Aiturinaiset ja Rinne tiistain suomalaiset – lue päivän MM-finaaliennakot


Tiistaina suomalaisia on tulessa neljä kappaletta. Finaaleja kisataan myös neljässä lajissa.
Etusuora: 22.08.2023 08:58Yleisurheilu
Aiturinaiset ja Rinne tiistain suomalaiset – lue päivän MM-finaaliennakot
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Reetta Hurske.
Tiistai MM-kisat, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Tiistaina ensimmäinen laji käynnistyy kello 19.40. Tuolloin vuoron saavat 100 metrin aiturinaiset. Alkuerissä on mukana kaksi suomalaista, Reetta Hurske ja Lotta Harala. Jokaisesta erästä neljä parasta etenee suoraan välieriin sekä erien aikojen perusteella neljä parasta.


Hetkeä myöhemmin hornankattilassa tikkaa Joonas Rinne 800 metrin alkuerissä alkaen kello 20.20. Kello 21.25 Viivi Lehikoinen jahtaa finaalipaikkaa 400 metrin aitojen välierissä. 800 metriltä menee jokaisesta erästä kolme suoraan finaaliin sekä erien aikojen perusteella kolme parasta. 400 metrin aitojen kolmesta erästä jokaisesta kaksi parasta etenee suoraan finaaliin ja erien aikojen perusteella kaksi parasta.


Katso kohteet ja kertoimet

Miesten korkeushypyn finaali klo 20.55


Miesten korkeusfinaalin suosikki on tuttu mies: Qatarin pomppuihme Mutaz Essa Barshim. Kauden kärkituloksen 236 kuukausi sitten Chorzow'n Timanttiliigassa hypännyt qatarilainen on takuuvarma suorittaja arvokisoissa. Kolme viimeistä MM-kultaa kahminut ja Tokion olympiakullan Italian Gianmarco Tamberin kanssa jakaneeseen 32-vuotiaaseen Barshimiin on voinut arvofinaaleissa voinut luottaa kuin vuoreen. Neljän arvokullan lisäksi palkintokaapista löytyy myös kaksi olympiahopeaa ja yksi MM-hopea.

Karsinnan Barshim selvitti ilman pudotuksia ja vastustajat saavat yltää parhaaseensa, mikäli haluavat haastaa hänet tiistai-iltana.

Toinen arvokisojen vakiomitalisti Tamberi oli karsinnassa melkoisissa vaikeuksissa, sillä finaalipaikan tuonut 228 ylittyi vasta kolmannella yrityksellä. Olympiakultaa, kaksi EM-kultaa, halli-MM- ja EM-kultaa voittanut italialainen osaa kuitenkin onnistua oikeissa paikoissa, joten eiköhän tyylitaituri Tamberi nähdä vahvasti mitalitaistossa myös Budapestissä.

USA:n monipuolinen yleisurheilulahjakkuus 24-vuotias JuVaughn Harrison jahtaa ensimmäistä arvokisamitaliaan. Päälle kahdeksan metrin pituushyppääjä on hypännyt korkeudessa kauden kakkostuloksen 235. Karsinta sujui Budapestissa malliikkaasti ilman pudotuksia ja nuori yhdysvaltalainen saattaakin olla Barshimin ykköshaastaja illan finaalissa.

Neljäs kova nimi miesten korkeusfinaalissa on Etelä-Korean Woo Sang-Hyeok, joka osaa onnistua tärkeissä paikoissa. Viime vuonna halli-MM-kultaa ja ulkoratojen MM-hopeaa juhlinut korealainen pystyi hyppäämään molemmissa arvokisafinaaleissa oman ja maansa ennätyksen, joten kunnonajoituksen kanssa ei ole ollut ongelmia. Tällä kaudella Woo on ylittänyt 233, mutta mikäli vanhat merkit pitävät paikkaansa, nähdään Budapestin finaalissa parempaa.

Pienoisen yllätyksen etsijöille nostetaan esiin Japanin Ryoichi Akamatsu, joka hyppäsi ennätyksensä 230 kuukausi sitten Tokiossa ja eteni MM-karsinnasta vakuuttavasti pudotuksitta finaaliin tuloksella 228.

Katso kohteet ja kertoimet


Naisten kiekonheiton finaali klo 21.20


Naisten kiekonheiton finaalissa ei nähdä suomalaisväriä, sillä karsinnassa mukana ollut Salla Sipponen jäi sijalla 31 tuloksella 54,72. Finaalipaikka irtosi tuloksella 61,31. Tutut suosikit onnistuivat karsinnassa ja kantavat suurimmat menestyspaineet tiistain finaalissa.

Hallitseva olympiavoittaja ja kauden kärkituloksen 70,25 haltija USA:n Valarie Allman säväytti heittämällä aamukarsinnan ykköseksi ensimmäisellään tuloksella 67,14. Muut jäivät liki 1,5 metrin päähän yhdysvaltalaisesta, joten Allman on helppo nimetä finaalin ykkössuosikiksi. Tosin viime kesänä Eugenen koti-MM-kisoissa Allman oli niin ikään karsinnan paras, mutta joutui finaalissa tyytymään pronssiin.

Kroatian laji-ikoni Sandra Perkovic on syytä jälleen huomioida arvokisafinaalissa. Viime kesän MM-hopeamitalistin ja EM-kultamitalistin palkintokaapista löytyy arvometallia niin, että heikompia hirvittää, sillä Perkovic on kaksinkertainen olympiavoittaja ja maailmanmestari sekä peräti kuusinkertainen Euroopan mestari.

Kausitilastossa harvakseltaan kilpaillut Perkovic on vasta kahdeksantena, mutta kuinka ollakaan, karsinnassa syntyi avausheitolla kauden paras 65,62. Mitalitaistoon nouseminen edellyttää selvää tulosparannusta, mutta sitä on jykevältä kroaatilta lupa odottaakin.

Allmanille Eugenen MM-kisoissa avausheitolla luun kurkkuun 69-metrisellä iskenyt Kiinan Bin Feng kuuluu jälleen suosikkien joukkoon. Viime kesän yllätysmestari on ollut tällä kaudella tasaisessa 66 metrin kunnossa. Karsinnassa kiinatar hieman takerteli ja varmisti lopullisesti finaalipaikan vasta kolmannellaan. Kuntokäyrä lienee kuitenkin ylöspäin, eikä 29-vuotiaan kiinalaisen mitalisija yllätä tällä kertaa ketään.

Hollannin 23-vuotias Jorinde van Klinken nappasi viime kesänä kuulantyönnön EM-hopeaa ja ylsi kiekon MM-finaalissa neljänneksi. Jo kaksi vuotta sitten 70 metrin rajan puhkaisseen nuoren hollantilaisen täysosumaa kiekkoringissä on jo odotettu; tärppääkö Budapestissa?

Kova saksalaiskolmikko Kristin Pudenz, Shanice Craft, Claudine Vita selvitti tiensä MM-finaaliin ja omaa mahdollisuudet taistella mitalisijoista. Olympia- ja EM-kakkonen, kauden tilastonelonen Pudenz kantaa jälleen suurimmat saksalaispaineet.


Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 1500 metrin finaali kello 22.30


Yksi kisojen ylivoimaisimmista suosikeista nähdään naisten 1500 m finaalissa, kun tuore ME-nainen Faith Kipyegon tavoittelee kisojen ensimmäistä kultamitaliaan. Kipyegonin tänä suvena juostu ME 3.49,11 on yli 5 sekuntia parempi kuin kisan kakkosen kauden paras tulos.

Sifan Hassan on urakoinut 1500 metrin erien lisäksi Budapestissa myös 10 000 metrin finaalissa, jossa hollantilainen kaatui loppusuoralla. On vaikea nähdä, että hänellä riittäisi enää paukkuja haastamaan tosissaan Kipyegonia, vaikka naisen ennätys 3.51,95 ja kauden paras 3.55,48 ovat kovaa luokkaa.

Mitalisijoissa ovat Kipyegonin ja Hassanin ohella vahvimmin kiinni Etiopian Birke Haylom ja Diribe (SB 3.54,93) Welteji (SB 3.55,08). Haylom on vasta 17-vuotias nuorukainen, jolla on ikänsä puolesta varmasti varaa tehdä myös isoja yllätyksiä suuntaan jos toiseen. Welteji oli 1500 m kovavauhtisessa välierässä, jossa kaahailtiin 3.55-alkuisia aikoja, mikä voi näkyä väsymyksenä finaalissa. Myös Brittien ykkösmaileri Laura Muir (SB 3.56,36) juoksi kyseisessä erässä ja joutui jo kertaalleen pistämään lähes kaiken peliin.

Katso kohteet ja kertoimet


Miesten 3000 metrin esteiden finaali kello 22.42


Estefinaalissa kohtaavat kaksi historian parhaimpiin lukeutuvaa juoksijaa.

Soufiane El Bakkali on voittanut arvokisoja viime vuosina ja myös tiistaina mies on erittäin vahvan kirinsä turvin pienoinen ennakkosuosikki. El Bakkalille sopii, niin hidasvauhtinen juoksu kuin myös vauhtijuoksu. Marokkolaisen ennätys on alkukesän Rabatin Timanttiliigasta 7.56,68. Vuodesta 2020 alkaen häneltä löytyy vain yksi estekilpailu, jota marokkolainen ei ole voittanut – 2021 hän sijoittui toiseksi Zürichin Timanttiliigassa.

Lamecha Girmalla on kolme hopeaa arvokisoista (MM 2019 & 2022 ja olympialaiset 2021). Tänä vuonna nousu korkeimmalle korokkeelle lienee lähempänä kuin koskaan. Etiopialainen on takonut kammottavia aikoja useilla eri matkoilla - 1500 m 3.29,51 3000 m 7.26,18 ja esteissä ME-lukemat 7.52,11.

20-vuotias Simon Koech on Kenian mestari ja Monacon Timanttiliigan voittaja ennätysajallaan 8.04,19. Taustat ovat siis kunnossa, mutta tämä tuskin riittää Girmaa ja El Bakkalia vastaan. Vauhtijuoksussa voidaan odottaa, että mies roikkuu pitkään mukana, mutta kirissä paukut eivät enää riitä.

Ennen alkueriä Getnet Walen ympärillä leijui kysymysmerkkejä miehen terveydentilasta, mutta alkuerä osoitti nelossijoja olympialaisissa ja MM-kisoissa napsineen olevan hyvässä kunnossa. Jos jollakin niin hänellä lienee nälkää napata uran ensimmäinen arvokisamitali kolmen karvaan nelossijan jälkeen.


Katso kohteet ja kertoimet

Tiistai 22.8.

KelloM/NLajiVaihe
19:40Naiset100 m aj.Alkuerät (Hurske erä 3, Harala erä 2)
20:20Miehet800 mAlkuerät (Rinne, erä 7)
20:55MiehetKorkeusFinaali
21:20NaisetKiekonheittoFinaali
21:25Naiset400 m aj.Semifinaali (Lehikoinen, erä 1)
22:00Miehet400 mSemifinaali
22:30Naiset1500 mFinaali
22:42Miehet3000 m est.Finaali
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Tiistai MM-kisat, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi