Ampumahiihdon MM-kisat: Kestääkö suosikkien vire vai nähdäänkö naisten pikamatkalla yllätyksiä?


Norjan Ingrid Landmark Tandrevold ja Ranskan Justine Braisaz-Bouchet jahtaavat ensimmäistä maailmanmestaruuttaan. Kestääkö suosikkien vire ampumapenkalla vai nähdäänkö Nove Mestossa yllätyksiä?
Etusuora: 08.02.2024 20:19Ampumahiihto
Ampumahiihdon MM-kisat: Kestääkö suosikkien vire vai nähdäänkö naisten pikamatkalla yllätyksiä?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Ingrid Tandrevold
Naisten pikamatka 7,5 km, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maailmancupin kokonaiskilpailun kärkinaiset Ingrid Landmark Tandrevold ja Justine Braisaz-Bouchet ovat hallinneet kärkisijoja myös tämän kauden pikamatkoilla. Molemmat ovat ehtineet voittaneet kaksi pikamatkaa ja venyneet kolme kertaa palkintopallille.

Tandrevold osallistui kaikkiin viiteen kauden pikakilpailuun ja otti sijoitukset: 6, 1, 2, 17 ja 1. Braisaz-Bouchet’n vastaavat tulokset tältä kaudelta ovat: 24, 3, 1, 1 ja 12.

Pikamatka on nopeiden hiihtäjien ehdoton päätähtäin näissä MM-kisoissa. Paineitakin on, sillä epäonnistuminen pilaa herkästi myös takaa-ajokilpailun. MM-kisoissa 27-vuotias Tandrevold on jo osoittanut paineensietokykyään voittamalla kolme henkilökohtaista hopeaa sekä yhden pronssin. Viestikilpailuista Tandrevold on voittanut neljä MM-kultaa, mutta henkilökohtainen mestaruus edelleen puuttuu.

Pekingin yhteislähdön olympiavoittaja Braisaz-Bouchet jahtaa myös ensimmäistä MM-kultaansa, sillä ranskalaisella on kaapissaan vain yksi henkilökohtainen MM-mitali, pronssi Östersundin normaalimatkalta 2019.

Hiihtovauhti molemmilla riittää voittoon ja Braisaz-Bouchet on ollut niin dominoiva ladulla, että hänelle saattaa riittää sakkokierroskin kultamitaliin. Ranskalainen on ampunut läpi kauden hieman yli 80 prosentin varmuudella sekä makuu- että pystypaikat.

Tandrevoldin osalta nimenomaan pystypaikka on aina ollut vaikeampi. Norjalainen on ampunut makuulta tämän kauden peräti 96,5 % varmuudella, mutta pystystä sama prosentti on vain 78,3 %.

Sprintin MM-mitalit 2017-2023

KilpailuI-II-III
Oberhof 2023D. Herrmann-Wick 🇩🇪 - H. Öberg 🇸🇪 - L. Persson 🇸🇪
Pokljuka 2021T. Eckhoff 🇳🇴 - A. Chevalier-Bouchet 🇫🇷 - H. Sola
Anterselva 2020M. Olsbu Röiseland 🇳🇴 - S. Dunklee 🇺🇸 - L. Charvatova 🇨🇿
Östersund 2019A. Kuzmina 🇸🇰 - I.L. Tandrevold 🇳🇴 - L. Dahlmeier 🇩🇪
Hochfilzen 2017G. Koukalova 🇨🇿 - L. Dahlmeier 🇩🇪 - A. Chevalier-Bouchet 🇫🇷


Vahvimmat haastajat


Italian Lisa Vittozzi (sprintit tällä kaudella: 9, 5, 7, 3, 5) ja Saksan Franziska Preuss (4, 7, 2, 9) ovat olleet tämän kauden tasaisimmat suorittajat, kun jokaisesta pikakilpailusta on tullut sijoitus kymmenen parhaan joukossa.

Kokonaisammuntavarmuus on Preussilla 92,8 % ja Vittozzilla 93,0 %, eli yli 10 prosenttiyksikköä parempi kuin suosikkiduolla. Tämä antaa vahvan pohjan kilpailuun, vaikka hiihtovauhti ei kärjelle aivan riitäkään. Tilastollisesti kaksikko ampuu kuitenkin pikakilpailussa yhden sakon vähemmän, mikä tarkoittaa noin 25 sekuntia ajassa.

Muista haastajista tulee mainita Ruotsin Elvira Öberg, Ranskan Lou Jeanmonnot, Ranskan Julia Simon ja Sveitsin Lena Häcki-Gross. Maailmancupin pikamatkoilla nelikko on ottanut tasaisesti sijoituksia kärjen tuntumasta. Öberg on ollut kerran toinen, Jeanmonnot voittanut yhden pikakilpailun ja sekaviestissä loistaneet Simon sekä Häcki-Gross ovat olleet parhaimmillaan neljänsiä.

Etenkin Sveitsin Häcki-Grossille toivoisi menestystä. Kova taistelija on hilannut itseään vuosi vuodelta korkeammalle suoritustasolle, mistä palkittiin pari viikkoa sitten uran ensimmäisellä maailmancup-voitolla. Sveitsiläinen oli Anterselvassa lyhennetyn normaalimatkan ykkönen ja massalähdön kolmas, joten MM-kenraali ei olisi voinut paljon paremmin sujua.

Kovavauhtiset, mutta epävarmat yllättäjäehdokkaat


Ampumahiihdon ehdoton suola ovat jymy-yllätykset, kun useamman vuoden tauluja ohi ampunut kilpailija yhtäkkiä tekeekin elämänsä ammuntasuorituksen. Vielä maukkaampi tilanne on, jos tämä osuu juuri MM-kisojen kohdalle.

Vastaavia yllätyksiä on vuosien saatossa nähty etenkin normaalimatkoilla, joista mainittakoon unohtumaton Lowell Baileyn MM-kulta vuodelta 2017. Voitto oli yhdysvaltalaisen ensimmäinen ja myös jäi ainoaksi, vaikka Bailey ehti startata uransa aikana 339 maailmancup-kilpailuun.

Sprintissä yllätyspotentiaali on pienempi kuin normaalimatkalla, mutta poimitaan silti tämän ennakon lopuksi mahdolliset yllättäjät, jotka hiihtovauhtinsa puolesta voisivat taistella tänään unelma-ammunnalla voitosta.

Sophie Chauveau on ollut tällä kaudella pääosin sijoilla 20-50, mutta mukaan mahtuu myös yksi kolmossija Oberhofin sprintistä. 24-vuotias ranskalainen on todella vauhdikas hiihtäjä, mutta ongelmana on hurjasti heittelevä pystyammunta. Ammuntavarmuus pystystä on vain 67,8 %! Nuorista kilpailijoista riittävän nopeita hiihtäjiä kärkitaistoon ovat myös Ranskan 21-vuotias Jeanne Richard ja Norjan 24-vuotias Juni Arnekleiv.

Ei kovin todennäköinen, mutta täysin mahdollinen yllättäjä on myös maastohiihdon puolelta pyssyhiihtoon vaihtanut Anamarija Lampic. Slovenialainen on ollut hiihtovauhdissa mitattuna tämän kauden nopein nainen, mutta laikat ampumapenkalla eivät meinaa pudota. Pystyprosentti on 59,1 % ja makuukin vain 69,6 %.

Yksi yllätys on sekin, kuinka huono Tshekin maajoukkue on ollut koko kauden, vaikka kotiarvokisavuoteen on varmasti satsattu paljon. Marketa Davidovan sijoitukset tämän kauden sprinteistä ovat 37, 47, 18, 59 ja 46. Vuoden 2021 normaalimatkan maailmanmestarin kausi on ollut täysi katastrofi.

Lucie Charvatova ei ole varmimpia ampujia, mutta vuoden 2020 MM-pronssimitalisti on kuitenkin tunnettu vahvana hiihtäjänä, mikä korostuu sprinteissä. Tämän kauden pikamatkoilta on tullut sijoitukset: 87, 29, 33, 49 ja 8. Paras sijoitus tuli nimenomaan edellisestä sprintistä Ruhpoldingistä, joten pientä valoa tuloksissa on.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten pikakisan lähtölistaNaisten pikakisan lähtölista
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten pikamatka 7,5 km, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi