Jo perinteeksi muodostunut maastohiihdon Tour de Ski –kiertue käynnistyy uudenvuodenpäivänä Val Müstairissa Sveitsissä ja päättyy 10. tammikuuta raastavaan Alpe Cermisin kipuamiseen.
Tämän kauden
Tour de Ski –hiihtokiertue alkaa hieman tavanomaista myöhemmin, sillä ensimmäinen kilpailu käydään vasta vuoden 2021 ensimmäisenä päivänä, kun taistelu kiertueen voitosta käynnistyy vapaan hiihtotavan sprinteillä Sveitsin Val Müstairissa. Kymmenen päivän aikana hiihtäjiä odottaa kahdeksan kilpailua kymmenen päivän aikana.
Tour de Skissä kilpaillaan kolmella paikkakunnalla, Val Müstairissa, Toblachissa ja Val di Fiemmessä. Kilpailuohjelmaan kuuluu kaksi sprinttiä (yksi vapaalla ja yksi perinteisellä), kolme yhteislähtöä (kaksi perinteisellä ja yksi vapaalla), kaksi takaa-ajoa (yksi molemmilla tyyleillä) sekä yksi vapaan hiihtotavan väliaikalähtö.
Katso myös: Tour de Skin aikataulu & info
Kilpailun ennakkosuosikit
Naiset
Naisten kilpailussa suurimmat ennakkosuosikit tulevat norjalaisten loistaessa poissaolollaan Ruotsista.
Frida Karlsson ja
Ebba Andersson ovat alkukaudesta osoittaneet olevansa normaalimatkoilla timanttisen kovassa kunnossa, joten voittotaisto käydään luultavasti heidän välillään, vaikka he sprintissä tasoitusta antanevatkin.
Ruotsalaisten ykköshaastaja on alkukauden yllättäjä
Rosie Brennan. Aivan uudelle tasolle noussut yhdysvaltalainen voitti ylivoimaisesti Davosissa 15 kilometrin vapaan väliaikalähdön ja hänelle sopivat molemmat hiihtotyylit ja kaikki matkat. Yhdysvaltalaisista kannattaa huomioida myös vaisusti alkukaudesta hiihtänyt
Jessie Diggins sekä vasta Tourilla kautensa aloittava
Sadie Maubet Bjornsen.
Tourin viimevuotinen kakkonen Venäjän
Natalia Neprjajeva on myös nostettava ennakkosuosikkien joukkoon. Brennanin tavoin hänelle sopivat kaikki matkat ja hiihtotyylit ja yleensä venäläiset ovat juuri Tourilla olleet kauden parhaassa kunnossa. Neprjajevan maannaiset nousukuntoinen
Julia Stupak ja alkukauden sensaatiohiihtäjä
Tatjana Sorina janoavat varmasti myös kärkisijoille.
Miehet
Miesten puolella kilpailussa on ainoastaan vain yksi ennakkosuosikki. Viime kauden voittaja
Aleksandr Bolshunov on osoittanut olevansa jälleen väkivahvassa kunnossa, eikä hänellä ole Tour-muotoisessa kilpailussa oikeastaan yhtään heikkoutta. Alpe Cermisin traumatkin hän karisti olemalla viime vuonna yksi nopeimmista kiipijöistä.
Bolshunovin lisäksi kärkitaistossa on varmasti myös monia muitakin venäläisiä.
Andrei Melnitshenko ja
Artem Maltsev ovat Tour-muotoisissa kilpailuissa vahvoja tekijöitä, mistä ovat osoituksena viimevuotisen Tourin sijat kahdeksan ja yhdeksän. Myös
Ivan Jakimushkin voi murtautua kärkitaistoon.
Venäläisten murskavoiton suurin haastaja on Suomen
Iivo Niskanen. Niskanen taistelee varmasti tasavahvasti normaalimatkoilla venäläisten kanssa, mutta sprintit tuottavat suomalaiselle haasteita. Myös Alpe Cermis oli ainakin vuosi sitten Suomen hiihtotähdelle tervanjuontia.
Kärkitaistoon pyrkivät varmasti myös huippukuntoinen britti
Andrew Musgrave sekä ranskalaiset
Maurice Manificat ja
Clement Parisse. Myöskään Tourin kestomenestyjää
Dario Colognaa ei kannata unohtaa, vaikka alkukausi ei paljoa lupailekaan.
Suomalaiset
Iivo Niskasen lisäksi suomalaisista kannattaa seurata hänen siskoaan
Kerttua sekä
Ristomatti Hakolaa. Kerttu Niskanen on rutinoitunut Tour-hiihtäjä ja Rukan perusteella hän on parhaimmassa kunnossa vuosiin. Hakola lähteen hiihtämään ensimmäistä täyttä Touriaan sitten vuoden 2016 ja loistavaksi yleishiihtäjäksi kehittyneelle velikullalle kisaformaatin pitäisi sopia täydellisesti. Suomalaisittain mielenkiintoista on myös nähdä
Krista Pärmäkosken kunto harjoitustauon jälkeen.
OSAKILPAILU 1 – Val Müstair, sprintti (v), 1.1.2021
Tour käynnistyy vapaan hiihtotavan sprinteillä
Val Müstairin teknisesti haastavalla radalla. Sprinttiradan erikoisuus on viimeiseen laskuun tehdyt kumpareet. Rata ei ole helpoimmasta päästä, sillä se vaatii myös kestävyysominaisuuksia. Tästä huolimatta kisa on ollut viime vuosina sprinttereiden temmellyskenttä.
Naisten puolella suurimmat suosikit ovat Ruotsin sprinttitykit
Linn Svahn,
Maja Dahlqvist sekä
Jonna Sundling. Heidän lisäkseen kärkitaistoon voidaan povata Sveitsin
Nadine Fähndrichiä, Slovenian Anamarija Lampicia, Venäjän Natalia Neprjajevaa sekä Yhdysvaltain Rosie Brennania. Kahdelle viimeiseksi mainitulle onnistuminen kisassa on erityisen tärkeää kokonaiskilpailun kannalta.
Miehissä ykkössuosikki on alkukauden vapaan sprinttien hallitsija Italian
Federico Pellegrino. Voittotaistoon janoaa myös Ison-Britannian
Andrew Young sekä Venäjän
Gleb Retivyh. Myös ranskalaiset
Lucas Chanavat ja
Richard Jouve kannattaa huomioida. Aleksandr Bolshunovilla on puolestaan jo avauspäivänä mahdollisuus karata haastajiltaan.
Suomalaisista suurimmat odotukset kohdistuvat Ristomatti Hakolaan, vaikka hän ei enää välttämättä olekaan vapaan sprintissä terävimmillään. Iivo Niskaselle jokainen bonussekunti olisi plussaa, todennäköisintä on, että hänen kisapäivänsä päättyy karsintaan.
OSAKILPAILU 2 – Val Müstair, 10/15 km (p) yhteislähtö, 2.1.2021
Sprinttien jälkeen kiertue jatkuu samalla paikkakunnalla perinteisen hiihtotavan yhteislähdöillä. Kilpailu käydään teknisellä ralliradalla, jossa suurin osa noususta on loivaa tasatyöntönousua. Miesten kilpailuun saatetaan tarvita vuorohiihtoalueita estämään pidoitta hiihtämisen.
Perinteisen yhteislähtö on ruotsalaiskaksikon Andersson – Karlsson iskunpaikka. Naisten kilpailussa syntyy luultavasti eroja, vaikka latuprofiili onkin helpohko. Ruotsalaiskaksikon on pidettävä kovaa vauhtia, jotta sprintterit (Svahn, Dahlqvist, Sundqvist, Lampic) saadaan hyydytettyä. Myös Yhdysvaltain Brennaniin olisi hyvä tehdä eroa.
Miesten puolella helppo ja kokoava latu tuskin tarjoaa mitään suurta hiihtoviihdettä. Loppumatkasta saadaan mahdollisesti jonkinlaisia eroja,
kun ennakkosuosikit tekevät ratkaisujaan. Bolshunov on ehdottomasti kilpailun suurin ennakkosuosikki. Iivo Niskaselta odotetaan puolestaan vauhdinpitoa, jotta hän saisi mahdollisimman hyvät asemat seuraavan päivän takaa-ajoon.
OSAKILPAILU 3 – Val Müstair, 10/15 km (v), takaa-ajo, 3.1.2021
Val Müstairin kolmipäiväinen kisaurakka päättyy vapaan hiihtotavan takaa-ajoon, johon lähdettäneen Tourin kokonaistilanteen mukaisessa järjestyksessä. Lopullista kisaformaattia FIS ei kuitenkaan ole sivuilleen vielä julkistanut.
Kolmannen etapin ennakoiminen etukäteen on todella vaikeaa, koska sen kulku riippuu täysin siitä, millaisista lähtöasetelmista siihen lähdetään.
Naisten puolella kärkipäässä lähtenevät Andersson, Karlsson, Brennan ja Neprjajeva. Miesten puolella Bolshunov lienee jo tässä vaiheessa kärjessä, mutta erot lähtötilanteessa lienevät varsin minimaalisia ja kisasta saattaa muodostua toinen peräkkäinen yhteislähtö.
OSAKILPAILU 4 – Toblach, 10/15 km (v), väliaikalähtö, 5.1.2021
Yhden välipäivän jälkeen hiihtokiertue jatkuu Italian
Toblachissa kilpailun ainoalla väliaikalähtömuotoisella kisalla. Väliaikalähtö on erittäin tärkeä, sillä se määrää myös lähtöasetelmat seuraavan päivän perinteisen takaa-ajoon.
Naisten jokaiseen normaalimatkaan ykkössuosikit ovat ruotsalaiskaksikko Andersson – Karlsson, mutta aiemmin Toblach on sopinut erittäin hyvin venäläisille ja erityisesti Natalia Neprjajevalle. Myös murskaavasti Davosissa esiintynyt Rosie Brennan pääsee tavoittelemaan voittoa mielimatkallaan.
Miesten puolella Toblachin väliaikalähdöstä voi odottaa venäläisten ylivoimaa. Viime kaudella kilpailun tuloksissa seitsemän parhaan joukossa oli viisi venäläistä ja muutenkin Toblach on ollut naisten tavoin myös venäläismiehille menestyksekäs paikka.
Iivo Niskaselle vapaan väliaikalähtö on koko Tourin yksittäisistä kisoista tärkein. Vuosi sitten hän suoriutui keskinkertaisesti ollen 11:s. Tänä vuonna podiumtaisto vaatisi sijoitusta kuuden parhaan joukkoon.
OSAKILPAILU 5 – Toblach, 10/15 km (p), takaa-ajo, 6.1.2021
Loppiaisena Toblachissa kilpaillaan perinteisen takaa-ajo, johon lähdetään edellisen päivän väliaikalähdön tulosten pohjalta. Tour de Skin kokonaistuloksiin kisasta huomioidaan päiväkohtaiset osuusajat.
Kilpailun etukäteen ennakoiminen on jälleen haastavaa, koska edellisen päivän tuloksia ei luonnollisesti ole vielä tiedossa. Naisten puolella on kuitenkin oletettavaa, että ruotsalaiskaksikko pääsee kärjessä taistelemaan keskenään ja mikäli Neprjajeva ja Brennan ovat mukana, niin heidät pitäisi karistaa kannoilta.
Miesten kisa on Iivo Niskasen suuri päivä. Jos edellinen päivä on onnistunut, niin hän pääsee huippuasetelmista tekemään eroa haastajiinsa. Pitkiä vuorohiihtopätkiä sekä tasatyöntönousuja sisältävä latu soveltuu loistavasti Niskasen ominaisuuksille.
OSAKILPAILU 6 – Val di Fiemme, 10/15 km (p), yhteislähtö, 8.1.2021
Välipäivän jälkeen kiertue saapuu finaalipaikkakunnalle
Val di Fiemmeen. Ensimmäisenä ohjelmassa ovat perinteisen hiihtotavan yhteislähdöt.
Naisten puolella on odotettavissa kilpailu, jossa nähdään varsin suuria eroja, kun monet hiihtäjät ovat kiertueen rasittamia. Kärjessä viilettänevät jälleen tutut nimet Karlsson, Andersson ja Neprjajeva. Brennan ei välttämättä perinteisen kisassa pääse mukaan tämän kolmikon
vauhtiin.
Miesten kilpailussa on todennäköisesti tarjolla melkoista letkajenkkaa. Vaikka latu haastava onkin, niin lopun kasaava lasku tasoittaa nousupätkällä saatuja eroja. Siksi lopputaistossa lienee mukana useampia hiihtäjiä. Ykkössuosikki on jälleen Bolshunov.
Iivo Niskaselle Val di Fiemmen massalähtö oli vuosi sitten suuri pettymys, kun hän ei jaksanut kärjen mukana loppuun asti. Tänä vuonna suomalaisen on pystyttävä parempaan ja nousemaan podiumille kisan päätteeksi
OSAKILPAILU 7 – Val di Fiemme, sprintti (p), 9.1.2021
Toiseksi viimeisenä kisapäivänä ohjelmassa on perinteisen hiihtotavan sprintti. Vuoden 2013 MM-kisoista tutulla radalla vaaditaan sekä tiukkaa tikkausta ylämäkeen että rajua tasatyöntöä loppusuoralla.
Naisissa ennakkosuosikit ovat samat kuin ensimmäisellä etapilla, eli ruotsalaiskolmikko Svahn, Dahlqvist sekä Sundling. Myös viimevuotinen voittaja Lampic on nostettava ennakkosuosikiksi. Tässä vaiheessa kilpailua myös normaalimatkojen hiihtäjät voivat yllättää ja erityisesti Frida Karlssonilta voidaan odottaa jopa finaalipaikkaa.
Miehissä sprinttereitä ei tässä vaiheessa kilpailua ole enää välttämättä juurikaan mukana, joten normaalimatkojen miehet voivat edetä jopa finaaliin asti, kuten Venäjän Andrei Melnitshenko teki viime vuonna. Norjalaisten poissaollessa ennakkosuosikki myös perinteisen sprinttiin on Bolshunov. Iivo Niskasen olisi puolestaan taisteltava finaaliin vaikka väkisin, vaikkei perinteisen sprintti olekaan parin viime kauden aikana juuri kulkenut.
OSAKILPAILU 8 – Alpe Cermis, 10/15 km (v), yhteislähtö, loppunousu, 10.1.2021
Raastava kymmenen päivän urakka päättyy
Alpe Cermisin pelättyyn loppunousuun, joka kilpaillaan nyt toista vuotta yhteislähtönä. Etappi on kaksijakoinen: Lago di Teseron hiihtostadionilta mennään laskuvoittoisesti Marcialongan latupohjaa, kunnes edessä aukeaa Alpe Cermisin laskettelurinne, jonka huipulla maali sijaitsee.
Naisista kovimpia kiipijöitä ovat ennakkoon kevytrakenteiset ruotsalaiset Andersson ja Karlsson. Tosin myös Brennan ja Neprjajeva onnistuivat viime vuonna hyvin loppunousussa. Lähes varma podiumhiihtäjä on myös Itävallan Teresa Stadlober, joka on ylämäessä erittäin vahva.
Miesten puolella kilpailussa kannattaa Bolshunovin lisäksi seurata hänen maanmiestään Andrei Melnitshenkoa. Ranskan Maurice Manificat on myös kunnossa ollessaan aina yksi nopeimmista samoin kuin Dario Cologna. Andrew Musgrave voi myös olla nopeimpien kiipijöiden joukossa.
Iivo Niskaselle ylämäki lienee tänäkin vuonna yhtä tuskaa. Siksi täytyy toivoa, että hän on onnistunut kasvattamaan eron pahimpiin haastajiinsa tarpeeksi suureksi ennen viimeistä päivää, jotta etapin päätteeksi voitaisiin juhlia Suomen historian ensimmäistä palkintosijaa miesten Tourilla.
Tehty yhteistyössä Veikkauksen kanssa.