Johanne Thingnes Bö helppoon voittoon Nove Meston yhteislähdössä


Johannes Thingnes Bö hallitsi suvereenisti miesten yhteislähtökisaa Nove Mestossa. Voitto oli Bölle jo kauden kuudes ampumahiihdon maailmancupissa.
Etusuora: 23.12.2018 13:40Ampumahiihto
Johanne Thingnes Bö helppoon voittoon Nove Meston yhteislähdössä
Pavel Hrdlička, Wikipedia [CC BY-SA 3.0]
Bö, Bö, Bö, Fourcade, Bö, Bö, Bö, Fourcade. Siinä miesten ampumahiihdon maailmancupin kahdeksen osakilpailun voittajat.

Johannes Thingnes Bö putsasi pöydän Nove Mestossa ja vei nimiinsä kaikki kisaviikonlopun kolme kilpailua. Sunnuntainen yhteislähtökisa oli Bön leikittelevä näytös. Hän ampui kaikki paikat nollille ja hiihti ladulla tarvittavaa vauhtia. Toiseksi tullut Quinton Fillon Maillet jäi lopussa löysäilleestä Böstä peräti 46,5 sekuntia. Fillon Maillet'lle kakkossija oli kauden toinen. Hän sijoittui Pokljukan takaa-ajossa toiseksi vain 0,1 sekuntia Johannes Bölle hävinneenä.

Kisan kolmossija meni yllättäjälle. Kolmanneksi sijoittui kisan toinen nolla-ampuja Evgeniy Garanichev, jonka edellinen podium oli kaudelta 2015/2016.

Ensimmäisestä ammunnasta aina ensimmäiseen pystyammuntaan asti kärjessä hiihtivät muilta karussa Bön veljekset, mutta Tarjei Bö pilasi kisansa pystyammuntoihin, joista hän keräsi peräti kuusi ohilaukausta ja valahti lopulta sijalle 16.

Lue myös:


Tulokset - Miesten yhteislähtö 15 km Nove Mesto 23.12.2018


SijaUrheilijaMaaSakotAikaero
1.Johannes Thingnes BöNOR0+0+0+037:25.2
2.Quinton Fillon MailetFRA0+0+1+1+46.5
3.Evegeniy GaranichevRUS0+0+0+0+54.1
4.Arnd PfeifferGER1+0+0+0+59.3
5.Erlend BjöntegårdNorja0+0+2+0+1:04.9
6.Benjamin DollGER0+0+1+1+1:18.9
7.Simon DesthieuxFRA1+0+1+2+1:21.6
8.Ondrej MoravecCZE2+0+0+0+1:23.8
9.Martin FourcadeFRA2+0+1+0+1:28.1
10.Michal KrcmarCZE0+0+0+1+1:44.2


Kisan ennakko


Miehet hiihtävät yhteislähdössä 15 kilometriä. Kilpailuun pääsee mukaan vain 30 kilpailijaa; maailmancupin pisteiden mukaisesti 25 parasta sekä viisi edellisen, eli tässä tapauksessa Nove Meston kisaviikonlopun parasta kilpailijaa.

Matkan aikana käydään neljä kertaa ampumapaikalla, jotka tulevat järjestyksessä makuu, makuu, pysty, pysty. Jokaisesta ohilaukauksesta joutuu kiertämään 150m mittaisen sakkoringin, missä miehillä menee vain 25 sekuntia hieman hiihtäjästä riippuen.


Tutut suosikit matkaan: Joko Hofer osuisi tauluihin?


Johannes Bö on tällä hetkellä niin kovassa kunnossa, että hän lähtee myös yhteislähtöön selkeänä ennakkosuosikkina. Ennen kaikkea viimeisellä hiihtolenkillä norjalainen on äärimmäisen hankala kaadettava.

Bön rinnalle selkeisiin suosikkeihin tulee nostaa tuttuun tapaan myös Martin Fourcade. Hiihtovauhdissa hän jäi eilisessä takaa-ajosta kärkeä 14,4 sekuntia, mutta vastaavasti ammuntatarkkuudessa ranskalainen on ollut koko maailmancupin paras huimalla 95% ammuntaprosentillaan. Neljän ammunnan yhteislähdössä Fourcade on todella vahvoilla.

Kaksikon takana tulee hurjassa vireessä kilpaileva Alexander Loginov. Venäläinen on aina ollut vahva hiihtäjä, mutta nyt myös ammunta kulkee kuin unelma. Takaa-ajossa Loginov hiihti neljänneksi nopeinta matkavauhtia ja pääsi jälleen todella lähelle Johannes Böta. Nyt kun matkaan lähdetään tasapäin, eikä Böllä ole etumatkaa, voi Loginov hyvin napata uransa ensimmäisen mc-voiton.

Eilisessä takaa-ajossa nopeinta hiihtovauhtia ladulla piti Lukas Hofer, mutta ammuntaa tulisi parantaa roimasti. Italialainen on ampunut tällä kaudella vain 81% prosentin tarkkuudella, mikä tarkoittaa yhteislähdössä keskimäärin noin neljää sakkokierrosta. Edes kovimmalla hiihtovauhdilla se ei tule riittämään sunnuntain kilpailussa kärkitaistoon, joten ammunnan tulee olla tänään normaalia paremmalla tasolla.

Onnistuvatko ruotsalaiset haastamaan kärkeä?


Ruotsalaisilla oli takaa-ajossa varmasti myös hyvä suksi, sillä yllättäin sekä Sebastian Samuelsson että Jesper Nelin olivat viiden nopeimman hiihtäjän joukossa. Varsinkin Samuelsson on vahva ampuja, joka saattaa hyvin pystyä roikkumaan yhteislähdössä pitkään kärjen mukana ja pedata näin mahdollisuuksiaan nousta aina podium-taistoon.

Myös Norjan Erlend Bjoentegaard on ollut koko kauden kiitettävässä hiihtokunnossa, eikä miestä pidä missään nimessä jättää laskuitta yhteislähtökilpailussa, kuten ei myöskään kovaa ranskalaiskaksikkoa Simon Desthiuex - Anton Guigonnat.

Ennen kaikkea Guigonnat on todella laadukas ampuja, kenellä tällä kaudella näyttäisi hyvin kulkevan myös suksi.

Takaa-ajon (22.12.2018) nopeimmat hiihtäjät pelkällä hiihtoajalla mitattuna:
 1. Lukas Hofer
 2. Johannes Bö +2.3
 3. Sebastian Samuelsson +7.5
 4. Alexander Loginov +9.2
 5. Jesper Nelin +13.0
 6. Martin Fourcade +14.4
 7. Simon Desthiuex +21.8
 8. Anton Guigonnat +21.8
 9. Erlend Bjoentegaard +22.2
 10. Vladimir Iliev +33.6

Takaa-ajossa nähtiin hämmentävän suuria eroja


Eilisen takaa-ajon kymmenen nopeimman hiihtäjän takaa tulee poimia vielä erikoisia hiihtoaikoja. Sekä Tarjei Bö että Simon Eder esittivät eilen todella laadukasta ammuntaa, mutta eivät tästä huolimatta kyenneet parhaimpaansa. Bön olisi ehdottomasti ammunnallaan pitänyt pystyä pitämään vähintään kakkostila, kun taas Eder olisi hyvin voinut nousta mukaan podium-taistoon.

Kummallakaan kokeneella kilpailijalla ei nyt kuitenkaan tunnu suksi luistavan lainkaan. Bö jäi kärkeä hiihtovauhdissa 41 sekuntia, kun taas Eder peräti minuutin ja kymmenen sekuntia. Myös voitelussa saattoi olla molemmilla vikaa, sillä Nove Meston helpohkoilla laduilla tällaisia eroja ei pitäisi päästä syntymään.

Saksalla oli varmasti eilen myös kalustossa vikaa, sillä Benedikt Doll jäi kärkeä 50 sekuntia ja Arnd Peiffer sekä Simon Schempp yli minuutin. Onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka saksalaiset tänään onnistuvat?

Lähtölista - Miesten yhteislähtö 15 km Nove Mesto 23.12.2018 klo 12.45


Alla lähtölista kilpailuun. Matkaan pääsee maailmancupin 25 parasta sekä viisi parasta "villikorttilaista", jotka valitaan parhaiten Nove Meston tämän viikon kilpaluissa menestyneistä kilpailijoista.

NroKilpailijaMaa
1BÖ Johannes ThingnesNOR
2LOGINOV AlexanderRUS
3GUIGONNAT AntoninFRA
4EDER SimonAUT
5FOURCADE MartinFRA
6DESTHIEUX SimonFRA
7BÖ TarjeiNOR
8EBERHARD JulianAUT
9WEGER BenjaminSUI
10DOLL BenediktGER
11FILLON MAILLET QuentinFRA
12PEIFFER ArndGER
13FAK JakovSLO
14HOFER LukasITA
15KRCMAR MichalCZE
16SAMUELSSON SebastianSWE
17CHRISTIANSEN Vetle SjaastadNOR
18ELISEEV MatveyRUS
19L'ABEE-LUND HenrikNOR
20KÜHN JohannesGER
21SCHEMPP SimonGER
22GOW ChristianCAN
23BJÖNTEGÅRD ErlendNOR
24PONSILUOMA MartinSWE
25PRYMA ArtemUKR
26PIDRUCHNYI DmytroUKR
27MORAVEC OndrejCZE
28NELIN JesperSWE
29GARANICHEV EvgeniyRUS
30MALYSHKO DmitryRUS
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

 • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
 • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
 • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
 • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta