Päivä 1: Miesten 10 000 m finaali kruunaa yleisurheilun avauspäivän Tokiossa – Raitanen, Kuivisto ja naiskolmiloikkaajat avaavat pelin


Yleisurheilu käynnistyy Tokiossa perjantaina.
Etusuora: 29.07.2021 11:58Yleisurheilu
Päivä 1: Miesten 10 000 m finaali kruunaa yleisurheilun avauspäivän Tokiossa – Raitanen, Kuivisto ja naiskolmiloikkaajat avaavat pelin
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Veikkaus
Sara Lappalainen.
Katso, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Yleisurheilun ystävät huokaisevat helpotuksesta, kun olympialaisten yleisurheilu käynnistyy viimein Tokiossa. Avauspäivänä kilpaillaan useissa mielenkiintoisissa alkuerissä ja karsinnoissa sekä kisapäivään mahtuu myös yksi finaali – miesten 10 000 metriä.

Miesten 10 000 metrillä puolisen tusinaa suosikkia


Miesten 10 000 m kruunaa yleisurheilun avauspäivän. Edelliset kuusi olympiakultaa ovat menneet Haile Gebrselassielle, Kenenisa Bekelelle ja Mo Farahille, joten voittaja saa nimensä kovan joukon jatkoksi.

Kympin kisassa ei ole selkeää ennakkosuosikkia, vaan odotettavissa on tasainen kilpailu, jossa on puolisen tusinaa voittajasuosikkia.

Etiopialla on vähemmän yllättäen kova nippu kasassa. Kesäkuussa Hengelossa käydyissä Etiopian olympiakarsinoissa vahvin oli Selemon Barega, joka tuiversi viimeiset 400 metriä hurjaan 51 sekuntiin ja pysäytti kellot aikaan 26.49. Etiopian Yomif Kejelcha oli kisassa toinen vain pari kymmenstä Baregan takana. Kaksikko on tottunut Timanttiliigassa voittamaan kisoja kovien loppukiriensa turvin, joten he kuuluvat ehdottomasti kisan kovimpiin suosikkeihin.

Kauden tilastoykkönen löytyy Ugandasta, Jacob Kiplimo. Ugandalainen on murskannut kauden mittaan ennätyksiä matkalla kuin matkalla ja kymppikin on kulkenut huippuaikaan 26.33 (jälkimmäinen puolisko 13.06).

Ugandasta tulee myös toinen hirmuinen tekijä – kenties kisan suurin suosikki – Joshua Cheptegei. Kyseinen kaveri juoksi viime kaudella 5000 ja 10 000 metrin maailmanennätykset, mutta tällä kaudella tossu ei ole liikkunut aivan samaan malliin. Nähdäänkö Kiplimolta ja Cheptegeiltä yhteispeliä, jolla saadaan syötyä etiopialaisten kiri?

Kun puhutaan 10 000 metristä ja sen suosikeista, niin yleensä esiin nousevat myös kenialaiset. Kenia ei kuitenkaan ole tällä kertaa yhtä nimekkäällä joukkueella liikkeellä kuin edelliskisoissa. Muun muassa heidän ykköstykkinsä Geoffrey Kamworor vetäytyi kisasta viime hetkillä loukkaantumisen takia.

Kenialaisittain suurimmat odotukset kohdistuvat mieheen nimeltä Rodgers Kwemoi. Hän sijoittui Kenian karsinnoissa toiseksi muutaman sekunnin Kamwororin jälkeen ajalla 27.05, mikä ei lähtökohtaisesti riitä juuri mihinkään olympiatasolla. Ajan arvoa nostaa kuitenkin se, että kisa juostiin Nairobissa korkeassa ilmanalassa. Kwemoilta löytyy varmasti kestävyyttä pysyä kovassa vauhdissa mukana, mutta löytyykö vaihteita kirikierroksille?

Afrikan ulkopuolisista maista kanadalainen Mohammed Ahmed lienee varteenotettavin nimi ajatellen kärkisijoja. Ahmed tuskin pysyy mukana hurjassa vauhdinpidossa, mutta 5000 metrin MM-pronssimiehenä hän on potentiaalinen ehdokas nousemaan aivan terävimpään kärkeen kiriratkaisuissa.

Katso 10000 m kohteet ja kertoimetEnsimmäisenä päivänä neljä suomalaista tulessa


Miesten 3000 metrin esteet on kisojen ensimmäinen suomalaislaji. Ensimmäinen erä ammutaan matkaan aamuyöllä kello 3:30. Mukana kisassa on Topi Raitanen, jolla on ehdottomasti hyvät saumat edetä finaaliin, vaikkakin hän on tilastoajoissa vasta 20:s. Kolmesta erästä finaaliin pääsee erien 4 parasta sekä 3 aikojen perusteella.


Sara Kuivisto debytoi Raitasen tavoin olympiatasolla perjantaina. Tonnivitosen tuore SE-nainen juoksee kisoissa 800 metriä ja 1500 metriä, joista lyhyempi on vuorossa perjantaina. Lajissa on kuusi alkuerää, joista erän 3 parasta sekä 6 juoksijaa pääsee aikavertailun kautta lauantain välieriin.


Avauspäivänä tulessa nähdään myös yhden kisojen eittämättä mielenkiintoisimman lajin urheilijat – miesten 400 metrin aitajuoksijat. Tuoreen ME-miehen Karsten Warholmin ja Rai Benjaminin kohtaamista on odotettu vesikielellä ja Tokiossa se viimein tapahtuu. Vaikka ratakierroksen aidoista on povattu Benjaminin ja Warholmin kaksintaistelua, on syytä alleviivata nimet Alison dos Santos, joka on parantanut ennätystään (47,34) huimasti tällä kaudella sekä Kyron McMaster, joka on aitonut ajan 47,50.

Perjantaina karsitaan myös miesten kiekon finalistit, kun ensimmäisen karsintaryhmän jätit askeltavat rinkiin aamuyöllä kello 3:45. Aamuyön ohjelmistossa on myös muun muassa naisten satasen alkuerävaihe.

Iltapäivällä ohjelmistossa on aina naisten kolmiloikan karsinta, jossa on mukana Senni Salminen ja Kristiina Mäkelä. Molemmat ovat erittäin potentiaalisia nimiä finaaliin. Salminen on loikkunut pitkiä siivuja pitkin kesää ja Mäkelä on onnistunut arvokisakarsinnoissa hyvin. Kisan ykkössuosikki on venezuelalainen Yulimar Rojas, jolla on saumat olympiakullan lisäksi rikkoa myös kolmiloikan ME-tulos 15,50.

Katso naisten kolmiloikan kohteetIltapäivällä kello 13:00 hollantilaisjuoksija Sifan Hassan aloittaa kirjaimellisesti urakoinnin Tokiossa. Hassan nimittäin hamuaa kisoista kultamitalia kolmelta matkalta: 1500 m, 5000 m ja 10 000 m. Ensimmäisenä hänellä on vuorossa 5000 metrin alkuerät perjantaina.

Lue myös: Tokion yleisurheilun aikataulu

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Katso, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi