Säväyttääkö Matintalo jälleen perinteisen sprintissä? Joko Joensuun epäonnen kierre päättyy?


Suomalaisilta toivotaan vahvoja otteita Drammenin perinteisen sprintissä. Ylivoimainen voittajasuosikki on jälleen Ruotsin Jonna Sundling.
Veijo Vaakanainen: 03.03.2022 08:18Hiihto
Säväyttääkö Matintalo jälleen perinteisen sprintissä? Joko Joensuun epäonnen kierre päättyy?
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Johanna Matintalo
Naisten sprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maailmancup-kausi maastohiihdossa jatkuu jälleen torstaina, kun Drammenissa kilpaillaan perinteisen hiihtotavan sprintit. Kaupungin keskustassa kilpailtavaa sprinttiä voidaan pitää jo lähes klassikkokilpailuna. Radan erityispiirteenä on loppusuora, joka hiihdetään koko ajan jyrkkenevään ylämäkeen.

Ennakkoasetelmat kilpailuun ovat hieman epäselvät, sillä perinteisen sprinttiä on kilpailtu kauden aikana erittäin säästeliäästi. Matka on ollut tällä kaudella maailmancupin ohjelmassa vain kahdesti ja edellisestä koitoksesta on aikaa jo kaksi kuukautta.

Kauden kahden aiemman kisan perusteella torstaille voidaan kuitenkin ladata varsin suuria suomalaisodotuksia. Johanna Matintalo näyttäisi murtautuneen perinteisen sprintissä aivan maailman terävimpään kärkeen, sillä hänellä on tilillään sijat kolme ja neljä kauden kahdessa ensimmäisessä startissa. Tosin Ruotsin kovimmat sprinttitähdet eivät olleet mukana Oberstdorfissa, jossa Matintalo saavutti uransa ensimmäisen palkintosijan.

Matintalolta voidaan siis odottaa aiempien näyttöjen perusteella kovaa tekemistä myös Drammenissa. Lisäksi hänen ominaisuuksiaan pitäisi suosia se, että loppusuora hiihdetään ylämäkeen, sillä Matintalon suurimmat haasteet perinteisellä ovat olleet tasatyönnössä.

Salpausselällä Matintalo hiihti perinteisen kympin omaan tasoonsa nähden vaisusti, mutta normaalimatkojen suoritukset eivät ole ennenkään korreloineet erityisen hyvin Matintalon sprinttivauhdin kanssa. Tästä syystä häneltä voidaan hyvin odottaa torstaina vähintään finaalipaikkaa.

Suomella on asettaa kilpailuun myös muita kovia kortteja. Kahdessa edellisessä sprintissä kompuroinut ja kolaroinut Jasmi Joensuu ilmoitti jo Salpausselällä, että hän lähtee Drammeniin tavoittelemaan finaalipaikkaa. Sama tavoite lienee myös Katri Lylynperällä, joka oli Rukalla kauden avauksessa viides.

Pitääkö Sundling jälleen pilkkanaan vastustajiaan?


Vaikka suomalaisodotukset ovatkin korkealla, on palkintokorokkeelle nouseminen erittäin hankalaa. Ruotsalaisnaiset ovat esittäneet läpi kauden mahtavaa virettä ja erityisesti Jonna Sundlingin kunto on ollut lähes vertaansa vailla.

Lahdessa sprintin olympiavoittaja ja hallitseva maailmanmestari Sundling piti kilpakumppaneitaan lähes pilkkanaan ja voitti sprintin häkellyttävän ylivoimaisesti. Edellisten starttien perusteella Sundlingin voiton voi viedä vain välinerikko tai kompurointi. Hiihtämällä häntä tuskin kukaan pystyy haastamaan.

Sundlingin takana ruotsalaisista Maja Dahlqvist, Johanna Hagström ja Anna Dyvik ovat myös valmiita nousemaan palkintokorokkeelle.

Ketkä voivat haastaa Ruotsin ylivaltaa?


Ruotsalaisten takana kärkisijoista kamppailevat perinteiseen tyyliin myös Sveitsin Nadine Fähdnrich sekä Slovenian Anamarija Lampic. Fähndrich on kuitenkin yleensä aavistuksen vahvempi vapaalla ja Lampic ei ole toistaiseksi päässyt tällä kaudella aiempien vuosien loistoonsa.

Norjalaisia kannattaa myös seurata tarkasti heidän kotikisoissaan, vaikka he eivät olekaan olleet aivan parhaassa mahdollisessa vireessään. Maiken Caspersen Falla oli kuitenkin toinen Rukan perinteisen sprintissä ja hänen lisäkseen myös Udnes Wengin sisarukset Tiril ja Lotta voivat hyvänä päivänä nousta palkintokorokkeelle.

Yhdysvaltain Jessie Digginsiä ei myöskään saa unohtaa, vaikka häntä pidetäänkin usein lähes täysin vapaan hiihtäjänä. Perinteisen sprintissä yhdysvaltalainen on kuitenkin hiihtänyt usein erittäin vahvoja hiihtoja ja hän on ennenkin noussut palkintokorokkeelle Drammenissa.

Matintalon, Joensuun ja Lylynperän lisäksi suomalaisista kisaan osallistuvat myös Kerttu Niskanen, Jasmin Kähärä ja Anne Kyllönen. Heiltä kaikilta odotetaan kilpailussa vähintään karsinnan läpäisyä. Tosin Kähärän kohdalla kyseessä olisivat ensimmäiset maailmancupin pisteet perinteisellä hiihtotavalla.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi