Miesten 20 km normaalimatka, ampumahiihdon maailmancup Pokljuka - supermielenkiintoinen kauden avaus


Ampumahiihdon maailmancup käynnistyy toden teolla tänään, kun miehet starttaavat normaalimatkalle Slovenian Pokljukassa kello 15:15 alkaen. Keskiviikon kilpailusta voi erottaa äärimmäisen mielenkiintoista ja podium-paikoista taisteleekin useampi kymmenen eri nimeä.
Etusuora: 05.12.2018 11:05Ampumahiihto
Miesten 20 km normaalimatka, ampumahiihdon maailmancup Pokljuka - supermielenkiintoinen kauden avaus
By Miceman [CC BY-SA 3.0 ], from Wikimedia Commons

Kilpailu siirretty sumun vuoksi torstaiksi kello 11:15


Kun ohilaukauksista rokotetaan peräti minuutin aikasakolla, on normaalimatka nimenomaan ammuntakilpailu. Miesten tasolla hiihtovauhti kärjessä on niin kovaa, että isoihin epäonnistumisiin ei ole kenelläkään varaa.

Puhtaalla ammunnalla voi monesti nousta todellisia yllätysnimiä kärkeen, mutta suosikit kilpailuun ovat toki edelleen samat henkilöt, mitä ne ovat olleet jo useamman vuoden ennenkin: Ranskan Martin Fourcade ja Norjan Johannes Thinges Bö.

Johannes Thingnes Bö on sairastellut harjoituskaudella, mutta tämä ei ainakaan hiihtovauhtia tunnu haittaavan. Bö oli kauden alla Norjan Sjusjöenin kenraaliharjoituksessa ylivoimaisessa iskussa ja myös sunnuntaisessa sekaviestissä Bö oli hiihtovauhdeissa mitattuna kaikista nopein.

Ranskan Martin Fourcade jäi sunnuntain sekaviestissä 14 sekuntia Böstä jälkeen. Peräti seitsemän kertaa maailmanmestaruuden voittanut Fourcade on kuitenkin normaalimatkoilla äärimmäisen tasaisen suorittamisensa vuoksi aina selkeä ykkösuosikki.

Viime kaudella Bö oli jo lähellä haastaa Fourcaden maailmancupin kokonaiskilpailun voitosta. Norjalainen jäi lopulta vanhemmasta virkaveljestään alle sadan pisteen päähän ja normaalimatkojen cupin miehet voittivat yhdessä tasapistein 108.

Jakov Fak kotiyleisönsä edessä


Tästäkin kaudesta voi odottaa maailmancupin kokonaispistetilastossa Fourcaden ja Bön selkeää ylivoimaa, mutta yksittäisissä kilpailuissa ja ennen kaikkea kevään Östersundin MM-kisoissa myös muilla nimillä on hyvät saumat haastaa kaksi mestaria.

Viime kauden normaalimatkojen cupissa edukseen esiintyivät ennen kaikkea Quentin Fillon Maillet (75p), Lukas Hofer (70p) ja Ondrej Moravec (65p), mutta kun mietitään haastajia keskiviikon kilpailuun, kannattaa huomioida ainakin Norjan Tarjei Bö ja Slovenian Jakov Fak. Molemmat osoittivat viime kaudella pitkästä aikaa nousukuntoa, Fakin ollessa kuudes ja Bön vanhemman veljen seitsemäs kokonaiskilpailussa.

Fak kilpailee Pokljukan maailmancupissa vieläpä omalla kotistadionillaan, joten näyttöhalut ovat varmasti vahva. Pitkä normaalimatka on aina sopinut hyvin Fakille, joten keskiviikkona on täydet mahdollisuudet aina voittoon saakka.

Tarjei Bö sen sijaan oli nuoremman pikkuveljensä ohella hienossa iskussa kauden alla Sjusjöen kilpailuissa, voittaen viikonlopun kahdesta kilpailusta toisen. Nämä ovat aina vähän kuin harjoituskisoja, mutta seura kilpailuissa oli kuitenkin aivan maailman kärkipäätä.

Ruotsalaisia superyllättäjiä?


Ruotsalaisnuoret löivät viime kaudella jo itseään läpi, joten tällä kaudella tuskin voidaan puhua enää aivan superyllättäjistä. Vähintään haastajien tai ainakin pienten yllättäjien joukkoon heidät tulee kuitenkin edelleen laskea.

Ruotsalaisista tulevaisuudenlupauksista vahvin on Sebastian Samuelsson. Ainakin sekaviestin perusteella hiihto kulkee, sillä Samuelsson tuli vain neljä sekuntia hitaammin radan hiihto-osuuden mitä Ranskan Fourcade.

Hyvää vauhtia piti myös toinen ruotsalaislupaus, Jesper Nelin, joka jäi noin kymmenen sekuntia Samuelssonin vauhdista. Sekä Nelin että Samuelsson epäonnistuivat sekaviestissä ammunnassaan, mutta ovat viimeisinä vuosina näyttäneet todella vahvaa ammuntaosaamista. Mikäli tälle päivälle ammunta löytyy, saattavat ruotsalaiset olla korkealla loppusijoituksisssa.

Yllättäjien joukkoon pitää nostaa vielä viimeisenä Sveitsin Benjamin Weger, joka johdatti sunnuntaina yllättäen Sveitsin sekaviestijoukkueen toisena maaliin. Weger oli oman osuutensa toiseksi nopein hiihtovauhdilla mitattuna ja ammunta-ajoissa mitattuna myös neljänneksi nopein. Wegerin itseluottamus on siis takuulla todella korkealla tasolla ja häneltä voi odottaa tänään vahvaa tekemistä.

Suomalaisilla positiivista virettä


Suomalaisten ykkösnimi miesten maailmancupissa on Tero Seppälä. Hän nappasi voiton ja kakkossijan Kontiolahden marraskuun GP-kisoista, joissa vastassa oli kovaa venäläiskaartia. Seppälä esiintyi edukseen myös maailmancup-kauden avanneessa sekaviestissä ja saapui kärkipaikalla kolmannen osuutensa toisella ampumapaikalle yhdessä Ranskan Martin Fourcaden kanssa. Tällä kertaa ammunta ei kovassa painetilanteessa sujunut optimaalisesti, vaan Seppälän Suomi putosi yhden sakkokierroksen myötä kolmanneksi. Onnistuneella suorituksella Seppälä taistelee top 15-sijoituksesta jo kauden avauskisassa.

Olli Hiidensalo ankkuroi Suomen sekaviestijoukkueen mukavasti viidenneksi, mikä oli samalla Suomen kaikkien aikojen paras sijoitus sekaviestissä. Hiidensalo lähtee tavoittelemaan top 20 -sijoituksia kauden maailmancup-kisoissa ja onnistuneella suorituksella top 20 -sija on haarukassa jo tämän päivän kisassa.

Myös Tuomas Grönman ja Jaakko Ranta tavoittelevat keskiviikkon kisassa maailmancupin pisteitä.

Normaalimatkojen maailmancup 2017-2018


TOP10 miehet, lopputulokset

SijUrheilijaMaaPst
1BOE Johannes ThingnesNOR108
1FOURCADE MartinFRA108
3FILLON MAILLET QuentinFRA75
4HOFER LukasITA70
5MORAVEC OndrejCZE65
6RASTORGUJEVS AndrejsLAT60
7EDER SimonAUT58
8FAK JakovSLO56
9SCHEMPP SimonGER53
10DESTHIEUX SimonFRA50
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta