Norjan Trondheimissa hiihdetään perjantaina historian ensimmäiset vapaan sprintit fluorikiellon aikakaudella. Pystyvätkö muut maat haastamaan Norjan tähtisikermää?
Johannes Hösflot Kläbon alkukausi on mennyt sairastellessa, eikä distanssikunto ole vielä kohdallaan, mutta sprinttimenoa korona ei ole haitannut. Rukan sprintissä Kläbo oli heti sairastelun jälkeen kolmas ja Gålån sprintissä sekä Östersundin maailmancupissa tuli jo voitot normaaliin tyyliin.
Östersundin isku oli sen verran ylivoimainen, että Kläbo tulee nostaa suursuosikiksi perjantain kotikilpailuun. Viime kaudella Kläbo osallistui kaikkiin seitsemään maailmancupin vapaan sprinttiin, voitti niistä kuusi ja oli kerran toinen.
Italian
Federico Pellegrino oli Rukalla perinteisen sprintissä kuudes ja jäi Östersundissa karsintaan, mutta hänet tulee huomioida nyt aivan eri tavalla vapaalla hiihtotavalla. Pellegrino oli viime kaudella kaikissa vapaan sprinteissä kymmenen parhaan joukossa, viisi kertaa palkintopallilla ja onnistui kerran jopa voittamaan Kläbon.
Ranskan
Lucas Chanavat teki viime vuonna tasaista sarjaa vapaan sprinteissä venymällä kaksi kertaa palkintopallille ja viisi kertaa finaaliin. Ranskalainen hiihti myös kaksi viikkoa sitten Gålån sprintissä, jossa tuli Kläbon jälkeen kakkossija. Kaksi viikkoa sitten hiihdetty vapaan sprintti auttaa varmasti tähän starttiin.
Katso myös: Veikkauksen hiihtostudio: Analyysi Trondheimin kilpailuista
Tutut haastajat
Ranskan
Richard Jouve luisteli viime vuonna Livignon liukkaalla radalla toiseksi ja nappasi finaalipaikat myös Falunissa ja Val Müstairissa. Ranskalainen pystyy parhaana päivänä lyömään kiilaa norjalaisten väliin.
Muokkaus: Jouve on jäänyt pois päivän kilpailusta.
Ruotsin
Edvin Anger hiihti viime kaudella neljästi finaaliin, mutta ei kertaakaan palkintopallille. Uran ensimmäinen palkintopallisijoitus on tälläkin kertaa tiukassa, kun Norja lyö tulikuuman ryhmänsä kotikilpailuun.
Kläbon ohella Norjan joukkueesta ylsivät viime kaudella palkintopallille vapaan sprinteissä
Even Northug,
Håvard Solås Taugbøl ja
Erik Valnes. Lisäksi
Pål Golberg ylsi finaaliin kahdesti ja
Ansgar Evensen kerran. Norjalaisten perustaso antaa joka kilpailussa mahdollisuuden taistella palkintopallisijoista.
Tuoko fluorikielto yllätyksiä kilpailuun?
Vaikka sprinteistä puhutaan kolariherkkinä ja yllätyksellisinä kilpailuina, maailmancupin sprinteissä nähdään oikeasti hyvin harvoin isoja yllätyksiä. Sauvarikkoja ja kaatumisia toki tulee, mutta tästä huolimatta finaalissa jyräävät lähes poikkeuksetta tutut nimet.
Viime kaudella Sveitsin
Janik Rieblin mono oli syönnillään Livignossa, kun hän venyi Kläbon ja Jouven takana sijalle kolme, vaikka Rieblin muut vapaan sprintit toivat sijoitukset: 14, 26, 7, 11 ja 28. Toinen yllätykseksi laskettava oli
Michal Novakin neljäs sija Val Müstairin sprintissä. Tsekki löi lopussa Jouven ja Chanavat’n jääden vain kymmenysten päähän palkintopallisijasta.
Tässä yllätykset sitten olivatkin. Perjantaina hiihdetään kuitenkin historian ensimmäinen vapaan sprintti fluorittomalla aikakaudella ja lämpimässä säässä. Fluorin vaikutukset ovat isoimmat, kun mennään pehmeälle tai märälle lumelle.
Kaluston osalta jonkinlaisia yllätyksiä voi siis olla tänä vuonna luvassa, kun kaikki maat joutuvat sopeutumaan uuteen tilanteeseen. Toki, Norjan olettaisi olevan tälläkin saralla vahvoilla. Etenkin kotiladuilla.
Pienemmistä maista alkukauden kilpailuissa varsinkin Yhdysvallat on osoittanut kalustonsa toimivan. Nuorella joukkueella on potentiaalisia tulevaisuuden nimiä, joista mielenkiintoisin on
James Clinton Schoonmaker. 23-vuotias jenkki jysäytti viikko sitten pommin hiihtämällä kolmanneksi Österundin perinteisen sprintissä. Vapaalla paras sijoitus on viime vuoden kahdeksas sija Lillehammerista.
Myös 27-vuotiaan Novakin suksi on luistanut. Rukalta tuli uran ensimmäinen palkintopallisijoitus 20 km yhteislähdöstä, Jällivaaran 10km väliaikalähdössä tsekki oli yhdeksäs ja Östersundissa 18:s. Vapaan kunto on kohdallaan ja Novakille voi povata pientä yllätyspotentiaalia.
Suomalaiset kaipaavat sukselta apuja
Jos joku maa kaipaa kilpailuetua uudesta fluorikiellosta, niin Suomi.
Suomen sprinttihiihdon taso on suorastaan romahtanut edellisen 10 vuoden aikana.
Joni Mäen uran paras sijoitus on Pekingin olympialaisten neljäs sija. Viime kaudella Mäki ei kuitenkaan hiihtänyt kertaakaan omasta erästään välieriin.
Lauri Vuorinen on tasan kerran urallaan hiihtänyt vapaalla hiihtotavalla finaaliin, joulukuussa 2021 Lillehammerin radalla. Viime vuoden paras sijoitus oli 13:s.
Verneri Poikonen oli viime kaudella ainoa suomalainen, joka ylsi vapaan sprinteissä erästään jatkoon. Falunin sprintissä Poikonen oli 12:s. Myös
Niilo Moilanen ja
Verneri Suhonen omaisivat potentiaalia 12 parhaan joukkoon, mutta erähiihdot eivät vain onnistu, vaikka karsinta sujuisi.
Trondheimissa hiihdetään myös hiihdon MM-kisat 2025, joten jo senkin kannalta suomalaisille toivoo menestyksekästä viikonloppua. Kaluston ja miehistön tulee kuitenkin olla kunnossa, sillä välieriin riittää kyllä tunkua.
Katso kohteet ja kertoimet