Pärmäkoski suursuosikkina Rovaniemen SM-hiihtojen sähäkälle vapaan vitoselle


Rovaniemen SM-hiihdot käynnistyvät perjantaina naisten 5 km vapaan hiihtotavan väliaikalähdöllä.
Etusuora: 31.03.2022 21:36Hiihto
Pärmäkoski suursuosikkina Rovaniemen SM-hiihtojen sähäkälle vapaan vitoselle
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Krista Pärmäkoski
Naisten 5 km, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Kolmipäiväiset Rovaniemen SM-hiihdot käynnistyvät perjantaina naisten nykyään harvemmin hiihdettävällä 5 km vapaan väliaikalähdöllä.

Distanssikisojen pikamatkalle selkeänä suosikkina starttaa Krista Pärmäkoski, jonka kevätvire on huipussaan. Viime viikonloppuna Rukan Suomen Cupin 15 km vapaan kisassa Pärmäkoski oli omaa luokkaansa ja päihitti toisen maailman valiomme Kerttu Niskasen lähes minuutilla. Kolmanneksi hiihtänyt Eveliina Piippo hävisi Pärmäkoskelle puolitoista minuuttia.

Pärmäkoski näytti Rukalla kaapin paikan vastustajilleen jo kilpailun alussa, eikä kilpailun voittajasta ollut missään vaiheessa mitään epäselvyyttä. Hän oli reilun vitosen väliajoissa jo 16 sekuntia Niskasta edellä ja muihin eroa oli kertynyt jo päälle puoli minuuttia. Viime kisojen esitysten perusteella Pärmäkosken tappio Rovaniemen avauskilpailussa olisi jopa suurehko yllätys.

Matkan lyheneminen viiteen kilometriin sopii Pärmäkoskelle, mutta tuottaa harmaita hiuksia muille Rukan kärkikolmikon naisille. Kestomatkoilla viihtyvä Niskanen on toki kilpailun selkeä kakkossuosikki, mutta lyhyt vapaan matka antaa hopeamitalimahdollisuuksia myös muille naiselle.

Toki täytyy muistaa, että Niskanen on hiihtänyt tällä kaudella vapaata maailman kärkivauhtia, joten haastajilla on kova urakka edessä, mikäli aikovat olympiasankarin kärkikaksikosta pudottaa. Vitosen vapaa on kuitenkin se kestomatka, jolla se todennäköisimmin vastuksilta voisi onnistua.

Piippo on korostetusti pidempien vapaan matkojen ekspertti, mutta nykyisessä huippukunnossaan myös vitonen sujunee vauhdikkaasti. Hän oli tammikuussa Vantaan Suomen Cupin 5 km (v) kisassa vaisusti vasta kymmenes peräti 40 sekuntia Jasmi Joensuulle hävinneenä, mutta on nyt selvästi paremmassa iskussa kuin tammikuussa.

Helmikuussa Vuokatin FIS-hiihdoissa Piippo oli väkevässä vireessä päihittyään Riitta-Liisa Roposen kympin vapaan kisassa peräti 40 sekunnilla sekä Anni Alakosken ja Emmi Lämsän peräti 1,5 minuutilla. Hyvävireisen Piipon yltäminen mitalitaistoon Rovaniemellä ei yllättäisi lainkaan lyhyestä matkasta huolimatta.


Sprintterit kärkitaistossa?


Jasmi Joensuulle viiden kilometrin matkan pitäisi sopia mainiosti. Kotiladuillaan Vantaan Suomen Cupissa tammikuussa Joensuu oli vastaavalla matkalla ylivoimainen. Hän voitti toiseksi hiihtäneen Jasmin Kähärän 15 sekunnilla, joka on vitoselle suuri ero. Tuosta kisasta toki puuttuivat muun muassa Pärmäkoski, Niskanen ja Anne Kyllönen, joten vertailua maan kärkinaisiin ei tuolloin saatu.

Joensuu oli Rukan Suomen Cupin 15 km kisassa viides reilut pari minuuttia Pärmäkoskelle hävinneenä. Niskaseenkin eroa kertyi yli minuutti. Pikamatkalla Joensuulla on kuitenkin hyvät mahdollisuudet haastaa ainakin Niskanen mitalitaistossa.

Vantaan kakkonen Kähärä on virinnyt hyvään kevätvireeseen. Pekingin olympikävijä on parhaimmillaan sprintissä, joten viiden kilometrin pikapyrähdyksen pitäisi sopia nopealle Kähärälle mainiosti. Rukan 15 kilometrillä hän oli kahdeksas yli kolme minuuttia Pärmäkoskelle hävinneenä. Mitalisija Rovaniemellä saattaa olla vielä liian kova tavoite, mutta mitalisijan tuntumaan Kähärää voidaan kyllä odotella perjantain kisassa.

Rukan perinteisen viestissä Kähärä oli kakkososuudella hyvässä iskussa. Osuusaika oli vertailukelpoinen ankkureina hiihtäneisiin Joensuuhun ja Anne Kyllöseen.

Maajoukkuesprinttereistä myös Katri Lylynperä oli Rukalla hyvässä vireessä. Lauantaina hän ankkuroi Vuokatin viestin eleettömästi voittoon, eivätkä Joensuu ja Kyllönen pystyneet juurikaan saavuttamaan häntä vitosen matkalla.

Yleensä paremmin perinteisellä suorittava Lylynperä oli sunnuntain vapaan viidellätoista yllättävänkin vahvassa vireessä hiihtäen kuudenneksi. Lyhyt matka sopii Lylynperälle paremmin etenkin vapaalla, joten häntä ei kannata unohtaa SM-vitosen kärkikamppailusta.


Ehtivätkö Kyllönen ja Roponen mitalitaistoon?


Anne Kyllönen oli hyvässä vauhdissa Rukan viestin ankkuriosuudella, mutta jätti 15 km kilpailun varotoimenpiteenä väliin. Ennen Rukan kisoja sairastellut Kyllönen keskittyy Rovaniemen SM-hiihtoihin ja on varmasti potentiaalinen mitalihiihtäjä jo perjantain viiden kilometrin kilpailussa.

Monipuolinen Kyllönen pystyy menestymään molemmille hiihtotavoilla sprintistä kolmeenkymppiin. Vuosi sitten hän oli 30 km vapaan hopeamitalisti ja toissa keväänä Kyllönen oli vapaan sprintin Suomen mestari. Mikäli sairastelut eivät vaikuta negatiivisesti Rovaniemen hiihtoihin, on Kyllönen valmis taistelemaan perjantaina mitalista.

43-vuotias Riitta-Liisa Roponen on edelleen mielenkiintoinen nimi. Konkari hakee Rovaniemeltä positiivista päätöstä penkin alle menneelle kaudelleen. Olympiajoukkueesta pudonnut Roponen sai lisää vastoinkäymisiä viime viikonlopun Suomen Cupin hiihtojen alla. Sairastumisen myötä Rukan kisat jäivät häneltä väliin.

Mikäli Roponen ehtii toipua Rovaniemelle huippuiskuun, ei häntä kannata täysin unohtaa kilpailun mitalispekulaatioista. Viiden kilometrin matka on Roposelle toki hieman alamittainen, mutta kunnossa ollessaan vitonen sujuu häneltä vauhdikkaasti.

Iskukykyä viime vuoden MM-kympiltä edelleen löytyy. Viime keväänä SM-laduilla Roponen voitti 30 km (v) kultaa puolen minuutin erolla Kyllöseen. Pärmäkoski taipui tuolloin Roposen käsittelyssä lähes minuutilla.


Muita mahdollisia kärkinaisia


Johanna Matintalo on osoittanut pystyvänsä hiihtämään kotimaassa kärkisijoille myös vapaan hiihtotavan kisoissa. Perinteisen spesialisti oli Rukan 15 kilometrillä viime sunnuntaina mukavasti neljäs vajaat pari minuuttia Pärmäkoskelle hävinneenä. Viime keväänä vapaan SM-kympillä Matintalo oli viides.

Lyhyt matka suosii perinteisen sprintissä tällä kaudella maailman absoluuttisten kärkinimien joukkoon noussutta Matintaloa. Kaikesta huolimatta vapaan hiihtotavan SM-mitali olisi pienimuotoinen yllätys kotimaan kovimpien nimien puristuksessa.

Emmi Lämsä on perjantain kisan jokerikortti. Vapaan hiihtotavan kisoissa viihtyvä 23-vuotias Lämsä on tehnyt tuloaan kansalliseen eliittiin useamman vuoden ajan. SM-sprintistä irtosi pronssia jo kolme vuotta sitten ja kolmesta viime SM-startista on irronut top 7 -sijoitus hiihtotavasta ja matkasta riippumatta.

Rukalla Lämsä oli vapaan viidellätoista seitsemäs. Tammikuussa Vantaan Suomen Cupin vitosella Lämsä säväytti kolmossijallaan. Hän hävisi tuolloin tiukan kakkostaiston Kähärälle vain kolmella sekunnilla. Vapaan pikamatkoilla viihtyvä Lämsä pystyy onnistuessaan hätyyttelemään Rovaniemellä jopa mitalisijoja.

Mielenkiintoista on nähdä myös mihin ampumahiihtäjä Mari Eder yltää perjantain kilpailussa. Vitosen vapaan kisan pitäisi sopia hyvin vahvoja hiihtoja ampumahiihdon maailmancupissa tehneelle Ederille. Eikä siitä ole kuin viitisen vuotta aikaa, kun Eder oli Lahden MM-hiihtojen sprintissä parhaana suomalaisena kahdeksas.

Naisten 5 km (v) SM-kilpailu käynnistyy Rovaniemellä perjantaina klo 11.

Muokkaus: Naisten kilpailussa on mukana myös seitsemän kiinalaishiihtäjää. Suurimmat kiinalaissodotukset lepäävät kaksi kertaa maailmancupin pisteille hiihtäneen 20-vuotiaan Dinigeer Yilamujiangin harteilla. Terävimpään kärkeen kiinalaisilla tuskin on Rovaniemellä edellytyksiä.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 5 km, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi