissa olympiamaisemissa Italian Val di Fiemmessä. Ennen urakan päättävää Alpe Cermisin loppunousua on edessä vielä perinteisen 15 kilometrin yhteislähtökilpailu.

Kerttu Niskanen on toistaiseksi ollut Tour de Skin paras perinteisen hiihtäjä, joten ennakkoon lauantain kilpailu pitäisi olla hänelle jälleen uusi mahdollisuus ottaa maailmancupin osakilpailuvoitto sekä samalla parannella asemiaan Tourin kokonaiskisassa. Sääolosuhteet luovat kuitenkin lauantain kisaan todella tujun mausteen.

Sääennusteet povaavat lauantaille Predazzon - Cavalesen alueelle, jossa Val di Fiemme sijaitsee, jopa yli 30 senttiä märkää lunta tai räntää, mikä tekee sääolosuhteista erittäin haastavat sekä kilpailijoille että huollolle. Jo torstaina monilla hiihtäjillä käytössä olleita pitopohjia saanee jälleen alkaa valmistella kisakäyttöä varten.

Niskasen pitopohjat toimivat ainakin Davosin olosuhteissa erinomaisesti, toisin kuin esimerkiksi Krista Pärmäkosken, joka keräsi ylämäen aikana suksiensa pohjaan lähes kivitalon korkeuden verran lunta. Kaluston puolesta Niskasella pitäisi siis olla kilpailukykyinen kalusto, vaikkeivat olosuhteet eri paikkakunnilla tietenkään täysin vertailukelpoisia.

Lumimyräkän huollolle tuovien haasteiden lisäksi se saattaa vesittää myös Niskaselta mahdollisuuden tehdä suuria eroja pahimpiin haastajiinsa. Val di Fiemmessä nykyisin käytettävä latu on varsin kasaava, mikä tekee Virpi Kuitusen ja Aino-Kaisa Saarisen takavuosina tekemän haamuhiihdon kaltaiset suoritukset mahdottomiksi normaaleissakin oloissa.

Tästä syystä todennäköisin vaihtoehto lauantain kilpailuun lienee se, että naiset taivaltavat varsin suuressa joukossa kilpailun loppuvaiheisiin asti, kunnes viimeisellä kierroksella nähdään pitkä kiri, jossa urheilijoita tiputetaan voittotaistosta yksi kerrallaan. Niskanen lienee normaalina päivänä aktiivisin hiillostaja.

Loppuvaiheisiin asti kärkiporukassa pysynevät mukana aikana Davosin kakkonen Rosie Brennan, nykyään myös perinteisellä maailman eliittiin kuuluva Tourin johtaja Jessie Diggins, Ruotsin Frida Karlsson, norjalaiset Heidi Weng ja Astrid Öyre Slind sekä aina Val di Fiemmessä hyvin viihtyvä Saksan Katharina Hennig. Myös Itävallan Teresa Stadlober hiihtää yleensä kauden parhaat suorituksensa Val di Fiemmen massalähdössä.

Digginsille Val di Fiemmen massalähtö lienee hänen eniten pelkäämänsä kilpailu tämän vuoden Tourilla. Toistaiseksi yhdysvaltalaisen paras noteeraus kilpailusta on 7:s sija seitsemän vuoden takaa. Muuten Digginsin nimi on yleisimmin löytynyt tuloslistalla toiselta kymmeneltä ja eroa kärkeen kertynyt noin minuutti.

Tänä vuonna mikään ei kuitenkaan viittaa vastaavan kaltaiseen romahdukseen. Diggins on jo kahdesti hiihtänyt tämän vuoden Tourilla perinteisen kilpailussa kolmen parhaan joukkoon, joten odotettavissa ei ole, että Niskanen ja muut noin minuutin päässä vaanivat haastajat voisivat nousta mukaan voittotaistoon. Ellei sitten Yhdysvaltojen yleensä loistavasti kartalla oleva huolto tunaroi totaalisesti Val di Fiemmen lumi-infernossa.

Rosie Brennanin on luotettava kilpailussa pitkään kiriin, kuten Davosissa nähtiin. Loppusuoralla yhdysvaltalaisen tasatyöntökapasiteetti ei voittoon riitä, joten hän on varmasti jälleen Niskasen kanssa viimeisellä kierroksella aktiivinen ja pyrkii rikkomaan kärkiryhmän mahdollisimman pieneksi.

Norjan Heidi Weng on Alpe Cermisissä kaikkein pelätyin haastaja Tourin kärkipään hiihtäjistä. Kerttu Niskanen varmasti toivoisikin, että hän pystyisi tekemään lauantaina eroa kohti maailman kärkeä palaavaan kokeneeseen norjalaiseen. Valitettavasti Weng on yleensä erinomainen yhteislähtöhiihtäjä ja tehnyt vahvoja hiihtoja Val di Fiemmessä.

Ruotsin Frida Karlsson ei ole ollut parhaimmillaan tämän vuoden Tourilla, mutta tästä huolimatta hän on hyvissä hyökkäysasemissa kokonaiskilpailussa. Karlsson tulee hyvin todennäköisesti pääjoukon mukana aina loppuratkaisuihin asti, joissa ruotsalaiselta löytyy hyvin loppukirikapasiteettia.

Ruotsalaisista Karlssonin lisäksi on mainittava myös sprinttiässät Linn Svahn ja Jonna Sundling, mikäli lumisade johtaa rauhalliseen matkavauhtiin. Molemmat ovat erittäin vaarallisia vastustajia, jos he ovat mukana kärkiporukassa vielä viimeisellä kierroksella.

Ski Classicsin puolelta normaalimatkojen hiihtoeliittiin noussut Astrid Öyre Slind näytti viime vuonna juuri Val di Fiemmessä ensimmäisen välähdyksen hurjasta potentiaalistaan hiihtämällä viidenneksi. Skiathlonin MM-pronssimitalistilta on toistaiseksi puuttunut kauden aikana voittotaistoon vaadittava terävyys, mutta hän pitkiin matkoihin tottuneena kestää monia haastajiaan paremmin pitkän Tourin rasitukset.

Viime vuoden voittaja Katharina Hennig on yksi todennäköisimmistä voittajista lauantaina. Hän on jo vuosia tehnyt todella hyviä hiihtoja Val di Fiemmessä ja hänen etunsa on tänäkin vuonna se, että hän voi keskittyä tarkkailuun ja yksittäisen kisan voittotaistoon, kun taas Niskasen ja Brennanin on käytettävä paljon voimia jo matkan aikana mahdollisten erojen tekemiseen.

Täysin ei saa myöskään unohtaa Hennigin maannaista Victoria Carlia. Elämänsä vedossa olevan Carlin suorittaminen oli Davosissa jo hieman alavireistä, joten Tourin rasitukset saattavat jo painaa saksalaista. Toki osittain Carlin haasteet Davosissa saattoivat ainakin osittain johtua myös suksista.

Krista Pärmäkoski kuuluu myös niihin hiihtäjiin, joille Val di Fiemme massalähtö on sopinut erinomaisesti. Sairastelujen jälkeen Pärmäkoski ei ole ollut tämän vuoden Tourilla terävimmillään, mutta on silti edelleen varsin hyvissä iskuasetelmissa kokonaistuloksissa.

Lauantaina hänellä olisi hyvä mahdollisuus parannella sijoituksiaan mieluisalla ladulla ja hiihtotavalla. Pärmäkosken suksien on kuitenkin toimittava tällä kertaa paremmin kuin Davosissa.

Anne Kyllöselle Val di Fiemme on myös ollut suotuisa kisapaikka. Davosissa nähtiin ensimmäistä kertaa tällä kertaa vilaus takavuosilta tutusta Kyllösestä, joka on suomalaisittain poikkeuksellisesti parhaimmillaan yhteislähdöissä ja takaa-ajoissa. Ei olisikaan yllätys, jos kokenut suomalainen kolkuttelisi lauantaina top kymppiä.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 15 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi