Ennakkoon kaksi miestä on ylitse muiden miesten Tourilla. Suomalaistoiveet ovat Iivo Niskasen poisjäännin jälkeen Arsi Ruuskasen varassa.
Maastohiihdon
Tour de Ski -kiertue alkaa huomenna Italian
Toblachissa. Tosin tänä vuonna Tour on hieman huonosti turneeta kuvaava termi, sillä koko kisa käydään ainoastaan kahdella paikkakunnalla Italiassa. Neljä ensimmäistä kilpailua käydään Toblachissa ja kolme viimeistä tuttuun tyyliin
Val di Fiemmessä.
Miesten puolella Tour de Skin suurimmat voittajasuosikit tulevat vähemmän yllättäen Norjasta. Viime vuoden voittaja ja maailmancupin johtajana Tourille saapuva
Harald Östberg Amundsen on jälleen ykkössuosikki ja hänen suurin haastajansa on luonnollisesti maastohiihdon suurmestari
Johannes Hösflot Kläbo.
Alkukauden perusteella Kläbon pitää kuitenkin nostaa paljon normaalimatkojen suoritustasoaan, jotta hän onnistuisi maailman tämän hetken ylivoimaisesti monipuolisemman hiihtäjän Amundsenin voittamaan. Sprinteistä Kläbo tuttuun tyyliin kerää lähes satavarmasti täydet kaksi minuuttia hyvityssekunteja, mutta hänen harmikseen myös Amundsen lähtenee sprinttikisoista ison hyvityssekuntipotin kanssa.
Lisäksi yksi Tourin tärkeimmistä kilpailuista suosii selvästi enemmän Amundsenia. Kolmantena kisapäivänä Toblachissa kisataan 20 kilometrin vapaan hiihtotavan väliaikalähtökilpailu, joka lähtökohtaisesti on Amundsenin parasta osaamisaluetta. Sen sijaan Kläbon ainoa todellinen heikkous maastohiihtäjänä ovat olleet vapaalla hiihtotavalla käytävät väliaikalähtökisat.
Lisäksi Kläbo on alkukaudella ollut normaalimatkoilla paljon aiempia vuosia vaisumpi. Osittain varmasti myös sairasteluista johtuen Norjan voittamattomanakin pidetty maastohiihdon ihmemies Kläbo ei toistaiseksi ole saavuttanut alkukauden aikana yhtäkään palkintosijaa normaalimatkoilla, vaikka tarjolla on ollut hänelle erinomaisesti sopivia perinteisen väliaikakisoja sekä skiathlon-kilpailu yleensä varsin kokoavalla Lillehammerin radalla.
Onkin hyvin mahdollista, että Tour de Skin kannalta kuolettava isku nähdään jo kolmantena kisapäivänä. Raskaalla radalla käytävällä pitkällä väliaikamuotoisella matkalla erot venähtävät hyvin todennäköisesti varsin isoiksi ja Amundsenin kannalta parhaassa tapauksessa hän saa revittyä Kläbon eroa toista minuuttia.
Jos tämä skenaario toteutuu kolmantena kisapäivänä, ovat Kläbon ainoat toivonrippeet Amundsenin epäonni tai taktinen köyhyys. On toki mahdollista, että 20 kilometrin väliaikalähdön tulosten pohjalta hiihdettävä perinteisen 15 kilometrin takaa-ajo tasoittaa eroja. Joskus mieshiihtäjät ovat Tourin takaa-ajoissa unohtaneet osuusajan vaikuttavan kokonaistulokseen ja ovat ajattelemattomasti antaneet takaatulevien saavuttaa suuriakin aikaeroja.
Jos Kläbon kannalta pahin mahdollinen tapahtuu Toblachin väliaikalähdössä, on myös mahdollista, ettei hän lopulta hurjista sprinttikyvyistään huolimatta ole edes lopulta Amundsenin kovin uhkaaja. Alkukauden ajan normaalimatkoilla hurjia otteita osoittanut
Martin Löwström Nyengetilläkin saattaa nimittäin olla oma sanansa sanottavana voittotaistossa.
Ennakkoon Nyenget tippuu Amundsenin ja Kläbon vauhdista sprinttikisoissa. On kuitenkin toisaalta myös mahdollista, että hän pystyy kompensoimaan puuttuuvaa sprinttivauhtiaan hurjalla suorittamisella normaalimatkoilla. Nyengetiä tosin varmasti harmittaa, että pitkä väliaikalähtö käydään perinteisen sijaan vapaalla. Vaikka norjalainen vapaallakin kuuluu kisan kuumimpiin suosikkeihin, ei hän lähtökohtaisesti pysty tällä hiihtotavalla vastaavanlaiseen ylivoimaan, jota Davosin perinteisen kahdellakympillä häneltä nähtiin.
Sen sijaan
Simen Hegstad Krügerille tämänvuotinen Tourin ohjelma sopii kuin nakutettu. Vapaan hiihtotavan spesialistille Toblachin kaksikymppiä sopii vähintään yhtä hyvin kuin Amundsenille, minkä lisäksi myös Val di Fiemmessä käytävä skiathlon on lajin kaksinkertaiselle arvokisavoittajalle erinomainen matka. Myöskään perinteisen 15 kilometrin massalähtö ja takaa-ajo eivät ole Krügerille huonoja matkoja.
Jokerikortti Norjan joukkueen urheilijoista on yhteislähtöjen erikoismies
Jan Thomas Jenssen. Vapaalla yleensä paremmin viihtyvältä Jensseniltä myös sprintti saattaa kulkea varsin kohtuullisesti, joten hän saattaa löytyä yllättävän korkealta lopputuloksista. Tourilla menestyminen on lisäksi Jenssenille erittäin tärkeää, sillä ilman todella kovia tuloksia hänelle on Trondheimin MM-kisoissa tarjolla korkeintaan varahiihtäjän rooli.
Kaksi muuta norjalaista, joilta MM-kisapaikka vaatii vielä lisänäyttöjä, ovat alkukauden komeetta
Andreas Fjorden Ree sekä
Matz William Jenssenin sairastumisen myötä peruutuspaikan saanut Skandinavia Cupissa hyvin hiihtänyt
Håvard Moseby. Myös
Simen Tildheim Andersenilta vaaditaan lisänäyttöjä, mutta hän on lähes täysin puhtaasti vapaan normaalimatkojen hiihtäjä, joten hän tavoittelee todennäköisesti turneelta ainoastaan todella kovaa tulosta Toblachin vapaan kisassa, joka voisi riittää näytöksi MM-viidellekympille.
Alkukauden näyttöjen perusteella Tourista pitäisi siis tulla varsin yksitoikkoista norjalaisdominanssia. Tällaiselta tilanne kuitenkin näytti myös viime vuonnakin, mutta yllättäen keskieurooppalaiset hiihtäjät pystyivät varsin hyvin rikkomaan punanuttuisten norjalaisten rintaman.
Tänä vuonna muun maailman kovin toivo on alkukauden perusteella viime kauden Tourin kolmonen Ranskan
Hugo Lapalus. Lapalus’lle sprintit ovat tervanjuontia, mutta normaalimatkoilla hänelle sopivat sekä perinteinen että vapaa. Lisäksi myös Alpe Cermisin edelleen kunnioitusta herättävä armoton mäki nousee ranskalaisen oikein mallikkaasti.
Viime kauden Tourin kakkonen Saksan
Friedrich Moch ei alkukauden perusteella ole aivan vastaavassa vireessä kuin vuosi sitten. Voi kuitenkin olla, että joulutauko on tehnyt hyvää miehen vireelle ja hän on jälleen mukana taistelemassa kärkisijoista. Häneltäkään sprintit eivät suju, mutta normaalimatkat etenkin vapaalla taittuvat mallikkaasti.
Yksi muun maailman kovimmista toivoista voisi olla myös Yhdysvaltain
Gus Schumacher. Yhdysvaltalainen nouseva tähti oli jo viime vuonna mukana taistelussa todella kovista sijoista, kunnes sairastuminen Davosissa tiputti hänet ulos kiertueelta. Ei olisikaan edes kovin suuri yllätys, jos jo viime kaudella voittojen makuun päässyt USA:n “Schumi” olisi jopa palkintokorokkeella Tourin lopputuloksissa.
Ruotsalaismiehet eivät alkukauden perusteella kuulu kaikkein kuumimpiin suosikkeihin. Planican viidenkympin MM-pronssimies
William Poromaa on hakenut toistaiseksi kuntoaan, eikä myöskään alkukauden positiivisen yllättäjän
Truls Gisselmanin vauhti välttämättä vielä tänä vuonna riitä aivan kovimpaan kärkeen.
Irlannin
Thomas Maloney Westgaard on alkukauden aikana esittänyt hyviä otteita etenkin perinteisellä hiihtotavalla. Myös vapaa parhaimmillaan norjalais-irlantilaiselta hiihtäjältä kulkee, mutta puuttuva sprinttivauhti tiputtanee Maloney Westgaardin ainakin taistosta kuuden parhaan joukkoon.
Ison-Britannian
Andrew Musgrave ja Tour de Ski ei ole yleensä ollut kovin hyvä yhdistelmä. Brittihiihtäjä on usein alkukauden perusteella ollut yksi norjalaisten kovimpia haastajia Tourilla, mutta valitettavan usein Musgrave on vuodenvaihteen aikaan ollut kaukana parhaasta kunnostaan.
Tässä jutussa mainittujen hiihtäjien lisäksi norjalaisrintamaa voi tulla halkomaan myös joku keskieurooppalainen hiihtäjä täysin tutkan alta. Esimerkiksi vuosi sitten varmasti kukaan ei olisi osannut veikata Sveitsin
Beda Kleetä kokonaistourin vitoseksi. Vastaava yllätys voidaan nähdä myös tänä vuonna.
Suomalaisnäkökulmasta miesten Tour lässähti varsin rajusti, kun sekä
Iivo Niskanen että
Perttu Hyvärinen ilmoittivat vetäytyvänsä kiertueelta sairastelun vuoksi. Näin ollen Suomen kovin tykki lienee pirteästi kauden ensimmäisissä normaalimatkan kisoissa esiintynyt
Arsi Ruuskanen.
Jo viime kausi osoitti, että Ruuskanen on päätöspäivänä yksi koko joukon kovimpia kipuajia. Jos siis Kuusamon Erä-Veikkojen hiihtäjä onnistuisi suorittamaan tasaisen hyvin pitkin kiertuetta normaalimatkojen kisoissa, voisi hän huippusuorituksella nousta jopa kymmenen parhaan joukkoon lopputuloksissa. Päätöspäivänä Ruuskasella on myös viime vuotta paremmalta lähtöpaikalta mahdollisuudet taistella uransa ensimmäisestä palkintokorokesijasta.
Toinen mielenkiintoinen suomalaisnimi on parin vuoden takainen MM-hopeaan päättyneen viestin ankkuriosuuden sankari
Niko Anttola. Suomen hiihdon superlupaus on kärsinyt Planican menestyksen jälkeen todella suurista haasteista, ja myös Anttolan alkukausi on ollut rikkonainen.
Lillehammerin Skandinavia Cupissa Anttolan suorittaminen oli jo kohtuullista, joten toivon mukaan Tour veisi vielä nuoren hiihtolupauksen kuntoa eteenpäin. Tourin kärkisijoilla Anttolaa ei tulla näkemään, mutta normaalimatkoilla tason vakiinnuttaminen 30 parhaan joukkoon olisi jo todella positiivinen merkki Trondheimin MM-hiihtojen lähestyessä. Tälläkin kertaa Suomen viestijoukkueessa olisi tilausta huippukuntoiselle Anttolalle.
Lue myös: Heräävätkö Ranskan sprintterit haastamaan Kläbon? Lue ennakko miesten sprinttiin!