Johdattaako Venla Harju Tampereen Pyrinnön Venlojen viestin voittoon?


Maailman suurin suunnistusviesti – Jukolan viesti, kisataan Kauhavan lentokentän maastossa 15.-16.6. Lauantaina päivällä kisattavaan Venlojen viestiin on ilmoittautunut 1421 nelihenkistä joukkuetta.
Etusuora: 14.06.2024 10:06Suunnistus
Johdattaako Venla Harju Tampereen Pyrinnön Venlojen viestin voittoon?
Kuva: SSL / Mika Ilomäki
Veikkaus
Venla Harju
Venlojen viesti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Lauantaina 15.6. kilpailtavan Venlojen viestin valtavasta joukkuemäärästä vain pieni osa taistelee tosissaan kilpailun voitosta. Kaksi edellistä Venla-voittoa vienyt IFK Göteborg on jälleen vahva, mutta parin syömähampaan puuttuminen tuo voittokulun jatkumisen ylle kysymysmerkkejä.


Venlojen viestin maasto ja kilpailun kulku


Viesti juostaan Kauhavalla lentokentän toimiessa kilpailukeskuksena. Maasto on tasaista, soiden ja laakeiden avokalliokumpareiden täyttämää, jota rikkoo lukuisat pellot ja tiet. Maasto on nopeaa ja eteneminen tulee olemaan suoraviivaista. Nopeudesta kertovat osuuspituudet ja aika-arviot.

Kokonaismatkaa Venloilla on 5,5 kilometriä enemmän kuin viime vuonna Porvoossa, mutta aikaa kuluu ennakkoarvion mukaan vain seitsemän minuuttia enemmän. Nousua kertyy vain 250 metriä koko viestin aikana, kun vuosi sitten naiset nousivat 660 metriä. Laakeat maastonmuodot ja samaistusriski tuovat kuitenkin haasteita kovavauhtiseen suunnistamiseen.

Venlojen viestin osuudet

OsuusPituusNousuAika-arvio
1.7,9–8,0 km60 m48 min
2.7,9–8,0 km60 m46 min
3.6,8–6,9 km60 m38 min
4.9,0–9,1 km70 m50 min
Yhteensä31,7 km250 m3 h 02 min


Venlojen viestin osuudet ovat luonteeltaan hyvin tyypillisiä ja voittotaisteluun pystyäkseen tulee joukkueen kokoonpanon olla tasaisen kova. Ankkuriosuudella tuskin noustaan enää aivan voittotaisteluun mikäli kolmella ensimmäisellä osuudella on syntynyt eroja. Toki aiemmin on nähty, että maailman parhaatkin suunnistajat voivat sortua suuriin virheisiin ja näin viesti tullee pysymään jännittävänä loppuun asti.

Katso kohteet ja kertoimet


Ennakkosuosikit


IFK Göteborg

IFK Göteborg voitti viime vuonna Venlojen viestin lähes viiden minuutin marginaalilla. Kevään Tiomila-viestissä joukkue sijoittui toiseksi vaikka joukkueesta puuttuikin Sara Hagström ja Sanna Fasth. Pientä epävarmuutta Göterborgin viestiin tuo Tiomilassa joukkuetta ankkuroineen Simona Aebersoldin sekä viime vuoden Venlojen viestin ankkurin Hagströmin puuttuminen joukkueesta.

Joukkueen taso on kuitenkin laaja. Kauhavalla Göteborgin ankkuria juoksee Ingrid Lundanes, joka juoksi viime vuoden Venlojen Göteborgin voittoisan joukkueen avausosuudella.

Haastajat


Stora Tuna

Stora Tuna ankkurinaan Tove Alexandersson on aina valmis nousemaan vähintäänkin lähelle kärkisijoja. Tiomila-viestissä joukkue juhli voittoa, vaikka alkuosuudet yöllä tuottivatkin haasteita. Joukkueen loppusijoitus riippuu paljon siitä, kuinka kaukaa takamatkalta Alexandersson joutuu ankkuriosuudelle lähtemään. Maailmancup on koostunut tähän asti vain sprinttikilpailuista, eikä Alexandersson ole ollut niissä voittamaton.

Tampereen Pyrintö

Ennakkoon vahvin suomalaisjoukkue jäi Tiomilassa vasta kymmenenneksi. Kotimaan viestiliigassa Pyrintö on kuitenkin heiluttanut tahtipuikkoa, eikä kakkosjoukkue ole ollut kaukana. Venla Harju on osoittanut olevansa hyvässä kunnossa, mutta kuinka lähellä kärkeä Harju pääsee ankkuriosuudelle matkaan?

Kalevan Rasti

Tiomila-viesti meni penkin alle, eikä Marika Teini osoittanut maailmancupissa ainakaan sprinttivauhdin olevan maailman huippua. Joukkue on tasainen, mutta ankkuri Miia Niittynen ei ennakkoon ole aivan huippujoukkueiden tasoa.

Nydalens SK

Tiomilassa joukkue johti viestiä lähdettäessä ankkuriosuudelle, mutta taipui siellä kuudenneksi. Vuosi sitten joukkue oli Venloissa viides.

IGTISA

Baltian ja Puolan maajoukkuesuunnistajista koostuva joukkue, joka on lähes poikkeuksetta kärkikamppailussa mukana, muttei kuitenkaan aivan loppuun asti. Tiomilassakin joukkue suoriutui viidenneksi. Ei kuitenkaan omaa selkeää ykköstykkiä haastamaan parhaita ankkureita.

Lahden Suunnistajat -37

Moni ajattelee LS-37:n menestyksen olevan edelleen kiinni Minna Kaupista, mutta Elisa Mattila on päässyt hyvään kuntoon, josta osoituksena Kvarken-viestin ankkuriosuuden pohjat lähes neljän minuutin erolla. Minna nähdäänkin pitkästä aikaa Venloissa jollain muulla kuin ankkuriosuudella. Viestisuoritukset ovat olleet vaihtelevia, mutta onnistuessaan LS-37 voi yltää hyvinkin korkealle.

Espoon Suunta

Tiomilassa huikea seitsemäs sija nostaa joukkueen mustien hevosten listalta haastajiin. Joukkue kaipaa kuitenkin tasaisuutta, jotta koko viesti voidaan suorittaa potentiaalin mukaisella tasolla.

Muita haastajia ja mustat hevoset:
Göteborg-Majorna OK
NTNUI
MS Parma
OK Linne

Venlojen viestin joukkueet juoksujärjestyksineen näet Jukolan viestin kotisivuilta. YLE TV2 televisioi molemmat kilpailut kokonaisuudessaan suorana. Lähetys Venlojen viestistä alkaa lauantaina 15.6. klo 13.45 ja Jukolan viestistä klo 22.45.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Venlojen viesti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi