Tuleeko Silja Kososesta EM-historian nuorin mitalisti naisten moukarissa? Nouseeko Krista Tervo myös mitalitaistoon?


Karsinnassa hapuilleella suomalaiskaksikolla on mahdollisuus revanssiin EM-finaalissa. Silja Kososella on keskiviikkoiltana mahdollisuus tehdä moukarinheittohistoriaa.
Veijo Vaakanainen: 17.08.2022 10:43Yleisurheilu
Tuleeko Silja Kososesta EM-historian nuorin mitalisti naisten moukarissa? Nouseeko Krista Tervo myös mitalitaistoon?
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Silja Kosonen.
Naisten moukari, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Huono kenraali lupaa vanhan sanonnan mukaan hyvää ensi-iltaa. Tämä kansanviisaus pitää toivottavasti paikkansa myös naisten moukarinheiton osalta yleisurheilun EM-kisoissa Münchenissä. Hapuileva karsinta laski varsin paljon suomalaisodotuksia keskiviikon finaaliin.

Kaksikko Silja Kosonen - Krista Tervo eteni suurien vaikeuksien jälkeen lopulta finaaliin, mutta heittojen on parannuttava molempien osalta todella paljon, jotta edes pistesijat olisivat loppukilpailussa mahdollisia mitaleista puhumattakaan. Pitää toivoa, että molemmille karsinta oli vain välttämätön paha, jossa oli lähellä käydä huonosti, kun ajatukset olivat jo finaalissa.

Krista Tervo lähtee loppukilpailuun tilastojen kolmannelta sijalta. Tervon otteet Kalevan kisoissa ja karsinnassa eivät tosin valitettavasti tällä hetkellä ennusta tilastojen mukaista suoritusta. Edellisen kerran 70 metriä on rikkoutunut Tervolta MM-kisojen karsinnassa.

Potentiaali heittää pitkälle Tervolla kuitenkin on. Aiemmissa EM-kisoissa mitaliin on vaadittu yleensä vähintään 73 ja puoli metriä, jota paremmin moukarin SE-nainen on onnistunut heittämään tämän kauden aikana jo kolmesti.

Tervon kohdalla on finaalissa myös suuri riski sille, että kisa päättyy kolmeen ensimmäiseen kierrokseen. Hänen heittonsa ovat viime aikoina valitettavan usein päätyneet verkkoon. MM-kisoissa hän sai vain yhden heiton ulos häkistä ja Kalevan kisoissa hän sai tuloksen vasta kolmannella kierroksella.

Tasaisen varmasti ennen eilistä karsintaa heittänyt Kosonen saattaa siis olla finaalissa Suomen varmempi lenkki. Jos hän pääsee takaisin omalle varmalle tasolleen päälle 70 metrin, pääsee tilastoissa kuudentena oleva Kosonen juhlimaan vähintää pistesijaa.

Kososella on myös pieni mitalimahdollisuus, mutta se vaatii häneltä luultavasti kauden parasta heittoa. Jos Kosonen onnistuisi mitalin nappaamaan, tulisi hänestä naisten moukarinheiton nuorin EM-mitalisti. Puolan Kamila Skolimowska oli Münchenissä 2002 hopealla 19 vuoden ja 278 päivän iässä, kun Kosonen on finaalipäivänä 19 vuotta ja 244 päivää.

Ykkössuosikkeja finaaliin ovat tilastoykkönen Italian Sara Fantini (SB 75,77) sekä karsinnassa kauden parhaan tuloksensa 74,57 heittänyt kokenyt azerbaidzhanilainen Hanna Skydan. Tämä kaksikko ylitti myös ainoana karsintarajan.

Fantini on heittänyt kauden parhaat tuloksensa kesäkuussa, mutta karsinnan tulos 73,40 osoitti hänen olevan valmis taistelemaan mestaruudesta. Tällä kaudella säästeliäästi kilpaillut vuoden 2016 EM-pronssimitalisti Skydan puolestaan näyttää päässeen parhaaseen kuntoonsa juuri EM-kisoissa.

Kolmas mitalisuosikki finaaliin on Romanian Bianca Ghelber, joka ylitti kolmantena naisena karsinnassa 70 metriä. Romanialainen on heittänyt tällä kaudella kolmesti yli 72 metriä ja parhaimmillaan tuloksen 73,15.

Tilastoissa neljäntenä oleva Tanskan Katrine Koch Jacobsen (SB: 74,22) ei sen sijaan kuulu suurimpiin suosikkeihin. MM-kisoissa karsiutunut tanskalainen heitti hurjan ennätyksensä 8. kesäkuuta, mutta hänen toiseksi paras tuloksensa on 71,30. Monissa kisoissa myös 70 metriä on tehnyt hänelle tiukkaa.

Arvokisojen konkaria Ranskan Alexandra Tavernieria ei voi täysin unohtaa, vaikka hän onkin ollut kauden aikana suurissa vaikeuksissa. Hän heitti kauden parhaan tuloksensa 71,97 jo talvella, eikä hän ole kesän aikana ylittänyt kertaakaan 70 metrin rajaa. Rutinoituneena arvokisamenestyjänä hän voi kuitenkin yllättää finaalissa.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten moukari, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi