Naisten takaa-ajossa kihelmöivät asetelmat - Jatkuuko ruotsalaisten epätoivo?


Ruotsi on ollut isoissa ongelmissa kotikisoissaan. Jatkuuko ahdinko ampumapenkalla vai nähdäänkö Elvira Öbergilta uskomaton nousu kärkikamppailuun?
Etusuora: 02.12.2023 17:40Ampumahiihto
Naisten takaa-ajossa kihelmöivät asetelmat - Jatkuuko ruotsalaisten epätoivo?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Elvira Öberg
Naisten takaa-ajo 10 km, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon maailmancupin avausosakilpailut Ruotsin Östersundissa saadaan sunnuntaina päätökseen takaa-ajomatkoilla. Asetelmat sunnuntaille ovat kihelmöivät, kun kovimmat hiihtäjät lähtevät takaa-ajoasemista ja kärkisijoilta löytyy paljon tasaisesti ampuvia yksilöitä. Voittotaistoon voidaan nostaa 5-8 nimeä.

Ohuena suosikkina kilpailuun lähtee Lou Jeanmonnot, joka osoitti jo viime vuonna potentiaalinsa ja otti perjantaina uran ensimmäisen voittonsa. Ranskalainen pääsee kohtalaiselta etumatkalta kisaan ja tasaisella ampujalla on hyvät mahdollisuudet voittoon asti.

Pikakilpailusta tulee huomioida myös norjalaisten vahva panos. Naisten viestin voittanut ryhmä jatkoi vahvoja otteita, kun Karoline Knotten oli toinen, Juni Arnekleiv kolmas, Ingrid Landmark Tandrevold kuudes ja Marthe Kråkstad Johansen seitsemäs.

Tandrevold on porukan vahvin hiihtäjä, mutta heikkoutena pysyy sitkeästi pystyammunta. Tandrevold on ampunut (koko uran tilasto) makuulta yli 90%:sti, mutta pystystä vain 77%:lla. Kun takaa-ajossa ammutaan järjestyksessä makuu-makuu-pysty-pysty, voi olla että jälleen kerran norjalainen putoaa voittotaistosta viimeisellä ammuntapaikalla.

Knotten sen sijaan petrasi ampumistaan paljon jo viime kaudella ja hiihtovauhti on kehittynyt tasaisesti. Tällä kaudella Knotten ei ole ampunut pystystä vielä laukaustakaan ohi ja viime kaudellakin pysty onnistui 86% varmuudella. Koko Norjan kvartetti pystyy kamppailemaan kilpailun voitosta, mutta Knotten on norjalaisista etukäteen vahvin nimi.

Myös Franziska Preuss tulee näistä asetelmista huomioida aina voittotaistoon asti. Preuss oli perjantaina Tandrevoldin ohella kärkikymmenikön nopein hiihtäjä ja kokenut urheilija on kova kilpailija tiukassa paikassa. Voitot ovat kiertäneet saksalaista, sillä uralta löytyy vain yksi henkilökohtaisen matkan voitto, vaikka nainen on ollut 13 kertaa palkintopallilla. Nyt Preuss näyttää valmiilta keräämään myös voittoja.

Etenkin saksalaisen ammuntanopeutta kannattaa tarkkailla. Preuss oli penkalla 13 sekuntia nopeampi kuin Jeanmonnot ja 11 sekuntia nopeampi kuin Tandrevold. Neljän ammunnan kilpailussa Preuss voittaisi samalla tahdilla siis yhden sakkokierroksen verran aikaa pelkässä ammuntanopeudessa.

Toinen saksalainen Vanessa Voigt on sen sijaan ryhmän vahvin pystyampuja. Kausilla 2020-2022 Voigt ampui jopa paremmin pystystä kuin makuulta ja viime kaudellakin pystyprosentti oli komea 89% ja makuu 93%. Mikäli saksalainen pysyy ryhmän mukana, hän on lopun pystypaikoilla vaarallinen tekijä.

Pikakilpailun tulokset

#KilpailijaAika
1.Lou Jeanmonnot 🇫🇷21.04,1 (0)
2.Karoline Knotten 🇳🇴+8,5 (1)
3.Juni Arnekleiv 🇳🇴+17,6 (1)
4.Franziska Preuss 🇩🇪+18,3 (2)
5.Vanessa Voigt 🇩🇪+20,0 (1)
6.Ingrid Landmark Tandrevold 🇳🇴+23,8 (2)
7.Marthe Kråkstad Johansen 🇳🇴+27,6 (0)
8.Gilonne Guigonnat 🇫🇷+32,8 (0)
9.Lisa Vittozzi 🇮🇹+33,7 (0)
10.Mona Brorsson 🇸🇪+34,8 (0)


Ruotsi heikoissa asemissa - Jatkuuko epätoivo?


Ruotsalaisten epätoivo jatkui pikakilpailuissa, kun Mona Brorsson oli parhaana ruotsalaisena vasta kymmenes. Brorssonin hiihtovauhti tuskin riittää kuitenkaan sunnuntaina mukaan kärkitaistoon.

Elvira Öberg on pitänyt ylivoimaisesti kovinta vauhtia Östersundin laduilla koko viikon ajan. Normaalimatkalla Öberg oli hiihtovauhdissa mitattuna peräti 47,3 sekuntia nopeampi kuin toiseksi nopein Ranskan Justine Braisaz-Bouchet. Norjan Tandrevoldiin eroa oli yli minuutin.

Myös pikamatkalla Öberg oli hiihtovauhdilla mitattuna nopein, mutta kolme sakkokierrosta pudottivat ruotsalaisen sijalle 11. Eroa kärkeen on 36,4 sekuntia, mikä on hiihdon puolesta täysin kiinniotettavissa, jos ammunta sujuu.

Elvira oli viime kaudella takaa-ajo-cupin kakkonen vain 23 pistettä Julia Simonista jääneenä, joten kilpailumuotona takaa-ajo sopii hänelle hyvin. Paineet Elviran harteilla alkavat varmasti olla suuret, sillä isoin odotuksin kotikisaan lähteneet ruotsalaiset ovat romahtaneet totaalisesti tutuissa maisemissa.

Muista ruotsalaisista Anna Magnusson ampui normaalimatkalla neljä sakkoa ja pikamatkalla kolme. Hänen hiihtovauhtinsa ei edes riittänyt sunnuntain takaa-ajoon mukaan, kun loppusijoitus oli 67.

Hanna Öberg ampui normaalimatkalla kolme sakkoa, pikamatkalla kaksi ja hävisi ankkurin paikalta Ruotsin kilpailun kiertämällä sakkokierroksen myös viestikilpailussa. Öberg lähtee takaa-ajoon 42,4 sekuntia kärjen perään.

Linn Persson ampui normaalimatkalla kaksi ja pikamatkalla yhden sakon. Persson lähtee kilpailuun 42,1 sekunnin päästä ranskalaiskärjestä, eikä hänen hiihtovauhtinsa ole vielä tällä kaudella ollut Öbergin sisarusten tasolla.

Poimintoja kärjen takaa lähtevistä kilpailijoista:
11. Öberg E. +36.2
13. Persson L. +41.4
14. Öberg H. +42.4
16. Simon J. +51.4
17. Wierer D. +55.8
24. Braisaz-Bouchet J. +1:19.2
25. Lampic A. +1:24.1
37. Davidova M. +1:51.5
40. Minkkinen S. +1:55.3

Normaalioloissa takaatulijoista tulisi huomioida Julia Simon, Lisa Vittozzi, Dorothea Wierer ja Marketa Davidova, mutta Italian Vittozzin ja Wiererin hiihtovauhti ei pikamatkalla ollut normaalilla tasolla. Molemmilta vaaditaan sataprosenttinen ammunta palkintopallisijoitukseen.

Tshekin Davidovan ja Ranskan Braisazin ongelmana ovat sen sijaan olleet murheet ampumapenkalla. Huippuammunnalla molemmat heistä voivat Simonin ohella toki nousta kilpailuun mukaan.

Ainoana suomalaisena kilpailuun lähtee Suvi Minkkinen, jonka uran paras kilpailu oli MM-kisojen kahdeksas sija normaalimatkalla. Takaa-ajossa Minkkinen jää ikävä kyllä hiihtovauhdissa niin paljon, että sijoituksen parantamiseen tarvitaan jälleen kerran huippuammuntaa.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten takaa-ajo 10 km, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi