Yhteislähtö Nove Mesto 23.12. - Kaksoisvoitto Slovakiaan, Mäkäräinen ampui kuusi sakkoa


Naisten Yhteislähtö 12,5 km Nove Mestossa päättyi Slovakian juhliin, kun Anastasia Kuzmina hiihti voittoon ja Paulina Fialkova kiri toiseksi. Suomen Kaisa Mäkäräinen jäi kuudella sakolla kauaksi kärjestä.
Etusuora: 23.12.2018 16:45Ampumahiihto
Yhteislähtö Nove Mesto 23.12. - Kaksoisvoitto Slovakiaan, Mäkäräinen ampui kuusi sakkoa
Anastasia Kuzmina hiihti voittoon Nove Meston yhteislähdössä 23.12.2018. Christian Bier [CC BY-SA 3.0]
Slovakian Anastasia Kuzmina otti uransa 14. maailmancupin voiton naisten yhteislähdössä loistavan hiihtovauhtinsa turvin. Slovakian juhlat kruunasi upean kilpailun hiihtänyt Paulina Fialkova, joka kiri loppusuoralla kakkoseksi. Kolmanneksi sijoittui myös hyvin hiihtänyt Ranskan Anais Chevalier, joka ylsi podiumille kolmesta sakkominuutista huolimatta.

Suomen Kaisa Mäkäräiselle kilpailu oli haastava. Ensimmäisellä makuupaikalla tuli vielä nolla-ammunta ja toiselle makuupaikalle Mäkäräinen saapui koko kilpailun kärjessä. Tästä alkoivat kuitenkin ongelmat.

Mäkäräinen ampui toiselta paikalta yhden sakon ja joutui hiihtämään kärkeä tämän jälkeen kovasti kiinni. Ensimmäisen pystypaikan kaksi sakkoa ja toisen pystypaikan kolme sakkoa pudottivat hänet kuitenkin lopullisesti kauaksi kärjestä.

Maalissa eroa kärkeen kellotettiin peräti minuutti ja 59 sekuntia Mäkäräisen sijoituksen ollessa 22.

Kilpailun ennakkosuosikki Dorothea Wierer sai tyytyä neljänteen sijaan. Hiihtovauhti ei ollut tällä kertaa italialaisella parasta mahdollista, sillä hän ampui vain yhden sakon kilpailussa, mutta jäi tästä huolimatta 20,1 sekuntia kilpailun voittaneesta Kuzminasta.

Viimeisen ammunnan jälkeen Wierer ja Kuzmina lähtivät yhtä aikaa matkaan. Italialainen hyytyi kuitenkin viimeisellä kierroksella ja loppusuoran kamppailussa Fialkova ja Chevalier pystyivät nitistämään selkeästi lannistuneet Wiererin.

Ampumahiihdon maailmancup jatkuu vasta 10. tammikuuta Saksan Oberhofissa. Välissä hiihdetään näytöskilpailu Gelsenkirchenin jalkapallostadionilla. Kutsukilpailussa esiintyvät myös kaikkien aikojen ampumahiihtopari Ole-Einar Björndalen ja Daria Domracheva - vieläpä parina sekaviestikilpailussa!

Lue myös:


Yhteislähtö naiset 12,5 km 23.12.2018 - Tulokset

SijaUrheilijaMaaSakotAikaero
1.Kuzmina A.SVK235:34.4
2.Fialkova P.SVK2+12.1
3.Chevalier A.FRA3+13.3
4.Wierer D.ITA1+20.1
5.Brorsson M.SWE2+36.3
6.Tandrevold I. L.NOR3+45.8
7.Preuss F.GER3+46.3
8.Braisaz J.FRA4+52.7
9.Yurlova-Percht E.RUS3+55.1
10.Oeberg H.SWE3+1:03.1
22.Makarainen K.FIN6+1:59.0
DNSDahlmeier L.GER--


Kisan ennakko


Alla Etusuoran ennakko kilpailuun, mikä julkaistiin sunnuntaina 23.12.2018 kello 11:54.

Ampumahiihdon maailmancupin viimeiset osakilpailut tämän kalenterivuoden puolella käydään tänään Tshekin Nove Mestossa. Päätösosakilpailuna nähdään naisten 12,5 kilometrin yhteislähtökilpailu, missä myös Suomen Kaisa Mäkäräinen on mukana. Seuraavan kerran ampumahiihdon maailmancupia hiihdetään vasta Saksan Oberhofissa ensi vuoden puolella.

Kuzmina löytämässä virettään?


Naisten eilisessä takaa-ajossa kovinta hiihtovauhtia ladulla piti Slovakiaa edustava Anastasia Kuzmina, kenellä näyttäisi vihdoin suksi alkavan luistaa. Ammunta ei ole naisen parasta osaamisaluetta, mutta mikäli tänään sattuu nappipäivä penkalla, voi häneltä odottaa todella korkeaa sijoitusta.

Sama tilanne on Suomen Kaisa Mäkäräisellä, joka ei ole vielä Nove Mestossa onnistunut ampumapaikalla. Mäkäräinen jäi Kuzminasta takaa-ajossa reilut 13 sekuntia, joten hyvällä ammunnalla hän kilpailee tänäänkin voitosta.

Nove Meston latuprofiilit eivät ole suomalaisille kuitenkaan aivan omiaan. Raskaita kuokkanousuja on hyvin vähän, joten Hochfilzenin tai Pokljukan kaltaista tykitystä ladulla tuskin nähdään. Varsinkin, kun sairastelut vielä ovat haitanneet tekemistä. Mäkäräinen tarvitseekin loistavan ammunnan menestyäkseen ja lähtee sunnuntain kilpailuun haastajan asemasta.

Wiereriä ei voi pudottaa palkintopallilta?


Kilpailun suosikista ei ole epäselvyyttä. Dorothea Wierer on aivan mainiossa vireessä ja Nove Meston latuprofiilit sopivat italialaiselle hyvin. Takaa-ajossa Wierer jäi vain 28,9 sekuntia kärkeä jälkeen hiihtovauhdilla mitattuna. Mc-kiertueen nopeimpana ja kärkinaisista myös tarkimpana ampujana häntä on vaikea pudottaa tänään podiumilta.

Italian kakkosnainen Lisa Vittozzi jatkoi myös takaa-ajossa vahvoja otteita. Maailmancupin kokonaispisteiden kolmonen ampui vain yhden sakon ja oli hiihtovauhdeissakin yhdenneksitoista nopein.

Sekä pikakilpailun että takaa-ajon voittanut Marte Roiseland ei onnistunut enää takaa-ajossa ladulla, mutta selvisi tästä huolimatta voittoon. Norjalainen jäi kärjestä kummastuttavasti hiihtovauhdeissa lähes minuutin ja joutui käymään tiukan kiritaistelun Wiererin kanssa, vaikka ampui vain kaksi sakkokierrosta kilpailussa.

Roiseland ei ole missään nimessä neljän ammunnan kilpailuiden spesialisti ja heikommalle ampujalle voi odottaa tänään vaikeampaa päivää, varsinkin kun eilen norjalainen näytti jättäneen viimeisetkin mehunsa kentälle.

Takaa-ajon (22.12.2018) nopeimmat hiihtoajan perusteella:
 1. Anastasia Kuzmina
 2. Denise Hermann +7.8
 3. Kaisa Mäkäräinen +13.8
 4. Celia Aymonier +18.0
 5. Tiril Eckhoff +21.7
 6. Dorothea Wierer +28.9
 7. Ingrid Landmark Tandrevold +39.3
 8. Hanna Öberg +44.1
 9. Justine Braisaz +45.2
 10. Franziska Preuss +48.7
 11. Lisa Vittozzi +50.1

Tiril Eckhoff ei pääse osallistumaan sunnuntain naisten 12,5km yhteislähtökilpailuun
Tiril Eckhoff ei pääse osallistumaan sunnuntain naisten 12,5km yhteislähtökilpailuun (Tiril Eckhoff. BillyBonkers / Norges Skiskytterforbund [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons)


Paljon kovia hiihtäjiä poissa kilpailusta


Lauantain nopeimmista hiihtäjistä Celia Aymonier, Denise Hermann, Tiril Ekchoff ja Ingrid Landmark Tandrevold eivät pääse osallistumaan tämän päivän kilpailuun, sillä heillä ei ole riittävästi maailmancupin pisteitä koossa, kun yhteislähtöön valitaan vain 30 parasta kilpailijaa mukaan.

Tämä avaakin oivan sauman hieman heikommille hiihtäjille, mutta vahvoille ampujille, nousta kilpailussa korkeille sijoituksille. Laura Dahlmeier on äärimmäisen kova kilpailija, joka taistelee varmasti myös sunnuntaina voitosta. Saksalainen jäi takaa-ajossa kärkeä minuutin ja 20 sekuntia hiihtovauhdeissa, mutta häntä ei voi missään nimessä jättää pois laskuista, kun sunnuntain menestyjiä mietitään.

Kilpailuun mukaan lähtevistä naisista kauden parhaita ampujia puhtaissa prosenteissa ovat olleet Veronika Vitkova (94%), Irina Starykh (93%), Olena Pidhrushna (93%), Julia Dzhyma (92%), Monika Hojnisz (92%), Irina Kruyko (92%) sekä Vittozzi (92%) ja Wierer (90%).

Mikäli olot ampumapenkalla ovat epävakaat ja kovimmille hiihtäjille tulee sakkoja, näillä naisilla saattaa olla tänään elämänsä tilaisuus nousta Nove Meston helpommilla laduilla aina voittotaistoon asti mukaan.

Lähtölista - Naisten yhteislähtö 12,5 km Nove Mesto 23.12.2018 klo 15.30


Alla lähtölista kilpailuun. Mukaan otetaan 25 parasta maailmancupin pisteiden perusteella, sekä viisi parasta Nove Meston kilpailuissa menestynyttä kilpailijaa.

NroKilpailijaMaa
1WIERER DorotheaITA
2FIALKOVA PaulinaSVK
3VITTOZZI LisaITA
4MÄKÄRÄINEN KaisaFIN
5HOJNISZ MonikaPOL
6RÄISELAND Marte OlsbuNOR
7KRYUKO IrynaBLR
8STARYKH IrinaRUS
9PREUSS FranziskaGER
10CHEVALIER AnaisFRA
11KUZMINA AnastasiyaSVK
12ÄBERG HannaSWE
13SIMON JuliaFRA
14HINZ VanessaGER
15HÄCKI LenaSUI
16BRORSSON MonaSWE
17HILDEBRAND FranziskaGER
18YURLOVA-PERCHT EkaterinaRUS
19PIDHRUSHNA OlenaUKR
20HAUSER Lisa TheresaAUT
21PAVLOVA EvgeniyaRUS
22SANFILIPPO FedericaITA
23EGAN ClareUSA
24DZHIMA YuliiaUKR
25BRAISAZ JustineFRA
26DAHLMEIER LauraGER
27SEMERENKO ValjUKR
28ZBYLUT KingaPOL
29SEMERENKO VitaUKR
30MERKUSHYNA AnastasiyaUKR
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

 • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
 • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
 • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
 • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta