Kuinka hurjaa jälkeä Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen tekevät Val di Fiemmen perinteisen hiihtotavan yhteislähdössä?


Hurjassa kunnossa olevalla suomalaiskaksikolla on lauantaina huippumahdollisuus pedata itselleen loistoasetelmat ennen Tour de Skin raastavaa päätösetappia.
Veijo Vaakanainen: 06.01.2023 18:43Hiihto
Kuinka hurjaa jälkeä Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen tekevät Val di Fiemmen perinteisen hiihtotavan yhteislähdössä?
Kuva: Pärmäkosken mediapankki 2018
Veikkaus
Naisten 15 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
HUOM! Krista Pärmäkoski on sairastunut ja joutuu jättämään Tour de Skin kesken.

Lauantaina Italian Val di Fiemmessä kisataan tämän vuoden Tour de Skin toiseksi viimeinen etappi. Tourin tutuissa päätösmaisemissa sekä miehillä että naisilla ohjelmassa on 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan taisto.

Naisten kilpailussa suomalaisodotukset ovat erittäin korkealla, sillä lähtökohtaisesti perinteisen hiihtotavan tavallista pidempi yhteislähtökisa pitäisi olla suomalaiskaksikolle Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen erinomainen mahdollisuus repiä eroa pahimpiin kilpailijoihinsa ja hankkia itselleen erinomaiset asetelmat kohti sunnuntaina odottavaa Alpe Cermisin pelottavaa loppunousua.

Kaikkein optimistisimmat suomalaiset hiihtofanit saattavat odottaa kisasta jopa toisintoa edellisestä kerrasta, jolloin naiset hiihtivät Val di Fiemmessä 15 kilometrin perinteisen massalähdön. Historian ensimmäisellä Tourilla vuonna 2007 Virpi Kuitunen ja Aino-Kaisa Saarinen tarjosivat tällä matkalla hurjan näytöksen.

Tuolloin Kuitunen ja Saarinen karkasivat omille teilleen heti startista ja ero takana tuleviin vain kasvoi. Matkan edetessä Kuitunen karisti myös Saarisen kannoiltaan ja saapui maaliin 37 sekuntia ennen maan naistaan. Kolmanneksi sijoittunut Marit Björgen hävisi Kuituselle yli minuutin.

Vastaavanlainen ilotulitus Pärmäkoskelta ja Niskaselta antaisi heille lähes täydelliset lähtöasetelmat päätöspäivään. On kuitenkin hieman säilytettävä malttia ja todettava, ettei 16 vuoden takaisen näytöksen toistaminen tällä kertaa kuitenkaan ole ennakkoon kovin todennäköistä.

Hyviä suorituksia kummaltakin voidaan silti odottaa, eivätkä he varmasti ole tyytyväisiä mihinkään muuhun kuin palkintosijoitukseen. Erityisesti hurjaan vireeseen päässeeltä Pärmäkoskelta voidaan odottaa lauantaina jälleen tykkihiihtoa, mikäli Suomen joukkue onnistuu huoltokopilla.

Val di Fiemmessä hiihdetty perinteisen massalähtö on aiempina vuosina sopinut Pärmäkoskelle erinomaisesti. Aiempina vuosina Ikaalisten Urheilijoiden hiihtäjä on hiihtänyt Val di Fiemmessä kolmesti palkintokorokkeelle. Lisäksi suomalainen on ollut kolmesti neljäs ja kerran kuudes.

Kerttu Niskaselle Val di Fiemme on sen sijaan ollut huomattavasti haastavampi paikka. Viime vuonna väärään suksivalintaan sortunut viime talven olympiasankari menetti perinteisen kympillä mahdollisuutensa Tourin palkintokoroketaistoon ollen maalissa seitsemäs.

Parhaimmillaan Niskanen on ollut Val di Fiemmen perinteisen yhteislähdössä kaksi kertaa kuudes. Lauantaina parhaimmillaan ylivertaisiin suorituksiin perinteisellä pystyvältä suomalaiselta on nähtävä paljon tätä parempaa suorittamista tai Tour de Skin palkintosijataisto karkaa häneltä tälläkin kertaa liian kauaksi.

Ketkä pystyvät haastamaan suomalaisia?


Tour de Skitä perjantain vaisuhkosta sprintistä huolimatta edelleen selvästi johtava Frida Karlsson on luonnollisesti suomalaiskaksikon ennakkoon pahin haastaja palkintosijataistossa. Ruotsalainen on ollut läpi Tourin rautaisessa kunnossa, eikä hänen pudottamisensa kovalla matkavauhdilla ole helppoa.

Sen sijaan voikin olla, että Karlsson itse pyrkii matkan varrella karistamaan suomalaiset ja kaikki muut kannoiltaan. Nuori ruotsalaistähti ei kaihda kovaa vauhdinpitoa eikä tarkkailu yleensä kuulu hänen pelikirjaansa. Karlssonin onkin pystyttävä ratkaisuihin matkalla, sillä Val Müstairissa ja perjantain sprintissä nähtiin, ettei ruotsalainen välttämättä ole tasatyöntökireissä kaikkein kovimpia.

Tour de Skin kakkosen oleva maailmancupia varsin selkeästi johtava Tiril Udnes Weng on myös varteenotettava haastaja tälläkin kertaa. Loppukiritaistossa elämänsä vedossa olevaa norjalaisia on erittäin haastavaa voittaa, joten hänestä on päästävä eroon matkan varrella.

Tiril Weng onkin ennakkoon lauantaina yksi suomalaisten päävastustajista. Mikäli Weng tulee koko matkan suomalaisten matkassa, on se suuri pettymys sekä Niskaselle että Pärmäkoskelle. Aiempien kausien perusteella Wengin ei pitäisi vauhdissa mukana kestää, mutta tällä kaudella on nähty jo monta kertaa, ettei Tiril Wengin kohdalla peilaaminen edellisten kausien suorituksiin ole kovinkaan kannattavaa.

Norjalaisista myös Heidi Weng on laskettava ennakkosuosikiksi, vaikka hän ei olekaan tällä kaudella vielä toistaiseksi loistanut perinteisen normaalimatkoilla. Val di Fiemmen yhteislähtö on kuitenkin ollut myös hänelle menneinä kausina todella menestyksekäs. Hän on juhlinut kisassa voittoa kahdesti ja ollut kerran toinen ja kerran kolmas.

Toinen urheilija, jolle Val di Fiemmen yhteislähtö on sopinut viime vuosina erityisen hyvin on Saksan Katharina Hennig. Saksan ykköshiihtäjä on ollut kisassa palkintokorokkeella 2020 ja 2021 ja viime kaudella hän oli lopputuloksissa viides. Hennigillekin lauantai on tärkeä päivä, jos hän haluaa vielä taistella pääsystä kolmen joukkoon kokonaistourilla.

Itävallan Teresa Stadlober on Tourin edetessä osoittanut nousevaa kisavirettä. Itävallan hiihdon suurelle yksinäiselle Val di Fiemme on myös ollut erittäin mieluisa paikka. Vuonna 2018 toisen polven hiihtäjä oli kisassa kolmas ja tämän lisäksi hän on ollut neljästi kuuden parhaan joukossa.

Muiden hiihtäjien nouseminen kärkitaistoon olisi yllättävää. Yksi potentiaalinen jokerikortti kisassa voisi kuitenkin olla pitkien matkojen spesialisti Astrid Öyre Slind, joka on Tour de Skin otteillaan luultavasti lunastamassa itselleen paikkaan perinteisen kolmellakympillä Planican MM-kisoissa.

Vasaloppetin hallitseva voittaja on yllättänyt monet vahvoilla otteillaan Tour de Skillä. Tällä hetkellä peräti kahdeksannella sijalla Tourilla oleva Öyre Slind tuntuu vain vertyvän parempaan vireeseen, mitä pidemmälle kiertue etenee. Siksi voi olla jopa mahdollista, että norjalainen tasatyöntötykki hiihtää lauantaina uransa kovimman normaalimatkojen kisan.

Suomalaisista lauantain kisaan starttaa myös läpi Tourin tasaisen varmoja otteita esittänyt Anne Kyllönen. Tourin kokonaisajoissa sijalla 18 oleva Kyllönen on yleensä parhaimmillaan perinteisen yhteislähtömuotoisissa kilpailuissa. Parhaimmillaan peräti toiseksi Val di Fiemmessä yltänyt Kyllönen tavoittelee kisassa sijoitusta vähintään viidentoista parhaan joukkoon.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 15 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi