Kontiolahden ampumahiihtokisat pilataan turhaan? IBU:n päätökset närkästyttävät myös Kaisa Mäkäräistä


Kontiolahden ampumahiihdon maailmancup on ollut yksi hienoimmista Suomessa järjestettävistä (lähes) jokavuotisista talviurheilutapahtumista. Kansainvälisen ampumahiihtoliitto IBU:n päätös siirtää tapahtuma keväältä loppuvuoteen närkästyttää muun muassa kaksi voittoa Pokljukasta napannutta Kaisa Mäkäräistä. Onko IBU:n päätöksissä mitään järkeä?
Etusuora: 11.12.2018 15:19Ampumahiihto
Kontiolahden ampumahiihtokisat pilataan turhaan? IBU:n päätökset närkästyttävät myös Kaisa Mäkäräistä
Kaisa Mäkäräinen ja Magdalena Neuner Kontiolahdella 2012. Peter Porai-Koshits [CC BY-SA 3.0], from Wikimedia Commons
Kontiolahden ampumahiihdon maailmancup-kilpailut on viime vuosina pidetty maaliskuussa, jolloin legendaarisen seinänousun on täyttänyt ilakoiva kansa suomalaisia talvilajien kannattajia.

Nyt tämän hienon kansanjuhlan esteenä on kuitenkin Suomen maantieteellinen sijainti yhdistettynä Kansainvälisen ampumahiihtoliiton IBU:n päätökseen.

IBU julkaisi uuden ampumahiihdon maailmancup -kalenterin vuosille 2019-2022. Ensi kaudella 2019-2020 Kontiolahden kilpailut järjestetään vielä maaliskuussa (9-15.3.2019), mutta kaudella 2020-2021 Kontiolahti siirretään maailmancup-kalenterissa aivan kauden alkuun (28.11.-6.12.2020).

Sen sijaan kausi 2019-2020 ja kausi 2021-2022 aloitetaan Ruotsin Östersundissa.

Siinä missä maaliskuussa Suomessa saadaan nauttia aurinkoisista kevätpäivistä, on marraskuu vastaavasti rakkaan kotimaamme pimeintä aikaa, eikä asiaa yhtään helpota se, että Kontiolahdella harvoin on vielä näin aikaisessa vaiheessa myöskään kunnolla luonnonlunta.

Tänä vuonna Slovenian Pokljukassa järjestetyissä maailmancupin avausosakilpailuissa nähtiin upeat kilpailut loistavassa säässä. Pokljukan ylängöllä 1300 metrin korkeudessa riitti aurinkoa, lunta ja sopivasti myös pakkasta.

Sama on tilanne myös Snowfilzen -lempinimeä kantavalla Itävallan Hochfilzenin ampumahiihtostadionilla, missä maailmancup-kiertue jatkuu tulevana viikonloppuna. Noin kilometrin korkeudessa riittää lunta ja Keski-Euroopan tapaan myös valoa koko kisaviikonlopun läpi, kuten IBU:n twitter-tilikin asiaa mainostaa.Tänäkin vuonna olosuhteet ovat siis olleet upeat Keski-Euroopan avauskisoissa, joten miksi ihmeessä kisat on kuitenkin väkisin järjestettävä Pohjoismaissa? Aikaisempina vuosina avauskilpailut on hiihdetty Ruotsin Östersundissa. Kun IBU:lla on jo pitkä kokemus Östersundin pimeääkin pimeämmistä kisoista, miksi ihmeessä avauskilpailu piti näin nopeasti palauttaa takaisin Skandinavian leveysasteille?


Kaikki tietävät, että olosuhteet Suomessa ovat kevättalvella paljon paremmat kuin esimerkiksi joulukuussa. Tätä viestiä haluaisin viedä Kansainvälisen ampumahiihtoliitolle IBU:lle.

Myös kilpailijat ovat ehdottomasti sen kannalla, että kausi aloitettaisiin aina Keski-Euroopasta. Muun muassa Suomen Kaisa Mäkäräinen kommentoi asiaa Pokljukan viikonlopun jälkeen:

Liputan vahvasti sen puolesta, että aloitetaan kausi Keski-Euroopassa. Täällä on paljon enemmän valoa ja mediaakin kuin Ruotsissa. Skandinaviassa voidaan hiihtää sitten maaliskuussa. Monesti parhaat hiihtokelit esimerkiksi Suomessa ovat silloin. Kaikki tietävät, että olosuhteet Suomessa ovat kevättalvella paljon paremmat kuin esimerkiksi joulukuussa. Tätä viestiä haluaisin viedä Kansainvälisen ampumahiihtoliitolle IBU:lle, Kaisa Mäkäräinen sanoi sunnuntaina Sloveniassa kilpailun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Kirkkaan kevätauringon paistaessa on aivan eri asia tulla seuraamaan kisoja Kontiolahdelle, mitä marraskuun pimeydessä. Iltakisoihin tämä ei vaikuta pimeyden puolesta juurikaan kuin lumimäärän osalta, mutta viikonlopun tärkeimmät kisat tullaan nyt todennäköisesti hiihtämään huomattavasti synkemmissä olosuhteissa.

Jos joku nyt miettii, että tämä on saivartelua ja pitäisi olla tyytyväinen, kun sentään Suomeen saatiin kisat, niin olette oikeassa. Onhan se totta kai parempi, että meillä on kisat marraskuussa kuin että ei olisi ollenkaan.

Käytännössä jokaiselle kisakaudelle on haettu ensimmäistä kisaviikonloppua tai sitten maaliskuun puolelle. Ne ovat meille realistisia ajankohtia saada kisoja, Kontiolahden Urheilijoiden vt. toiminnanjohtaja Jarno Lautamatti huomautti sanomalehti Karjalaiselle, kun IBU julkaisi tulevat ohjelmansa.

On siis hienoa, että Kontiolahti sai kisat järjestettäväkseen. Tästäkin huolimatta on naivia ja typerää väittää, etteikö ulkoilmatapahtumilla tule olemaan aina sitä vähemmän katsojia, mitä synkemmältä ulkona näyttää. IBU:n tulisi ehdottomasti painottaa Pohjoismaissa järjestettäviä kisoja kevätaikaan ja Keski-Euroopan kisoja kaamosaikaan.

Kiihkeimmät ampumahiihtofanit varaavat matkansa hyvissä ajoin. Kontiolahden läheisyydestä hommataan mökki ja paikalla ollaan stadionilla koko viikko – satoi tai paistoi. Mutta suurin osa potentiaalisista katsojista ei missään tapauksessa kuulu tähän joukkoon.

Tavalliset katsojat tekevät päätöksen paikalle saapumisesta viime hetkillä ja sää on varmasti valtavan suuri tekijä, kun lähtöpäätöstä mietitään.


Järjestämällä avauskilpailut pohjoisilla leveyspiireillä kansainvälinen ampumahiihtoliitto osoittaa omaa jäykkyttään, eikä siitä kärsi kukaan muu kuin itse laji

Olosuhteet vaikuttavat myös tulevien vuosien katsojamääriin. Maaliskuun auringonpaisteessa kisamakkaraa nauttineelle lapsiperheelle jää aurinkoisesta tapahtumasta positiivinen mielleyhtymä päähän kisoista, mikä helpottaa seuraavana vuonna paikalle saapumista.

Vastaavasti, mikäli olet seisonut nelituntisen marraskuisena päivänä vesisateessa ja pimeydessä katsomassa hiihtolajeja, ei mielleyhtymä ole kovinkaan hyvä. Seuraavana vuonna moni jättää reissunsa tekemättä, koska ei sinne vesisateeseen viitsi enää uudestaan lähteä kärvistelemään.

Martin Fourcade Kontiolahden upeissa maisemissa 2012
Martin Fourcade Kontiolahden upeissa maisemissa 2012 (Peter Porai-Koshits [CC BY-SA 3.0], from Wikimedia Commons)


Tuntuu, että Kansainvälinen ampumahiihtoliitto potkii asiassa itseään polveen. Ei kai ole yhtään syytä, miksi kilpailut eivät voisi aina alkaa Keski-Euroopan ylängöiltä, kuten Hochfilzenista tai Pokljukasta?

Kalentereihin on ennenkin tehty muutoksia. Nyt IBU:n tulisi herätä tilanteeseen, pitää aikalisä, kuunnella kilpailijoita, mediaa sekä faneja ja harkita päätöksiään vielä uudestaan. Tuntuu, että nyt avausviikonlopun kilpailut tuhotaan täysin turhaan.

Järjestämällä avauskilpailut pohjoisilla leveyspiireillä kansainvälinen ampumahiihtoliitto osoittaa omaa jäykkyttään, eikä siitä kärsi kukaan muu kuin itse laji – ampumahiihto.

Nautitaan nyt kuitenkin siitä, että vielä ensi kaudella Kontiolahden maailmancup järjestetään maaliskuussa 2020 parhaaseen aikaan, sillä tätä herkkua ei ainakaan pariin vuoteen tulla Suomeen saamaan.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta