Mieletön miesten takaa-ajo tiedossa - Kuka korjaa potin kivikovasta kilpailusta?


Sunnuntaina on luvassa äärimmäisen mielenkiintoinen miesten takaa-ajokilpailu, kun peräti 16 urheilijaa starttaa alle minuutin sisällä kilpailuun. Taistelu kärkipaikoista tulee olemaan armoton, eikä selkeiden suosikkien nimeäminen ole helppoa.
Etusuora: 13.01.2024 17:14Ampumahiihto
Mieletön miesten takaa-ajo tiedossa - Kuka korjaa potin kivikovasta kilpailusta?
Kuva: Julia Niiranen.
Veikkaus
Vetle Sjåstad Christiansen.
Miesten takaa-ajo 12,5 km, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Vetle Sjåstad Christiansen antoi melkoisen näpäytyksen Norjan valmennusjohdolle lauantain pikakilpailussa. Norjan Oberhofin joukkueesta kokonaan pudotettu Christiansen palasi maailmancupiin voittamalla samantien lauantaisen pikakilpailun. Christiansen on totuttu näkemään takuuvarmana suorittajana ja kovana kirimiehenä, vaikka tällä kaudella pystyammunta on hieman yskinyt.

Christiansen on kärkipaikalta pieni ennakkosuosikki kilpailuun, mutta selkeäksi suosikiksi ei voi nostaa ketään. Haastajajoukko on nimittäin harvinaisen laadukas ja laaja, minkä vuoksi kilpailusta voi odottaa todella mielenkiintoista.

Pikakilpailun tulokset

#UrheilijaTulos
1.Vetle Sjåstad Christiansen 🇳🇴22.27.2 (0)
2.Tommaso Giacomel 🇮🇹+16,9 (1)
3.Tarjei Bö 🇳🇴+20,1 (0)
4.Emilien Jacquelin 🇫🇷+20,9 (0)
5.Johannes Dale-Skjevdal 🇳🇴+23,0 (2)
6.Justus Strelow 🇩🇪+33,8 (1)
7.Sebastian Stalder 🇨🇭+39,4 (0)
8.Niklas Hartweg 🇨🇭+41,8 (1)
9.Johannes T. Bö 🇳🇴+43,6 (1)
10.Sturla Holm Lägreid 🇳🇴+44,0 (1)
21.Otto Invenius 🇫🇮+2:00.2 (1)
24.Heikki Laitinen 🇫🇮+2:00.2 (2)


Jacquelin, Giacomel, Strelow, Hartweg vai Stalder?


Kilpailun norjalaiskärki on laadukas, mutta nyt pöytä on pedattu myös usealle yllättäjälle.

Kivikovaa norjalaisryhmää haastavat etenkin Ranskan Emilien Jacquelin, Italian Tommaso Giacomel ja Sveitsin Niklas Hartweg. Ruhpoldingin helpompi latuprofiili suosii kolmikkoa, mikä nähtiin jo pikakisan hiihtoajoissa. Kaikki ovat myös nopeita ampujia, mistä on hyötyä mies-miestä vastaan kilpaillessa.

Vitospaikalta starttaava Saksan Justus Strelow on kenties vieläkin mielenkiintoisempi nimi. Strelow nappasi jo alkukaudesta Östersundin normaalimatkalta uran ensimmäinen palkintopallisijoituksensa ja ammuntavarmuus on koko maailmancup-kiertueen paras: 93,8%. Ruhpoldingin laduilla myös mono näyttäisi olevan alkukautta paremmin syönnillään.

Sveitsin Sebastian Stalder on Strelowin jälkeen koko kiertueen toiseksi paras ampuja myös yli 93-prosenttisella varmuudella. Hänen hiihtovauhtinsa ei ole kuitenkaan aivan kärjen tasolla, joten hän vaatii luultavasti täysin puhtaan ammunnan selvitäkseen palkintopallille.

Norjalaiset takaa-ajossa


Ampumahiihtomaailmaa muutaman vuoden dominoinut Johannes Thingnes Bö on saanut paljon palautetta heikosti sujuneesta kaudestaan, mutta todellisuudessa norjalainen johtaa edelleen maailmancupin kokonaiskisaa ja on ehtinyt voittaa jo kolme kilpailua.

Hiihtovauhti ei ole normaalilla tasolla, mutta edelliset kolme takaa-ajoa ovat tuoneet kaksi voittoa ja yhden vitossijan. Kun tiedetään Bön potentiaali, pitää myös hänet nostaa näistä asemista mukaan suosikkeihin.

Tarjei Bö on ollut huomattavasti pikkuveljeään suoritusvarmempi tällä kaudella. Vain Östersundin normaalimatkalla tuli selkeästi heikompi sijoitus, muuten norjalainen on ollut koko ajan kärkitaistossa mukana. Voittoja ei ole kuin yksi, mutta top10-sijoituksia jo yhdeksän. Myös Tarjei on täysin mahdollinen kilpailun voittaja.

Johannes Dale-Skjevdal on ollut puhtaalla hiihtovauhdilla mitattuna tämän vuoden maailmancupin paras hiihtäjä, mutta hänen ammunnastaan puuttuu tasaisuus. Kova hiihtovauhti on kuitenkin tuonut tällä kaudella tulosta, sillä Dale-Skjevdal oli sekä Hochfilzenin että Oberhofin takaa-ajoissa palkintopallilla.

Takaa-ajoasemista tulee nostaa esiin myös tämän kauden norjalaissensaatio Endre Strömsheim sekä viime kaudella säkenöinyt Sturla Holm Lägreid, joilta voittotaisto voi olla liian kaukana, mutta ainakin podiumille riittää mahdollisuuksia.

Takaa-ajot ovat sopineet loistavasti etenkin Strömsheimille, joka lähtee kilpailuun sijalta 13. Tämän kauden takaa-ajokilpailut ovat tuoneet sijoitukset: 1,2,8 ja 5 vaikka lähtöpaikat ovat olleet: 3,12,14 ja 6.

Lägreid sen sijaan on ollut hurjan tasaisessa kunnossa, kun lauantaita edelliset kuusi kilpailua toivat tulokset: 2,2,3,4,4 ja 2.

Suomalaiset venyivät komeasti pikakilpailussa


Kärkikymmenikössä on tällä kertaa niin kovia nimiä, että muiden takaa-ajajien mahdollisuuksiin on aika hankala uskoa. Kärjen takana mielenkiintoa riittää kuitenkin Suomen joukkueen otteissa, sillä Suomi onnistui hienosti lauantain pikakilpailussa.

Heikki Laitinen oli nolla-ammunnalla 24:s ja Otto Invenius yhdestä sakosta huolimatta 21:s. Ero kärkeen on yli minuutin, mutta samassa ryhmässä lähtee niin paljon miehiä, että mahdollisuudet hyvällä ammunnalla on nousta useampi sijoitus

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten kisan lähtölistatMiesten kisan lähtölistat
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten takaa-ajo 12,5 km, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi