Palaako suomalaisjoukkue Venlojen viestin voittajaksi 12 vuoden tauon jälkeen?


Monien maailman huippujen poissaolot tekevät Venlojen viestistä vaikeasti ennakoitavan. Suomalaisjoukkueilta toivotaan nousua mukaan voittotaistoon, mutta erityisesti vahvat ruotsalaisjoukkueet tarjoavat tänäkin vuonna kovan vastuksen.
Veijo Vaakanainen: 17.06.2022 19:50Suunnistus
Palaako suomalaisjoukkue Venlojen viestin voittajaksi 12 vuoden tauon jälkeen?Veikkaus
Venla Harju (kesk.) juhlimassa Tiomilan voittoa Tampereen Pyrinnön kanssa (https://www.10mila.se/index.php/fi/)
Venlojen viesti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Venlojen viesti avaa perinteiseen tyyliin Jukolan viestitapahtumat lauantaina iltapäivällä. Tänä vuonna maailman suurin suunnistuksen massaviestitapahtuma kilpaillaan Mynämäellä varsinaissuomalaisissa varsin nopeakulkuisissa avomaastoissa.

Lukkari-Jukolan järjestäjät kuvaavat Mynämäen ja Nousiaisten seudulla järjestettävän kilpailun maastoja monipuolisiksi, mutta myös rikkonaisiksi. Nopeiden ja laakeapiirteisten avokallioiden lisäksi kilpailijoille tarjotaan myös peitteisempiä sekametsiä.

Kulkukelpoisuus Venlojen ja Jukolan maastoissa pitäisi olla hyvä, vaikka ajoittain suunnistajat joutuvat taivaltamaan myös jyrkissä ja pienipiirteisissä kallioissa ja louhikoissa, jotka edellyttävät suunnistajilta erityisen tarkkaa kartanlukua. Pääasiassa kilometrivauhdit tulevat kuitenkin olemaan erittäin korkeita, joten juoksuvoima korostuu kilpailussa.

Venlojen viesti on ollut viime vuosien aikana pääasiassa skandinaavisten joukkueiden juhlaa. Vuodesta 2010 lähtien voitto on mennyt viidesti Ruotsiin, kolmesti Norjaan sekä kahdesti Tanskaan. Suomalaisvoittoa on viimeisen kahdentoista vuoden aikana juhlittu vain kerran, kun Tampereen Pyrintö tuli ensimmäisenä maaliin vuonna 2010 Hyvinkäällä.

Tämän vuoden kilpailu on hieman vaikeampi ennakoitava kuin aiemmat Venlojen viestit, koska monet maailman kärkisuunnistajat jättävät viestin väliin sprinttisuunnistuksen MM-kisojen läheisyyden vuoksi. Erityisesti monet sveitsiläiset tähtisuunnistajat puuttuvat paikalta, mutta myös monet ruotsalaiset ja norjalaiset maailman huiput ovat poissa. Kovin poisjäänyt on luonnollisesti suunnistuksen supertähti Ruotsin Tove Alexandersson.

Ruotsalaisjoukkueet ykkössuosikkeja tälläkin kertaa


Poissaoloista huolimatta suurimmat voittajasuosikit tulenevat tälläkin kertaa Ruotsista. Kahdesti viimeisen neljän kilpailukerran aikana voittoa juhlinut Alfta Ösa OK lienee tälläkin kertaa suurin suosikki.

Edellisen vuoden voittajajoukkueesta tosin puuttuu moninkertainen arvokisamitalisti Venäjän Natalia Gemperle sekä Tshekin maajoukkuesuunnistaja Jana Knapova. Heidän tilallaan kisaavat kuitenkin rutinoituneet viestisuunnistajat Galina Vinogradova ja Sara Eskilsson, jotka olivat mukana vuoden 2017 voittajajoukkueessa. Heidän lisäkseen Alfta Ösan väreissä juoksevat venäläinen Irina Nyberg sekä Ruotsin Josefine Heikka, jotka molemmat esiintyivät edukseen viime vuoden Jukolassa.

Vahvoja haastajia Alfta Ösalle ovat viime vuoden kakkonen IFK Göteborg sekä Tiomilassa keväällä toiseksi sijoittunut OK Kåre. IFK Göteborg lähtee tämän vuoden kilpailuun lähes samalla joukkueella kuin viime vuonna Napapiiri-Jukolassa. Ainoa muutos on se, että vuoden 2018 keskimatkan MM-pronssimitalistin Isia Basset’n sijasta joukkueessa juoksee Ruotsin Elin Månsson.

OK Kåren joukkue on myös lähes sama kuin viime vuoden viestissä, jossa joukkue sijoittui viidenneksi. Silloin kakkososuutta juosseen Matilda Eriksson tilalla nähdään tämän vuoden kilpailussa Kajsa Risby, joka on suunnilleen samantasoinen suunnistaja.

Sekä IFK Göteborg että OK Kåre ovat erittäin vahvoilla, mikäli ne ovat mukana ankkuriosuudella, sillä heillä on ehkä kilpailun vahvimmat menijät päätösosuudella. IFK Göteborgin viestiä vie viime kesän MM-kisoissa sekä sprinttiviestissä että normaalissa viestissä kultaa juhlinut Sara Hagström. Kåren ankkuri on puolestaan Hagströmin kanssa samassa viestijoukkueessa kultaa juhlinut Lisa Risby.

Tampereen Pyrintö ja SK Pohjantähti suomalaistoivoina


Suomalaisjoukkueista vahvimmin voittotaistossa on viime vuosina ollut mukana Tampereen Pyrintö. Tälläkin kaudella Pyrintö kuuluu ennakkosuosikkeihin, vaikka senkin joukkue on heikentynyt. Sveitsin Simone Aebersold vaihtoi pois seurasta ja viime kaudella kakkososuuden toiseksi nopeinta vauhtia pitänyt Lotta Karhola on äitiyslomalla. Heidän tilallaan joukkueessa juoksevat viime vuonna kakkosjoukkueessa kisanneet Anna Haanpää ja Lotta Eerola.

Toinen viime vuosien vahva suomalaisjoukkue SK Pohjantähti lähtee kilpailuun tasavahvalla joukkueella Sari Anttonen - Heini Wennman - Kirsi Nurmi - Anna Haataja. Mikäli kaikki Pohjantähden urheilijat pystyvät ainakin lähelle puhdasta suoritusta suunnistuksellisesti, voi Pohjantähti olla hyvinkin lähellä seuran historian ensimmäistä Venlojen voittoa.

Muista suomalaisjoukkueista kilpailussa kannattaa seurata ainakin viime vuonna kuudenneksi sijoittunutta Hiidenkiertäjiä sekä sijoilla yhdeksän kymmenen maaliin tulleita Lahden Suunnistajat -37:ää ja Suunta Jyväskylää. Erityisen mielenkiintoista on seurata, kuinka Lahden Suunnistajien toisella osuudella juokseva moninkertainen maailmanmestari Minna Kauppi tänä vuonna osuudestaan suoriutuu. Viime kaudella Kauppi oli vielä 16:nnella rastilla koko ankkuriosuuden kovinta vauhtia edennyt suunnistaja.

Maailman tähtisuunnistajien poissaolot tekevät siis tämän vuoden Venlojen viestistä tavallista arvaamattomamman. Tästä huolimatta viime vuosien ruotsalaiset menestysjoukkueet Alfta Ösa OK, IFK Göteborg ja OK Kåre lienevät tänäkin vuonna vaikeita voitettavia. Suomalaisjoukkueista tiukimmin voittotaistoon voisivat todennäköisimmin yltää Tampereen Pyrintö ja SK Pohjantähti.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Venlojen viesti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi