Vuodenvaihteen perinteiselle Tour de Ski kiertueelle lähtee tavallista pienempi suomalaisjoukkue, mutta sen tähtiurheilijoilta voidaan kuitenkin odottaa huippumenestystä.
HUOM! Raju takaisku - Krista Pärmäkoski sivuun Tour de Skiltä!
Tour de Ski on vakiinnuttanut asemansa yhtenä maastohiihtokauden kohokohdista. Kaudesta 2006/2007 lähtien vuosittain kisattu kiertue mittaa, ketkä ovat tällä hetkellä maailman monipuolisimpia hiihtäjiä ja raju kiertue päättyy hurjaan koettelemukseen, kun kisaviikon väsyttämät hiihtäjät kapuavat laskettelurinne Alpe Cermisin huipulle.
Koska hiihtokausi 2019/2020 on arvokisaton vuosi, on Tour de Skillä jopa tavallista suurempi arvo. Tällä kertaa kukaan maailman huippu ei jätä kiertuetta väliin, koska se häiritsisi valmistautumista kohti kauden päätavoitetta. Tällä kertaa Tour on yhdessä uuden Ruotsin ja Norjan hiihtokiertueen kanssa kauden ehdottomia kohokohtia.
Suomalaisjoukkueet Tour de Skillä ovat tällä kertaa tavallista pienempiä, sillä kiertueelle starttaa ainoastaan neljä mies- ja neljä naishiihtäjää. Vaikka joukkueelta ei tällä kertaa voi odottaa kovin vahvaa kokonaispanosta, lähtevät joukkueen tähtiurheilijat
Iivo Niskanen,
Krista Pärmäkoski ja
Kerttu Niskanen taistelemaan huippusijoituksista. Aivan suurimpia ennakkosuosikkeja he eivät ole, mutta jokaisella on realistiset mahdollisuudet kuuden parhaan joukkoon ja jopa korkeammallekin.
Tuleeko naisten kilpailusta Therese Johaug -show?
Naisten kilpailuun on helppo nimetä suurin ennakkosuosikki.
Therese Johaug on dominoinut jopa odotettuakin ylivoimaisemmin alkukauden normaalimatkojen kilpailuja. Tähän asti kukaan haastajista ei ole yhdessäkään kilpailussa päässyt puolta minuuttia lähemmäksi vuonomaan tähtihiihtäjää.
Tour de Skillä Johaug tehnee normaalimatkoilla niin murhaavaa jälkeä, ettei häntä haittaa, vaikka hän sprinteissä mitä luultavimmin hieman kovimmille haastajillensa häviääkin. Mutta toisaalta vaikka Johaugilla haastajia ennen päätöspäivää olisikin, on hän ennakkoon Alpe Cermisin nousussa niin ylivertainen, että hän ratkaisee kilpailun edukseen viimeistään loppunousussa.
Alkukauden hiihtojen perusteella Johaugin jälkeen seuraavista sijoista taistelevat Norjan
Heidi Weng, Yhdysvaltain
Jessica Diggins sekä Suomen
Krista Pärmäkoski. Jokainen heistä on osoittanut tasaisen vahvaa alkukauden virettä ja erityisesti Weng ja Diggins ovat parina viime viikonloppuna vakiinnuttaneet paikkansa sijoilla kaksi ja kolme. Heidän lisäkseen alkukauden perusteella mielenkiintoisia nimiä ovat Itävallan
Teresa Stadlober, Yhdysvaltain
Sadie Maubet Bjornsen, Norjan
Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Suomen Niskanen sekä viime kauden Tourin kakkonen Venäjän
Natalia Neprjajeva.
Tällä kertaa olisi tärkeää, että Pärmäkoski onnistuisi pääsemään huippuvireeseen heti kiertueen alusta lähtien
Lisämielenkiintoa naisten Tourille tuovat myös Norjan
Ingvild Flugstad Östberg sekä Ruotsin
Ebba Andersson, jotka molemmat pääsevät aloittamaan
hiihdon maailmancup-kautensa vasta Tour de Skillä. Tästä johtuen molempien tähtihiihtäjien iskukyky on salaperäisyyksien verhon peitossa. Mikäli he ovat edes lähellä huippuvirettään, he pystyvät kuitenkin hyvinkin osallistumaan taisteluun palkintosijoista Johaugin takana.
Suomalaisittain Pärmäkoski on siis vahvin toivo, jolta voidaan odottaa nousua palkintokoroketaistoon. Kahdesti Tourin kokonaiskilpailussa kolmen joukkoon sijoittuneen Pärmäkosken haaste Toureilla on usein ollut se, että hänen menonsa on ollut hieman tukkoista kiertueen alkuvaiheessa, mistä johtuen hän on joutunut antamaan siimaa pahimmille haastajilleen.
Tällä kertaa olisi tärkeää, että Pärmäkoski onnistuisi pääsemään huippuvireeseen heti kiertueen alusta lähtien. Kokonaiskilpailussa pärjäämisen kannalta tärkeää olisi myös se, että Pärmäkoski onnistuisi hyvin kiertueen kahdessa sprinttikilpailussa. Pärmäkosken sprinttitaso vaihtelee jonkin verran ja nyt vaadittaisiin kahta huippupäivää, jotta hän saisi mahdollisimman paljon hyvityssekunteja ja etua kilpakumppaneihinsa nähden. Palkintosija ei ole tänäkään vuonna kokonaistourilla mahdottomuus, mutta vaatii suorittamista huipputasolla läpi koko kiertueen.
Tekeekö Iivo Niskanen suomalaismiesten historian kovimman tuloksen Tourilla?
Jos naisten puolella oli helppo nimetä yksi suuri ennakkosuosikki, niin miesten puolella tilanne on paljon enemmän auki. Taistelu on ollut alkukaudesta tasaisempaa ja lisäksi jokaisella potentiaalisella voittajasuosikilla on Tourilla omat heikkoutensa, jotka voivat pudottaa heidät voittotaistosta.
Ennakkosuosikkina yleisesti pidettäneen maailmancupin johtajaa ja viimevuotisen Tourin voittajaa
Johannes Hösflot Kläboa. Norjalainen onkin vahva kandidaatti voittotaistoon, koska ylivertainen sprintteriässä on alkukauden perusteella nostanut tasoaan normaalimatkoillakin. Lisäksi Tourilla hiihdetään paljon yhteislähtöjä tai takaa-ajoja, jotka sopivat hyvin Kläbon ominaisuuksille. Lisäksi hän kerää sprinteistä mitä luultavimmin kovan potin hyvityssekunteja.
Vahva yleishiihtäjä Bolshunov on nyt kahtena vuonna peräkkäin romahtanut Tourin kärkitaistosta viimeisenä päivänä Alpe Cermisin loppunousussa
Kläbon suuri haaste tulee kuitenkin viimeisenä päivänä. Hän tarvitsee suuren etumatkan Alpe Cermisin loppunousuun, koska se on hänelle suuri kompastuskivi. Viime vuonna Kläbo hävisi nousussa nopeimman ajan hiihtäneelle
Sjur Röthelle yli kaksi minuuttia. Eikä hän suinkaan varmistellut johtoaan, vaan kaatui maaliviivan jälkeen täysin voipuneena.
Kläbon kanssa saman haasteen kanssa painii myös hänen kova haastajansa Venäjän
Aleksandr Bolshunov. Vahva yleishiihtäjä Bolshunov on nyt kahtena vuonna peräkkäin romahtanut Tourin kärkitaistosta viimeisenä päivänä Alpe Cermisin loppunousussa. Viime vuoden ajoissa myös Bolshunov hävisi kärjelle yli kaksi minuuttia.
Samanlaisia haasteita kuin Kläbolla Bolshunovilla ei sen sijaan ole Venäjän
Sergei Ustjugovilla. Viime vuosina erinomaisesti Tour de Skillä pärjännyt venäläinen on Kläbon ja Bolshunovin tapaan vahva kaikilla matkoilla, mutta pärjää myös varsin hyvin loppunousussa. Alkukaudesta Ustjugov ei juurikaan ole vielä loistanut Davosin kakkossijaa lukuun ottamatta, mutta aiempinakin vuosina Ustjugov on onnistunut nostamaan tasoaan juuri Tourilla. Siksi vuoden 2017 voittaja ja viime vuoden kakkonen on varmasti vaarallinen nimi myös tämän vuoden kiertueella.
Niskasella on etukäteen ajatellen kuitenkin kaikki mahdollisuudet tehdä tämän vuoden kilpailussa historian kovin suomalaismiesten tulos Tour de Skillä
Muita Tour de Skin kärkitaistoon mitä luultavimmin nousevia nimiä ovat norjalaiset
Emil Iversen,
Didrik Tönseth,
Hans Christer Holund sekä
Simen Hegstad Krüger. Näistä nimistä Iversen kerännee hyvityssekunteja sprinteistä, mutta hänelle on usein Tourilla tullut yksi sysimusta päivä, joka on pudottanut hänet kärkitaistosta. Muut norjalaiset sen sijaan ovat normaalimatkan miehiä, joiden tulee onnistua kompensoimaan sprinteissä menetettyjä sekunteja normaalimatkoilla. Krügerille Alpe Cermis on suuri vahvuus ja jos hän on minuutin etäisyydellä haastajiinsa ennen päätöspäivää, voi hän hyvinkin nousta vaikka koko kiertueen voittoon.
Iivo Niskanen kuuluu myös Tourin ennakkosuosikkeihin. Vahvasti kautensa aloittanut Niskanen on osoittanut kehittyneensä harjoituskauden aikana yhä kokonaisvaltaisemmaksi hiihtäjäksi, joka pystyy taistelemaan voitoista myös vapaan tyylin normaalimatkoilla. Tour on kuitenkin Niskaselle hyppy tuntemattomaan, koska hän ei ole koskaan hiihtänyt kiertuetta loppuun asti ja Alpe Cermisin nousu on hänelle aivan uusi tuttavuus.
Niskasella on etukäteen ajatellen kuitenkin kaikki mahdollisuudet tehdä tämän vuoden kilpailussa historian kovin suomalaismiesten tulos Tour de Skillä.
Matti Heikkinen sijoittui kauden 2016/2017 kiertueella viidenneksi ja tämän ennätyksen rikkominen on Niskaselle täysin mahdollista.
Oikeastaan ensimmäistä kertaa Tourin historiassa miesten kilpailu on etukäteen suomalaisnäkökulmasta naisten kilpailua mielenkiintoisempi
Kiertueen ohjelma sopii Suomen tähtihiihtäjälle erinomaisesti, sillä etukäteen ajatellen ainoastaan Lenzerheiden vapaan sprintti on hänelle heikko kilpailu. Toki myöskään loppunousussa Niskasen ei oleteta olevan nopeimpia, mutta parhaassa tapauksessa Niskanen lähtee loppunousuun niin hyvissä asemissa, ettei hän Alpe Cermisissä enää juurikaan voi asemiaan menettää.
Oikeastaan ensimmäistä kertaa Tourin historiassa miesten kilpailu on etukäteen suomalaisnäkökulmasta naisten kilpailua mielenkiintoisempi. Vaikka Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen kärkisijoista taistelevatkin, on Iivo Niskasella suuremmat mahdollisuudet tehdä historiallisen kova suomalaissuoritus. Edes kokonaiskilpailun voitto ei ole mahdotonta, vaikka se toki yllätys olisikin.
Katso myös: