Denise Herrmann murskaava Pokljukan normaalimatkalla, Mari Eder Suomen valopilkku


Naisten ampumahiihdon maailmancup jatkui perjantaina 24.1. Slovenian Pokljukassa normaalimatkan kilpailulla.
Etusuora: 24.01.2020 16:35Ampumahiihto
Denise Herrmann murskaava Pokljukan normaalimatkalla, Mari Eder Suomen valopilkkuVeikkaus
Mari Eder. Kuva: Miceman [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
Naisten normaalimatka, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Saksan Denise Herrmann hiihti murskavoittoon naisten normaalimatkalla Pokljukassa. Hurjasta hiihtovauhdista tunnettu saksalainen yllätti selvittämällä kaikki neljä ampumapaikkaa nollilla. Huippusuoritus siivitti Herrmannin vajaan minuutin voittoon. Normaalimatkan hallitseva maailmanmestari Ruotsin Hanna Öberg oli myös väkevässä vireessä hävittyään voittajalle yhdellä sakolla alle minuutin.

Suomalaisittain parasta antia tarjosi Mari Eder, joka sijoittui kahdella sakolla sijalle 16. Kaisa Mäkäräinen ei onnistunut ammunnassa, sillä neljältä ampumapaikalta oli yhteensä saldona peräti seitsemän ohilaukausta.

Kisan tulokset


Pokljuka maailmancup 24.1.2019 - alustavat tulokset


Naisten normaalimatka 15 km

#UrheilijaTulos
1.Denise Herrmann 🇩🇪41.33,4 (0)
2.Hanna Öberg 🇸🇪+59,2 (1)
3.Anais Bescond 🇫🇷+1.15,7 (0)
4.Lisa Vittozzi 🇮🇹+1.21,7 (0)
5.Franziska Preuss 🇩🇪+2.02,8 (0)
6.Clare Egan 🇺🇸+2.10,4 (0)
7.Lisa Theresa Hauser 🇦🇹+2.53,2 (1)
8.Irina Starykh+2.59,5 (0)
9.Aita Gasparin 🇨🇭+3.02,6 (1)
10.Emma Lunder 🇨🇦+3.06,8 (1)

16. Mari Eder (FIN) +3.39,2 (2)
65. Kaisa Mäkäräinen (FIN) +7.39,2 (7)

Kisan ennakko ja vihje


Pokljukassa nähdään perjantaina mielenkiintoinen otatus, kun naiset kilpailevat vasta toista kertaa tämän kauden ampumahiihdon maailmancupissa normaalimatkan (15 km) kilpailussa. Suomalaisodotukset lepäävät Kaisa Mäkäräisen lisäksi Mari Ederin harteilla.

Normaalimatkalla ammunta korostuu


Normaalimatka poikkeaa useammin kilpailtavista pikakisasta, takaa-ajosta ja yhteislähtökisasta siten, että jokaisesta ohilaukauksesta seuraa minuutin lisäys aikaan, eikä sakkokierroksia kierretä lainkaan. Normaalimatkan kisoissa onkin tärkeää selvittää ammunta mahdollisimman vähillä ohilaukauksilla, sillä sakkominuutin kurominen kiinni hiihtoladulla on hurja urakka kiertueen kovimmillekin hiihtäjille.

Parhaat ampujat menestyvät usein hyvin normaalimatkalla vaikka hiihtomatka onkin peräti 15 kilometrin mittainen, kun naisten pikakisassa hiihdetään 7,5 km, takaa-ajossa 10 km ja yhteislähtökisassa 12,5 km. Miesten torstain normaalimatkan kisassa vain viisi hiihtäjää selvisi neljältä ampumapaikalta ilman sakkoja ja heistä neljä miehitti kisan top4-sijat.

Kauden ainoa normaalimatkan kisa hiihdettiin jo joulukuun alussa maailmancup-kauden avausviikonloppuna Ruotsin Östersundissa. Tuolloin voiton korjasi hurjasti hiihtänyt Ranskan Justine Braisaz kahdesta sakkominuutista huolimatta. Braisaz on viihtynyt normaalimatkalla podiumilla ennenkin, sillä viime vuoden MM-kisoissa hän hiihti vastaavalla matkalla pronssille.

Ukrainan Yuliia Dzhima oli mc-avausviikonlopun kisan kakkonen 11,1 sekuntia Braisaz'lle hävinneenä. Dzhima selvitti koko kisan ilman sakkoja, mutta joutui nöyrtymään ladulla ranskalaiselle yli kahdella minuutilla. Kolmanneksi sijoittui Ranskan Julia Simon maannaisensa tavoin kahden sakon rasittamana.

Dzhima on yksi naisten kiertueen varmimmista ampujista noin 88 % osumistarkkuudella ja onkin tottunut menestymään nimenomaan normaalimatkan kisoissa. Viime vuonna Pokljukassa hän voitti vastaavan kilpailun puhtaalla ammunnalla ja on yksi varteenotettavimpia voiton tavoittelijoita myös tämän vuoden kisassa. Viime vuoden Östersundin MM-kisoissa Dzhima selvisi normaalimatkasta niinikään ilman sakkoja, mutta myös muiden ampuessa tarkasti, riitti Dzhiman hiihtovauhti tuolloin vasta sijaan 12. Viimeisin kisa Ruhpoldingissa herättää kuitenkin kysymysmerkkejä, sillä Dzhima keskeytti takaa-ajon ammuttuaan kuitenkin kaikki ammunnat ja kerätän peräti seitsemän ohilaukausta.

Jatkuuko Tiril Eckhoffin valtakausi myös normaalimatkalla?


Naisten maailmancupin kärkinimi ja viime viikot kisoja hallinnut Norjan Tiril Eckhoff hakee jatkoa hurjalle menestyssarjalleen. Östersundin avausviikonlopun jälkeen Eckhoff on ollut hirveässä vireessä, sillä yhdeksästä henkilökohtaisesta kisasta hän on voittanut peräti kuusi, ollut kerran toinen ja huonoimmillaankin kahdeksas.

Hurjana hiihtäjänä aina tunnettu Eckhoff on löytänyt tällä kaudella ammuntaansa täysin uuden tason. Aiemmin noin 75-77 % tarkkuudella ampunut norjalainen on pudottanut tällä sesongilla taulut peräti 84 % tarkuudella. Suuri syy parannuksessa lienee ammuntavalmennuksessa, sillä Eckhoff sai täksi kaudeksi avukseen huippuampujana tunnetun Italian Dorothea Wiererin ammuntavalmentajan Patrick Obereggerin.

Normaalimatkalla Eckhoff ei ole kuitenkaan koskaan sijoittunut maailmancupissa tai arvokisoissa kolmen parhaan joukkoon, mutta selvästi parantunut ammuntavire pakottaa puntaroimaan norjalaisnaisen voiton mahdollisuuksia myös perjantain normaalimatkalla. Avausviikonloppuna Östersundissa Eckhoff oli vasta 29:s viidellä ohilaukauksella. Viime vuonna Östersundin MM-kisoissa pelti kolisi normaalimatkalla niin ikään viisi kertaa ja tuloksena oli vaisu 37:s sija.

Hurjana hiihtäjänä tunnettu Eckhoff on myös ampunut tällä kaudella mainiosti.
Hurjana hiihtäjänä tunnettu Eckhoff on myös ampunut tällä kaudella mainiosti. (Tiril Eckhoff. BillyBonkers / Norges Skiskytterforbund [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons)

Katkerasti valmentajansa menetykseen suhtautunut Wierer on valmentajan vaihdoksestaan huolimatta säilyttänyt ammuntaprosenttinsa lähes edellisvuosien huipputasolla. Tällä kaudella taulut ovat pudonneet 84 % tahdilla, kun aiempina vuosina italialaisen tarkkuus on ollut luokkaa 85-86 %. Wierer oli kauden avausviikonloppuna Östersundissa normaalimatkalla seitsemäs kolmen sakon rasittamana ja on vakava voiton tavoittelija myös Pokljukassa perjantaina.

Aina vaarallinen Hanna Öberg


Unohtaa ei sovi myöskään Ruotsin varmaotteista Hanna Öbergiä, joka on matkan hallitseva maailmanmestari viime vuodelta Östersundin kotikisoistaan. Alkukauden 80 % ammuntatarkkuus on Öbergillä ollut selvästi aiempia huippukausia matalampi (86-87%), mutta nainen tuntuisi olevan vahvassa nousuvireessä, sillä viime viikonloppuna Ruhpoldingissä Öberg sijoittuu pikakisassa toiseksi ja takaa-ajossa kolmanneksi. Pikakisan hän selvitti ilman ohilaukauksia, takaa-ajossa luoti eksyi kohteensa siedettävät kaksi kertaa. Kauden avausviikonloppuna Öberg oli normaalimatkalla kymmenes kolmella sakolla.

Myös viime kauden normaalimatkacupin kakkonen Slovakian Paulina Fialkova on hyvin mahdollinen menestyjä Pokljukassa. Viime viikonloppuna varmaotteinen Fialkova esitti vahvaa nousuvirettä sijoittumalla pikakisassa viidenneksi ja takaa-ajossa toiseksi. Fialkova on ampunut tällä kaudella 84 % tarkkuudella.

Suuryllättäjänä nostetaan esiin Venäjän Larisa Kuklina, joka on tullut toden teolla mukaan maailmancupiin vasta tällä kaudella. Viime kaudella hän pääsi jo maistamaan maailmancup-voittoa Venäjän viestijoukkueessa ja nyt häneltä voidaan odottaa menestystä myös henkilökohtaisissa kisoissa. Viime kaudella järisyttävällä 91 % ammuntatarkkuudella operoinut venäläinen on Pokljukassa erittäin vaarallinen mikäli taulut putoavat viime kauden tahtiin. Alkukaudella 83% ampunut Kuklina oli avausviikonlopun normaalimatkalla viides kahdella sakolla, joten kun kaikki menee nappin, saattaa hän nousta perjantain kisassa jopa palkintokorokkeelle.

Mäkäräisellä ja Ederillä mahdollisuudet huippusijoituksiin


Hiihtoladulla kärkivauhtia kuluvalla kaudella esittäneet Kaisa Mäkäräinen ja Mari Eder ovat tarjolla kilpailun kärkisijoille, mutta se vaatii onnistumista ammuntapaikoilla. Oberhofin yhteislähdön ammunnoissa hämmentävän hurjaa jälkeä tehnyt Mäkäräinen on vastaavalla esityksellä selkeä voittajakandidaatti. Hän oli vaikeissa olosuhteissa rauhallisilla otteilla kisan selvästi paras ampuja ampuen neljältä paikalta yhteensä vain yhden ohilaukauksen.

Leimallisesti normaalimatka ei ole sopinut Mäkäräiselle, sillä uransa häkellyttävistä 85:stä palkintopallisijoituksesta Mäkäräinen on kuitenkin saavuttanut normaalimatkalla vain seitsemän. Toisaalta Pokljuka on ollut hänelle mainio kilpailupaikka, sillä eri kisapaikoista hän on voittanut eniten kisoja (5) ja saavuttanut eniten podiumsijoja (12) juuri Pokljukassa.

Mari Eder on yllätysvalmis Pokljukassa.
Mari Eder on yllätysvalmis Pokljukassa. (Mari Eder. Kuva: Miceman [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons)


Ederiä suosii Mäkäräisen tapaan pitkä hiihtomatka, mutta ampumapaikat olisi pystyttävä selvittämään mahdollisimman vähillä sakkominuuteilla. Tämän kauden 73 % ammuntaprosentilla operoinut Eder on ollut pulassa etenkin pystyammunnoissa, joissa taulut ovat pudonneet heikolla 66% tarkkuudella. Kauden avausviikonloppuna Östersundin normaalimatkalla Eder sijoittui 54:nneksi viidellä sakolla. Kaudella 2016/2017 Eder kuitenkin sijoittui normaalimatkan MM-kisoissa peräti neljänneksi yhdellä sakolla, joten menestyspotentiaali on olemassa.

Ruhpoldingissä ensimmäiset maailmancupin pisteet napannut Suvi Minkkinen ei ole mukana Pokljukan normaalimatkalla.

Vihjeet Veikkauksen peleihin


Normaalimatkalla ammuntavarmuus korostuu etenkin jos olosuhteet ovat haastavat. Miesten kisa viestiin torstaina läpi ihanteellisissa oloissa ja silti vain viisi hiihtäjää selvisi ilman ohilaukauksia. Luotetaan voittajan löytyvän kovasta kolmikosta Eckhoff-Fialkova-Öberg. Muun muassa Kryuko, Kuklina ja Dzhima kuuluvat vaihtoehtoihin muu 2. sija ja muu 3. sija., joten ne otetaan ehdottomasti peliin mukaan.

Peli-idea - Supertripla 3

VoittajaEckhoff, Fialkova, Öberg
ToinenEckhoff, Fialkova, Öberg, Muu 2. sija
KolmasEckhoff, Fialkova, Öberg, Wierer, Preuss, Muu 3. sija
Rivimäärä39 riviä
Rivin hinta7,80 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy24.1.2020 klo 15:13
TVYLE 2


Katso myös:


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten normaalimatka, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi