Yleisurheilun EM-sunnuntai – suomalaisista keihäsmiehet ja Hurske tulessa


Münchenin EM-kisat päättyvät sunnuntaina, jolloin tarjolla on runsaasti finaalilajeja.
Etusuora: 21.08.2022 09:18Yleisurheilu
Yleisurheilun EM-sunnuntai – suomalaisista keihäsmiehet ja Hurske tulessaVeikkaus
Radox, Public domain, via Wikimedia Commons
Yleisurheilun EM-sunnuntai, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Vielä olisi yksi kisapäivä jäljellä Münchenin EM-kisoissa. Ohessa ennakkoa muutamiin finaalilajeihin. Miesten keihäsennakko löytyy omana julkaisunaan

Lue: Miesten keihäsennakko

Naisten korkeus kello 20.05


Ukrainalainen Yaroslava Mahuchik on ykkösnimi naisten korkeuskisaan. Sisäratojen maailmanmestari ja Eugenen kakkonen on ylittänyt kauden mittaan useasti kaksi metriä ja on myös kisan tilastoykkönen tuloksella 203.

Koko muusta porukasta löytyy vain kaksi naista, jotka ovat kauden mittaan ylittäneet kaksi metriä, ja molemmat ovat tehneet sen kauden aikana vain kerran. Elena Vallortigara ylitti 200 Eugenen finaalissa, jossa hän oli upeasti kolmas. Ukrainan Iryna Heraschenko ylitti 200 myös Eugenessa, mutta oli neljäs heikommalla sarjalla kuin Vallortigara.

Kisan kolmas kova ukrainalainen hyppääjä on Yulia Levchenko. Kolme arvokisamitalia urallaan voittaneen Levchenkon hyppy on hieman takerrellut tällä ja viime kaudella, mutta potentiaalia naisesta löytyy parempaan, mitä kauden paras 195 antaa olettaa.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 100 m aj. kello 20.10 (välierät) ja kello 21.45 (finaali)


Pia Skrzyszowska antoi muille myrskyvaroituksen elokuun alussa juoksemalla 12,51. Ennen elokuun huippuvetoa puolalaisen ennätys oli 12,62, joka oli syntynyt MM-kisojen välierissä. 21-vuotiaan naisen kunto on siis huipussaan, ja hän on valmiina taistelemaan uransa ensimmäisestä aikuisten arvokisamitalista.

Britannian Cindy Sember oli MM-kisojen ainut eurooppalaisfinalisti. Sember on juossut tasaisesti aikoja 12,50 – 12,70 haarukkaan, kun muusta osallistujapoppoosta hänen lisäkseen vain Skrzyszowska ja Nadine Visser (12,66) ovat alittaneet koko kautena 12,70.

Visser on voittanut urallaan kolme arvokisamitalia sisäradoilta, mutta ulkoratamitalit loistavat poissaolollaan. Hollantilaisen on nostettava tasoaan Münchenissä, mikäli mieli tekee liittyä Semberin ja Skrzyszowskan vauhtiin.

Kisassa on mukana myös Reetta Hurske, joka starttaa samassa välierässä Semberin kanssa. Hurske ei ole päässyt kauden mittaan aivan toivotunlaiseen lentoon, mutta Kalevan kisojen voimakkaassa myötätuulessa syntynyt tulos 12,87 oli kuitenkin kelpo veto, ja realistiset mahdollisuudet finaaliin ovat olemassa, mutta se vaatii kuitenkin venymistä kauden aiempaan tasoon nähden.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 800 m kello 20.40


Miesten 800 metrin kilpailusta odotetaan kutkuttavaa taistelua, jossa on useita voittajakandidaatteja.

Jake Wightman ravisutteli MM-kisoissa valtarakenteita ja voitti 1500 metriä huiman kirinsä ansiosta. Münchenissä britti on keskittynyt vain 800 metrille, jossa kiritykki on kisan suosikkeja. Wightmanin kauden tilastotulos 1.45,94 ei ole kärkipäästä, sillä hän ei ole juurikaan kisannut matkalla ennen Müncheniä. Alku- ja välierissä Wightman juoksi vakuuttavasti jatkoon ja tulee olemaan vaikea mies voitettavaksi.

Ruotsin Andreas Kramer on usein lähtenyt pitämään vauhtia, mutta välierissä ruotsalaisen taktiikka oli päinvastainen, ja hän jäi letkan hännille, mutta kurvasi loppusuoralla vahvalla kirillä erävoittoon. Mielenkiintoista nähdä, mikä on länsinaapurimme taktiikkavalinta finaaliin. Kramerin kauden tilastoaika 1.44,59 on syntynyt alkukesästä, mutta kesäkuun jälkeen paras aika on 1.46,55.

Espanjan Mariano Garcia juoksi ennakkoluulottomasti välierässä ja osoitti olevansa kunnossa. Mark English on voittanut EM-tasolla useita mitaleja 800 metriltä ja on ehdottomasti suosikkeja. Ranskan Benjamin Robert on finalistien tilastokärki ajalla 1.43,75, mutta kesäkuun alun jälkeen hän ei ole onnistunut alittamaan 1.45.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 10 000 metriä kello 21.00


Jimmy Gressier tunnettiin nuorempana erityisesti erittäin kovana maastojuoksijana, mutta tänä päivänä tossu liikkuu huippukyytiä myös radalla. 24-vuotias ranskalainen juoksi alkukesästä ennätyksensä 27.24, ja MM-kisoista mies nappasi hyvän sijan 11.

Gressier ei kuitenkaan ollut paras eurooppalainen Eugenessa, vaan Isaac Kimeli, joka oli yhden sijan ranskalaisen edellä. Belgian mies juoksi Münchenissä jo 5000 metriä, jossa juoksu oli tahmeaa, ja sijoitus oli 11. Kimelin iskukykyä on vaikea ennakoida hieman alavireisen vitosen jäljiltä, mutta miehen nimi on syytä alleviivata.

Yemeneberhan Crippa on Euroopan tilastokärki ajalla 27.16,18. Italialainen ei kilpaillut Eugenessa, mutta Münchenin vitosella hän kiri pronssille. Jos vaan palautuminen 5000 metrin kisasta on sujunut mallikkaasti, niin Crippa on kisassa vaikea mies lyötäväksi.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Yleisurheilun EM-sunnuntai, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi