Kaisa Mäkäräinen jahtaa toista peräkkäistä maailmancupin voittoa - edellisen kerran onnistuttu lähes 20 vuotta sitten


Kaisa Mäkäräinen lähtee puolustamaan ampumahiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun voittoa, kun kausi käynnistyy huomenna Slovenian Pokljukassa. Viimeksi titteliä puolusti onnistuneesti ruotsalainen Magdalena Forsberg, joka vei kokonaiskilpailun voiton peräti kuudesti putkeen vuosina 1997-2002.
Joona Klemi: 01.12.2018 14:19Ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen jahtaa toista peräkkäistä maailmancupin voittoa - edellisen kerran onnistuttu lähes 20 vuotta sitten
By Andrew Fedorov (Kaisa Mäkäräinen (FIN) & Darya Domracheva (BLR)) [CC BY 2.0 ], via Wikimedia Commons
Kaisa Mäkäräinen on voittanut ampumahiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun yhteensä kolmesti kausilla 2010–2011, 2013–2014 ja 2017–2018. Lähimmäksi tittelin puolustamista suomalaisnainen on toistaiseksi päässyt kaudella 2014-2015. Tuolloin Mäkäräinen oli kokonaiskilpailussa toinen ja jäi vain 48 pistettä Valko-Venäjän Darja Domratševasta.

Mäkäräisen lisäksi kolmeen maailmancupin voittoon on pystynyt vain saksalainen Magdalena Neuner. 80-luvulta tähän päivään jatkuneessa maailmancupin kunniataulukossa Mäkäräisen edellä on vain kuuden mestaruuden Forsberg.

Maailmancupin kokonaiskilpailun voitot, naiset

UrheilijaMaaVoitot
Magdalena ForsbergRuotsi6
Kaisa MäkäräinenSuomi3
Magdalena NeunerSaksa3
Eva KorpelaRuotsi2
Anfisa ReztsovaVenäjä2

Mäkäräinen lähtee kauden 2018-2019 maailmancupiin kenties suurimpana suosikkina. Suomalainen on jatkanut panostamistaan ammuntaharjoitteluun ja kauden avauskilpailuissa täplät ovatkin pudonneet hyvällä prosentilla. Hiihtovauhdissa Mäkäräinen tulee tänäkin vuonna olemaan nopeimpien joukossa. Mikäli ammunta on vähintään edelliskauden tasolla, tulee 35-vuotias suomalainen taistelemaan vahvasti maailmancupin voitosta.

Mäkäräisen kovimpia haastajia 2018-2019 maailmancupissa


Tiril Eckhoff, Norja


Olisiko se vihdoin Eckhoffin aika onnistua maailmancupissa? Norjalaismenijältä on odotettu kausi kauden jälkeen sitä todellista läpimurtoa kärkikahinoihin, mutta suurimpana esteenä tähän on ollut heikko ammunta – viime kausina ammuntaprosentti on pyörinyt 75 % tuntumassa.

Viime kauden alku oli Eckhoffilta erittäin tahmea. Norjalainen sai kuitenkin pakettinsa kuntoon ennen olympialaisia ja nappasi pikamatkan voiton Anterselvassa. Olympialaisista mukaan lähti pikamatkan pronssi.

Maailmancup-kauden alla Eckhoff on kilpaillut Norjassa sprinttikilpailuissa sekä päälajissaan ampumahiihdossa. Sprintissä hän jätti taakseen kovia Norjan maajoukkuehiihtäjiä ja ampumahiihtoviikonloppu sujui mainiosti. 28-vuotias norjalainen kommentoikin ensimmäisten kisojen jälkeen tilanteen olevan poikkeuksellisen hyvä. Eckhoff kuitenkin sairastui Pokljukan kisan alla eikä näin ollen osallistu kauden avaukseen.

Hanna Öberg, Ruotsi


Ruotsalaistähti Öberg kuuluu siihen harvalukuiseen kastiin, jotka ovat voittaneet urallaan olympiakultaa, mutta maailmancupin henkilökohtaisilla matkoilla ei ole yltänyt edes palkintokorokkeelle – Öbergin paras mc-sijoitus on viides.

Nuori ruotsalainen osoitti kuitenkin iskukykynsä olympialaisissa pariinkin otteeseen, kun hän henkilökohtaisen olympiakullan lisäksi ankkuroi Ruotsin viestijoukkueen upeasti hopealle. Maailmancup-kauden päättävissä kisoissa ruotsalaistähti sijoittui muutamaan otteeseen kymppijoukkoon. Alkavalla kaudella ruotsalainen tulee sijoittumaan kokonaiskilpailussa korkealle.

Dorothea Wierer, Italia


28-vuotias italialainen kuuluu ampumahiihtokiertueen kestomenestyjiin. Kokonaiscupissa Wierer on sijoittunut kahdesti peräkkäin viidenneksi ja oli tätä ennen kaudella 15/16 kiertueen kolmanneksi paras. Kaikkiaan hän on voittanut maailmancupissa 4 henkilökohtaista kilpailua ja ollut palkintopallilla 21 kertaa. Viimeisin henkilökohtaisen kisan voitto irtosi viime kaudella Ruhpoldingissä 15 km kisassa puhtaalla ammunnalla 12 sekuntia ennen Kaisa Mäkäräistä. 2018-2019 kauteen Wierer lähtee tiukasti jahtaamaan uransa ensimmäistä kristallipalloa.

Italian kesäkisoissa Wierer oli kovassa iskussa voittaen kaksi kilpailua selvästi ennen Lisa Vittozzia. Wierer kävi voittamassa myös Itävallan avoimen kesämestaruuskilpailun yli kahden minuutin marginaalilla.

Lisa Vittozzi, Italia


Lisa Vittozzi 23-vuotias nuori italialaisnousukas, joka teki viime kaudella läpimurron ampumahiihdon maailmancupin terävimpään kärkeen. Vittozzi sijottui viime kaudella maailmancupin kokonaisutuloksissa peräti kuudenneksi. Hän oli läpi kauden hyvin tasainen suorittaja. Hän ei voittanut yhtään kilpailua, mutta oli kerran toinen, kolmesti kolmas ja sijoittui kuusi kertaa sijoille 4-6. Odotettavissa on, että Vittozzi nostaa tasoaan edelleen tulevalle kaudelle ja hän saattaakin olla jo yksi Kaisa Mäkäräisen kovimmista haastajista taistelussa maailmancupin kokonaiskilpailun voitosta.

Laura Dahlmeier, Saksa


Dahlmeier on kauden alla kärsinyt terveysmurheista. Kyseessä ei ole pieni räkätauti, vaan suuremmat terveysongelmat. Alkukaudella saksalaistähti kaatui pyörälenkillä ja loukkasi reitensä ja myöhemmin syksyllä hän kärsi heikentyneestä immuunipuolustuksesta, minkä johdosta hän joutui keskeyttämään harjoittelun kokonaan.

Terveysmurheista huolimatta Dahlmeier on leireillyt saksalaisryhmässä, mutta ei ole kuitenkaan pystynyt täysipainoiseen harjoitteluun. Häntä ei myöskään nähdä kauden avauskisassa. Saksan ampumahiihtojoukkueen lääkäri kommentoi vastikään Dahlmeierin paluun ajankohdan olevan kysymysmerkki, sillä hän kärsii edelleen heikentyneestä immuunipuolustuksesta.

Vaikuttaa hyvin todennäköiseltä, että kaikki kolme joulukuun maailmancup-kilpailua jäävät saksalaiselta väliin. Kun maailmancup-kauteen mahtuu yhteensä 10 kilpailupaikkakuntaa, niin Dahlmeier antaa kilpakumppainelleen siimaa maailmancupin voittoa ajatellen. On vaikea nähdä, että hän onnistuu ainakaan edellisvuotta paremmin näistä lähtökohdista.

Sunnuntaina aloitetaan ampumahiihdon maailmancup Pokljukassa sekaviesteillä. Henkilökohtaisten kilpailujen osalta kauden avaus tapahtuu keskiviikkona, kun ohjelmassa ovat naisten ja miesten normaalimatkojen kilpailut. Suomessa maailmancup-kisojen televisioinnista vastaa tälläkin kaudella Yle.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta