Pärmäkoski vs. Niskanen - Hurja kaksintaistelu luvassa Rovaniemen SM-hiihtojen kolmellakympillä


Rovaniemen SM-hiihtojen sunnuntaisesta naisten 30 km (p) väliaikalähtökisasta odotetaan tasaista kultataistelua Krista Pärmäkosken ja Kerttu Niskasen välillä.
Etusuora: 02.04.2022 17:20Hiihto
Pärmäkoski vs. Niskanen - Hurja kaksintaistelu luvassa Rovaniemen SM-hiihtojen kolmellakympillä
Kuva: Jyrki Lehto (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Kerttu Niskanen.
Naisten 30 km, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Rovaniemen SM-hiihdot huipentuvat sunnuntaina pitkiin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtöihin. Naisten kolmenkympin kisassa on kaksi kultasuosikkia: Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen.

30 km perinteisellä hiihtotavalla on Niskasen leipälaji, mutta sopii se hyvin Pärmäkoskellekin. Pärmäkoski on lisäksi ollut kaksikosta selkeästi niskan päälle olympialaisten jälkeen: hän on voittanut Niskasen jokaisessa Pekingin jälkeisessä distanssikisassa Rovaniemen avauskisaa lukuun ottamatta.

Perjantaina Niskanen oli hieman yllättäen Pärmäkoskea parempi voittaen Rovaniemen SM-hiihdot avanneen 5 km (v) väliaikalähtökilpailun viiden sekunnin erolla. Rovaniemen maastot olivat todella raastavat jo kolmellakympillä jyvät tulevat erottumaan reilusti akanoista. Kovat tulevat olemaan kovia.

Vaakakuppi kallistuu perjantain kisan perusteella Niskasen suuntaan. Se, että hän onnistui päihittämään Pärmäkosken vitosen vapaan kisassa, ennustaa kyllä Niskaselle voittoa myös sunnuntaina. Rovaniemen kovat maastot sopivat selkeästi Niskaselle.

Niskanen huilasi lisäksi lauantain viestipäivän, kun taas Pärmäkoski hiihti Ikaalisten Urheilijoiden joukkueessa ankkurina pronssia.

Kuudesta viimeisimmästä 30 km perinteisen hiihtotavan kilpailua, joissa molemmat ovat olleet mukana, Pärmäkoski on ollut parempi yllättävänkin selvästi lukemin 5-1. Ainoastaan 2018 Taivalvaaran SM-kisojen 30 km (p) kilpailu on näistä tosin ollut väliaikamuotoinen. Tuolloin Pärmäkoski voitti kultaa minuutin erolla Niskaseen.


Matintalo kaksikon ykköshaastaja


Seuraavana mitalispekulaatioihin nostetaan mukaan Johanna Matintalo. Perinteisen spesialisti Matintalo nousi kuluvalla kaudella sprintissä maailman kärkinimien joukkoon keräämällä kolmesta pertsan sprinttikisasta sijat kolme, neljä ja seitsemän.

Distanssimatkoilla kansainvälinen menestys jäi ehkä himpun verran kovia odotuksia heikommaksi. Kympin kisoista Matintalo saavutti maailmancupissa kaksi yhdeksättä sijaa. Pekingissä henkilökohtaisten kisojen saldoksi jäivät skiathlonin 12:s ja perinteisen kympin 14:s sijat.

Kotimaan karkeloissa Matintalo kuuluu perinteisen matkoilla ehdottomien mitalisuosikkien joukkoon. Viime keväänä Matintalo hiihti SM-hopealla 10 km (p) kilpailussa vain 24 sekuntia Pärmäkoskelle hävinneenä. Pronssia tuolloin hiihtänyt Anne Kyllönen hävisi Matintalolle peräti 35 sekuntia.

Viime keväänä Matintalo oli SM-nelonen kolmellakympillä vapaallakin hiihtotavalla, joten perinteisellä Matintalo on mitä luultavimmin tiukasti mitalitaistossa mukana. Kansainvälisistä kisoista Matintalolla ei tosin ole juurikaan meriittejä 30 km kilpailuista. Holmenkollenin perinteisen kolmeltakympiltä neljällä yrityksellä Matintalo on hiihtänyt sijoille 12, 22, 28 ja 17.

Matintalo avasi Rovaniemen SM-rupeaman perjantaina mukavasti vitossijalla vapaan vitosella. Eroa voittaneeseen Niskaseen kertyi kuitenkin peräti 37 sekuntia.

Kyllönen olisi kuulunut terveenä olleeseen kolmenkympin mitaliehdokkaisiin, mutta hän ei ole toipunut Rovaniemelle täyteen iskuun, eikä hiihtänyt perjantain kisassa. Kyllönen on tuskin mukana sunnuntain kolmellakympilläkään.


Riittävätkö Joensuun ja Lylynperän paukut mitalitaistoon pitkällä matkalla?


Parhaiten sprintissä menestyneet Jasmi Joensuu ja Katri Lylynperä pystyvät pärjäämään myös normaalimatkoilla etenkin kun edetään perinteisellä hiihtotavalla. Joensuu on yltänyt maailmancupin pisteille kaikissa uransa neljässä 10 km (p) väliaikalähtökilpailussa. Hän myös voitti tammikuussa Imatralla 10 km (p) SM-kultaa ylivoimaiseen tyyliin, mutta tuosta kisasta puuttuivat käytännössä kaikki muut kotimaan kärkinaiset.

30 km matka on sprintteriominaisuuksillaan elävälle Joensuulle tietysti todella pitkä. Holmenkollenin kolmenkympin tämän kevään ensi visiitti tuotti sijan 35. Tappiota Matintaloon ja Kyllöseen kertyi peräti kolme minuuttia. Pärmäkoskeen ja Niskaseen ero venyi jopa viiteen minuuttiin. Tähän peilaten Joensuun venyminen mitaleille SM-hiihtojen kuningatarmatkalla olisi yllätys.

Perjantain vitosella Joensuu oli yllättävän vaisu jääden peräti seitsemänneksi 40 sekuntia kärjelle jääneenä.

Perinteisen sprinteissä parhaimmillaan oleva Lylynperä on osoittanut pärjäävänsä mainiosti myös perinteisen normaalimatkoilla etenkin kotimaan lumilla. Hän hiihti kuukausi sitten Salpausselän kisoissa kympin perinteisen kisassa mukavasti sijalle 24. Marraskuussa Taivalkosken Suomen Cupin kympillä Lylynperä yllätti kolmossijallaan. Tuolloin taakse jäivät niin Kyllönen, Joensuu kuin Matintalokin.

30 km matkalta ei Lylynperältä juurikaan näyttöjä löydy ja nähtäväksi jää, kuinka hyvin potkua riittää kilpailun toisella puolikkaalla, kun SM-mitalit ratkaistaan. Heikommalla hiihtotavallaan perjantaina Lylynperä jäi kauaksi kärjestä. Tuloksena sija 13 ja eroa kärkeen minuutti.

Lauantaina kaksikko ratkaisi viestivoiton kohtalon ankkuriosuudella. Lylynperä käänsi voittotaiston loppusuoralla edukseen. Joensuu oli tehnyt sitä ennen kovan työn ja ottanut Vuokatin 26 sekunnin etumatkan kiinni.


Muita potentiaalisia kärkinimiä


Perinteisen normaalimatkalla on syytä nostaa lisäksi esiin nimet Anni Kainulainen, Jasmin Kähärä ja Vilma Nissinen. Imatran SM-kympin pronssinainen Kainulainen on selkeästi parempi perinteisellä hiihtotavalla ja pystyy taistelemaan hyvänä päivänään kärkipään sijoituksesta. Rukan Suomen Cupin viestissä Kainulainen hiihti vahvan avausosuuden ja jätti loppuvedollaan Nissisen taakseen.

Nissisen kausi on sujunut alavireisesti ja Pekingin olympiaunelma jäi kaukaiseksi haaveeksi. Viime kauden kunnossaan Nissinen olisi Rovaniemellä jopa mitaliehdokas, mutta tällä kaudella suksi ei ole luistanut toivotusti. Siksipä 24-vuotiaan vuokattilaisen menestys olisi tällä kertaa yllätys.

Kainulainen ja Nissinen eivät hiihtäneet perjantain avausmatkalla.

Kähärä on nostanut tälle kaudelle tasoaan selvästi ja vire näyttää jatkuvan vahvana pitkälle kevääseen. Sprintterinä parhaiten tunnettu Kähärä pystyy menestymään myös kotimaan normaalimatkoilla, joskin 30 km matka tuntuu turhan pitkältä. Perjantaina Kähärän suoritus vapaan vitosella jäi odotettua vaisummaksi, joten Rovaniemen maastot taitavat olla Kähärälle turhan rankat.

Perjantain vitosen kisassa kutossijallaan yllättänyt Julia Häger on huomioitava myös kolmellakympillä. Imatralla tammikuussa kympin perinteisen SM-hopeaa Joensuun jälkeen voittanut kovakuntoinen Häger saattaa hätyytellä pitkällä matkalla kärkikuusikkoa.

Yllätyshakuna nostetaan esiin 22-vuotias Amanda Saari. Nuori Tampereen Pyrinnön hiihtäjä oli lauantain viestissä hyvässä iskussa ja tuli avausosuudella ensimmäisenä vaihtoon jättäen taakseen muun muassa Kainulaisen ja Kähärän. Saari oli U23 SM-kisojen 20 km (p) kisan kakkonen 19 sekuntia Kähärälle hävinneenä.

Saari lähtee matkaan puoli minuuttia ennen Matintaloa ja siinä olisi nuorelle tulevaisuuden nimellä hyvä selkä tarjolla jossain vaiheessa kisaa.

Naisten kilpailu käynnistyy sunnuntaina klo 9.45.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 30 km, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi