Nouseeko Murto mitalitaistoon naisten seiväsfinaalissa? Riittävätkö Lampelan hypyt pisteille?


Suomalaiskaksikko Wilma Murto ja Elina Lampela lähtee seiväsfinaaliin parantamaan historian parasta suomalaistulosta EM-kisojen naisten seiväshypyssä. Toistaiseksi paras suomalaistulos on seitsemäs sija.
Veijo Vaakanainen: 17.08.2022 10:17Yleisurheilu
Nouseeko Murto mitalitaistoon naisten seiväsfinaalissa? Riittävätkö Lampelan hypyt pisteille?
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Wilma Murto.
Naisten seiväs, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Yleisurheilun EM-kisojen kolmannesta kisapäivästä Münchenissä voi tulla suomalainen superpäivä. Mitalitoiveita on ladattu peräti kahteen lajiin, kun sekä naisten seiväshypyssä että naisten moukarinheitossa nähdään finaalissa kaksi suomalaista.

Naisten seiväsfinaalissa menestyksestä taistelevat SE-nainen Wilma Murto sekä ensimmäistä kertaa urallaan arvokisakarsinnan läpäissyt Elina Lampela. Erityisesti MM-kisoissa kolmanneksi parhaaksi eurooppalaiseksi sijoittuneelta Murrolta odotetaan nousua mukaan mitalitaistoon.

Kauden parhaan ulkoratatuloksensa 460 juuri MM-finaalissa hypännyt Murto on parin viime kauden aikana kehittynyt erinomaiseksi arvokisaurheilijaksi, ja hän sanoi heti MM-finaalin kutossijan jälkeen, että se jätti nälkää Müncheniin. Keskiviikkona Murto kisaa siis ainoastaan mitalista.

Aiempiin EM-kisoihin peilaten mitaleille nousu vaatii kuitenkin Murrolta oman huipputasonsa suorittamista. Viimeisimmissä viisissä EM-koitoksissa mitaliin on vaadittu kolmesti vähintään 465 ja kahdesti 460. Edellisissä kisoissa Berliinissä mitalin raja nousi peräti lukemiin 475.

Vastaavanlaista ilotulitusta tuskin kuitenkaan tällä kertaa nähdään, ellei useampi urheilija intoudu suorittamaan EM-finaalissa omalla ennätystasollaan. Ennakolta finaalista on sen sijaan tulossa hyvin tasainen, eivätkä tilastojen kärkinimet välttämättä ole lopputuloksissa korkeimmalla.

Tämän kauden ulkoratatilastoissa kärkiviisikko mahtuu kahden sentin sisälle. Tilastokärki on Slovenian Tina Sutej tuloksella 472. Hallissa talvella ennätyksensä hypännyt slovenialainen lienee niukka ennakkosuosikki, sillä hän on hypännyt tällä kaudella varsin tasaisesti. MM-kisoissakin parhaaksi eurooppalaiseksi sijoittunut Sutej on hypännyt peräti viidessä kisassa vähintään 460.

Toinen suosikki finaaliin on seiväshypyssä kaiken mahdollisen voittanut Kreikan Aikaterini Stefanidi. Kokenut kreikkalainen ei ole tällä kaudella pystynyt aivan parhaimpaansa, mutta hän on hypännyt tasaisesti tulosten 460 ja 470 välille. Kauden parhaan tuloksensa 470 hän hyppäsi MM-finaalissa. Stefanidin osakkeita saattaa nostaa myös se, että hän on finalisteista ainoa, jolla on kokemusta arvokisafinaalien voittamisesta.

Tällä kaudella tuloksen 471 tehnyt Italian Roberta Bruni sekä 470 ylittäneet Norjan Lene Retzius ja Ranskan Margot Chevrier ovat jokerikortteja finaalissa. Heidän kaikkien parhaat tilastotuloksensa ovat kesäkuun puolelta ja esimerkiksi Chevrier ei päässyt karsinnassa yli lukemista 450.

Italian Bruni hyppäsi kesäkuussa neljässä peräkkäisessä kisassa vähintää 460, mutta tämän jälkeen hän ei ole yltänyt vastaaviin tuloksiin. MM-kisoissa Bruni jäi karsintaan tuloksella 435, mutta maanantaina hän ylitti 450 ilman suurempia ongelmia.

Tänä vuonna 20 senttiä ennätystään parantanut Retzius hyppäsi ennätyslukemansa 11.6. ja tämän jälkeen hänen paras tuloksensa on ollut karsinnassa ylitetty 450. Karsintavaiheessa Retzius suoriutui kuitenkin vakuuttavasti, sillä hän oli yksi harvoista urheilijoista, joka selvitti ratkaisukorkeuden ensimmäisellä.

Elina Lampela on lähtökohtaisesti finaalin häntäpäätä, sillä hän jakaa sijan yksitoista karsinnassa ennätyksensä tehneen Iso-Britannian Sophie Cookin kanssa. Tilastojen valossa erot ovat kuitenkin varsin pieniä ja hyvin todennäköisesti tulos 450 mahdollisimman vähillä pudotuksilla riittäisi jopa pistesijaan. Tämä on Lampelalle keskiviikkoiltana realismia.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten seiväs, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi