Tandrevold hyökkää kärkipaikalta naisten takaa-ajoon - Lue ennakko!


Ruhpoldingin ampumahiihdon maailmancup päättyy sunnuntaina takaa-ajokilpailuihin. Naisten kisaan ennakkosuosikkina starttaa 18,2 sekunnilla pikakisan voittanut Ingrid Landmark Tandrevold.
Etusuora: 13.01.2024 17:13Ampumahiihto
Tandrevold hyökkää kärkipaikalta naisten takaa-ajoon - Lue ennakko!
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Ingrid Tandrevold
Naisten takaa-ajo 10km, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ingrid Landmark Tandrevold jatkoi vahvaa kauttaan pikakilpailussa ampumalla nollat ja ottamalla ykkösijan. Kyseessä oli norjalaisen kauden toinen voitto ja viides palkintopallisija. Tandrevold pitää hallussaan ampumahiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun toistaa sijaa, kun takana on 11 henkilökohtaista kilpailua.

Norjalaisen tämän kauden takaa-ajot ovat tuoneet sijoitukset: 3, 15,3 ja 5. Etenkin viime viikon kilpailu Oberhofissa oli näyttävä, kun Tandrevold nousi pikakisan 17. sijalta kolmanneksi.

Norjalaisen hiihtovauhti on aivan eliittiä ja tälle kaudella makuuammunta on entisestään parantunut. Monessa kilpailussa juuri pystypaikka ratkaisee Tandrevoldin sijoituksen, sillä pystyammunta on vain 80-prosenttista siinä missä makuuammunta on onnistunut peräti 95-prosenttisesti.

Nyt norjalainen saa kuitenkin selkeän keulan kilpailuun ja kovimpien hiihtäjien lähtiessä takamatkalta tulee hänet nostaa kilpailun ykkösuosikiksi.

Pikakilpailun tulokset

#UrheilijaTulos
1.Ingrid Landmark Tandrevold 🇳🇴19.25,4 (0)
2.Mona Brorsson 🇸🇪+18,2 (0)
3.Lisa Vittozzi 🇮🇹+19,0 (0)
4.Lou Jeanmonnot 🇫🇷+24,8 (0)
5.Elvira Öberg 🇸🇪+33,9 (2)
6.Janina Hettich-Walz 🇩🇪+35,0 (0)
7.Linn Persson 🇸🇪+35,8 (0)
8.Lucie Charvatova 🇨🇿+47,5 (1)
9.Franziska Preuss 🇩🇪+51,9 (2)
10.Julia Simon 🇫🇷+52,4 (2)
48.Venla Lehtonen 🇫🇮+2:00.2 (1)
56.Suvi Minkkinen 🇫🇮+2:00.2 (2)


Kiriikö Simon jälleen takamatkalta palkintopallille?


Ranskalainen Julia Simon on todellinen takaa-ajojen erikoisnainen. Simonin edelliset takaa-ajot ovat tuoneet sijoitukset: 1,2,5 ja 7. Viime kaudella ranskalainen voitti seitsemästä takaa-ajosta kolme ja oli viisi kertaa palkintopallilla.

Samalla kaudella Simon voitti myös kokonaiscupin, massalähtöjen cupin sekä takaa-ajojen cupin ja maailmanmestaruuden. Nyt Simon näyttäisi jälleen päässeen huippukuntoonsa, eikä häntä voi jättää edes 52,4 sekunnin takamatkalta ulos suosikkien joukosta. Viime viikolla Oberhofissa Simon nousi nimenomaan kymmeneltä sijalta voittoon asti.

Toinen kova hiihtäjä takamatkalta on Ruotsin Elvira Öberg, joka nousi Oberhofissa 11. sijalta neljänneksi. Häneltä vaaditaan kuitenkin onnistumisia ampumapenkalla, sillä Ruhpoldingissa on hieman helpompi latuprofiili, mikä suosii tarkkoja ampujia.

Tämän tulisi sataa varsinkin tasaisuudestaan tunnettujen Lisa Vittozzin ja Lou Jeanmonnot’n laariin, jotka taistelevat ehdottomasti palkintopallisijoista sunnuntain kilpailussa.

Jeanmonnot ehti voittaa kauden alussa Östersundin pikakilpailun ja takaa-ajon. Oberhofissa ranskalainen nousi pikakilpailun yhdeksänneltä sijalta viidenneksi. Sen sijaan Vittozzin puolesta puhuu ennen kaikkea tasaisuus. Italialainen on ollut kymmenessä kilpailussa kymmenen parhaan joukossa, kun henkilökohtaisia matkoja on kilpailtu vasta 11.

Yllättäjät ja mahdolliset putoajat


Näistä asemista asemista hyvä yllättäjäehdokas on Ruotsin Linn Persson, joka lähtee vain reilun puoli minuuttia kärjen perään. Ruotsalainen on käynnistellyt kauden hitaasti, mutta käyrä on ylöspäin.

Persson ampui jo viime vuonna tauluja alas 88-prosenttisesti ja tällä kaudella prosentti on tasan 90%. Kun hiihtovauhti on pikkuhiljaa tulossa ylöspäin, on Perssonilla kaikki mahdollisuudet pitää sijoituksensa kärkiporukassa ja nousta jopa palkintopallille.

Sen sijaan kakkossijalta starttaavan Mona Brorssonin esitykset takaa-ajokilpailussa eivät vakuuta. Brorsson on startannut urallaan 57 kertaa takaa-ajoon ja ollut vain neljä kertaa kymmenen parhaan joukossa. Palkintopallisijoituksia ei ole ainoatakaan. Vaikka lähtöpaikka on nyt loistava, kirkkaimpiin suosikkeihin häntä ei voi laskea.

Myös Saksan Janina Hettich-Walz ja Tshekin Lucie Charvatova ovat ennakkoon odotettuja putoajia kovassa porukassa. Etenkin Charvatovan pystyammunta on ollut jos useita vuosia tervanjuontia. Tämän kauden pystyammuntaprosentti on 62,9%.

Noin minuutin kärjen takaa lähtevät Justine Braisaz-Bouchet ja Anamarija Lampic omaisivat hiihtovauhdin puolesta mahdollisuuksia nousta kärkikolmikkoon, mutta myös heidän ammuntavarmuutensa heittelee. Etenkin Lampicin ammuntavarmuus on koko kiertueen huonoimpia: 62,5%.

Hanna Öberg esitti Oberhofin takaa-ajossa kovan nousun kipuamalla sijalta 52 sijalle 20. Ruotsalaisen tekeminen ampumapenkalla on kuitenkin ollut kirotun epävarmaa, eikä aikaisempina vuosina nopean sekä tarkan ampujan suoritusvarmuuteen voi enää luottaa. Huippupäivänään ruotsalaisella on kuitenkin mahdollisuus kivuta ainakin lähelle kärkitaistoa, vaikka startista kirittävää on minuutin ja 21 sekuntia.

Suomalaisista kilpailuun pääsivät mukaan Venla Lehtonen ja Suvi Minkkinen. Molempien ero kärkeen on yli kaksi minuuttia, mutta esimerkiksi 30:een sijaan Lehtosella on vain 30 sekunnin ero. Laadukkaalla ammunnalla Ruhpoldingin helpommilla laduilla pitäisi olla mahdollista nousta useita sijoja ylöspäin.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten takaa-ajon lähtölistatNaisten takaa-ajon lähtölistat
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten takaa-ajo 10km, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi