Palaako suomalaisvalmennuksessa huippulentoon päässyt Lisa Vittozzi voittajaksi lähes neljän vuoden tauon jälkeen? Mihin riittää suomalaisviisikon vauhti?


Ykkösenä matkaan lähtevä Lisa Theresa Hauser saa Lisa Vittozzista kovan haastajan sunnuntain takaa-ajoon. Suomalaisia kisaan starttaa peräti viisi.
Veijo Vaakanainen: 03.12.2022 17:51Ampumahiihto
Palaako suomalaisvalmennuksessa huippulentoon päässyt Lisa Vittozzi voittajaksi lähes neljän vuoden tauon jälkeen? Mihin riittää suomalaisviisikon vauhti?Veikkaus
Lisa Vittozzi on tekemässä paluuta huipulle kolmen erittäin vaikean kauden jälkeen. (Kuva: Christian Bier [CC BY-SA 3.0])
Naisten takaa-ajo, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten puolella ampumahiihdon maailmancupin tiukka kisarupeama Kontiolahdella päättyy miesten tavoin takaa-ajoihin. 10 kilometrin ja neljän ammunnan käsittävälle taipaleelle startataan lauantain pikakisojen määrittämistä lähtöasetelmista.

Ykkösenä ladulle säntää lauantain voittaja Itävallan Lisa Theresa Hauser. Pikakisassa hienosti nollat ampunut Hauser on yleensä varmana ampujana suuri suosikki myös sunnuntaina, mutta ajoittain hän on tippunut takaa-ajoissa pois kärkisijoilta. Esimerkiksi melko tarkkaan vuosi sitten Hauser lähti Östersundissa takaa-ajoon keulasta, mutta nolla-ammunnasta huolimatta hän joutui maalissa tyytymään nelossijaan.

Toisena matkaan starttaava Lisa Vittozzi on saanut urallaan tämän kauden aivan uuden vaihteen. Jo kahdesti peräkkäin palkintosijoille noussut italialainen on saanut ammuntansa kuntoon ja hiihtovauhti on aivan toisenlaista kuin parina edellisenä kautena. Hurjassa lyönnissä oleva italialainen voisi sunnuntaina päättää Kontiolahden nousujohteisen sarjansa osakilpailuvoittoon.

Tämän kauden alku on Vittozzilta todella pirteää tekemistä pariin aiempaan vuoteen verrattuna. Hän on ollut nyt jo kahdesti palkintokorokkeella, kun viimeisen kolmen edeltävän kauden aikana hän oli onnistunut siinä vain kolmesti. Hänen edellisestä voitostaan on aikaa jo lähes neljä vuotta. Viimeksi italialainen tuuletti korkeimmalla korokkeella 12.1.2019 Oberhofin takaa-ajokilpailussa.

Kolmantena matkaan lähtevä Ruotsin Linn Persson oli yksi pikakisan yllättäjiä, mutta yleensä hyvänä ampujana Persson voi taistella kärkisijoista myös sunnuntaina. Sama pätee myös hänen perässään matkaan lähteviin Kanadan Emma Lunderiin ja Saksan Anna Weideliin, jotka kuitenkin ylisuorittivat pikakisassa myös hiihtoladulla.

Saksan Denise Herrmann-Wick on hiihtovauhdin puolesta sellainen urheilija, joka voi hyvällä ammuntasuorituksella nousta mukaan kärkitaistoon. Pari sekuntia hänen peräänsä lähtevä Sophia Schneider on puolestaan täysin kirjoittamaton kortti. Täydestä tyhjyydestä maailmancupin kärkitaistoon noussut saksalainen voi tehdä sunnuntaina todella suuren yllätyksen.

Italian Dorothea Wierer tunnetaan erittäin nopeasta ja parhaimmillaan myös varmasta ammunnastaan, joka voi hyvinkin siivittää häntä ammuntapainotteisessa takaa-ajossa ylöspäin. Aivan parhaassa ammuntavireessään italialainen ei kuitenkaan ainakaan vielä ole.

Ruotsalaiset Öbergin sisarukset Hanna ja Elvira lähtivät ennakkosuosikkeina lauantain pikakisaan, mutta pilasivat mahdollisuutensa kärkitaistoon ammunnoissa. Takaa-ajossa heillä on mahdollisuus revanssiin ja erityisesti Hannalta voidaan neljän ammunnan kisassa odottaa nousua jopa palkintosijataistoon.

Suomalaisia takaa-ajossa nähdään ilahduttavasti peräti viisi, kun Mari Eder lähtee matkaan sijalta 20, Suvi Minkkinen sijalta 27, Venla Lehtonen sijalta 40, Nastassia Kinnunen sijalta 43 ja Erika Jänkä sijalta 55. Heistä Mari Eder on luonnollisesti suurin toivo taistelemaan noususta jopa kymmenen kärkeen.

Tosin vaikka Eder onkin erityisesti ladulla ollut ehkä parempi kuin koskaan, on ammunnassa edelleen jonkin verran tuttua epävarmuutta. Hän itsekin sanoi pikakisan jälkeen, että takaa-ajot ovat olleet hänelle todella vaikeita, joten jo asemien säilyttäminen kahdenkymmenen kärjessä olisi hyvä suoritus.

Takaa-ajon jälkeen paras suomalainen voisikin hyvin olla Suvi Minkkinen, joka teki jo viime kaudella hyviä nousuja takaa-ajoissa vahvan ammunnan avulla. Tälläkin kertaa Minkkinen voi nollilla nousta jopa viidentoista kärkeen, varsinkin kun pikakisan hiihtosuoritus oli ainakin astetta Minkkisen perustasoa parempi.

Muilta suomalaisilta maailmancupin pisteille yltäminen olisi jo erinomainen suoritus. Venla Lehtosella ja Nastassia Kinnusella on siihen lähtöasetelmien puolesta parhaat mahdollisuudet, Erika Jänkältä se vaatii huippukisaa.Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten takaa-ajo, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi