Jatkuuko Johaugin dominointi Beitostölenin 15 kilometrillä?


Beitostölen palaa maastohiihdon maailmancupiin yhdeksän vuoden tauon jälkeen. Lauantaina kilpaillaan vapaan väliaikalähdöissä, kun taas sunnuntaina on vuorossa viestit.
Etusuora: 07.12.2018 22:14Hiihto
Jatkuuko Johaugin dominointi Beitostölenin 15 kilometrillä?
Therese Johaug. Kuva: By Iso76 [GFDL or CC BY-SA 3.0 ], from Wikimedia Commons
Naisten 15 km vapaan kilpailun ennakkosuosikin nimeäminen ei vaadi erityiskykyä. Alkukauden kaikki normaalimatkan kilpailut nimiinsä vienyt Therese Johaug lähtee ehdottomana suosikkina lauantain kilpailuun. Voitollaan Johaug ohittaisi Jelena Välben hiihdon maailmancupin normaalimatkojen palkintopallisijojen (80) määrässä (fis-ski.com).

Sen sijaan kakkossijalle on tyrkyllä nipullinen hiihtäjiä. Erityisesti Ingvild Flugstad Östberg hiihti vakuuttavasti Lillehammerin maailmancupin takaa-ajossa. Norjalainen lähti matkaan 19,8 sekuntia Johaugin perään, mutta Östbergin vahvan lopun ansiosta eroa oli maalissa hieman vähemmän 17,9 sekuntia.

Rukan maailmancupia edeltävissä Beitostölenin FIS-kisoissa Johaug ja Östberg ottivat mittaa toisistaan 10 km vapaalla, jolloin Johaug voitti maannaisensa 26 sekunnilla. Kilpailun kolmas oli Sadie Björnsen (+1.45,9). Lillehammerin maailmancupin vapaan kympillä Östberg oli neljäs 23,1 sekuntia Johaugille hävinneenä.

Mitä tekee ruotsalaiskaksikko?


Alkukauden komeetaksi on luettava Ruotsin Ebba Andersson. 21-vuotias ruotsalainen on yltänyt jokaisessa maailmancupin normaalimatkan kilpailussa palkintopallille, mikä on melkoinen harppaus huomioiden, että vasta alkuvuonna (2018) hän sijoittui ensimmäisen kerran urallaan kymppisakkiin maailmancupissa. Mikäli ruotsalainen äityisi Beitostölenissä hirmuiseen lentoon ja nappaisi voiton, olisi hän 13. ruotsalainen, joka onnistuu voittamaan mc-osakilpailun.

Toinen ruotsalainen Charlotte Kalla nappasi vuonna 2007 ensimmäisen maailmancupin palkintosijansa juuri Beitostölenissä. Nyt 13 vuotta myöhemmin ruotsalainen hakee jälleen paikkaa podiumilta – palkintopallisija olisi Kallalle uran 70. Lillehammerin perinteisen takaa-ajossa naiselta nähtiin hieman tahmea suoritus takaa-ajossa, kun hän hyytyi toiselta sijalta neljänneksi, eikä pystynyt vastaamaan takaa tulleen kaksikon Anderssonin – Östbergin vauhtiin. Lauantainen 15 km vapaa on kuitenkin lähtökohtaisesti 31-vuotiaalle ruotsalaiselle suotuisampi matka.

Pärmäkoski Linnan juhlien kautta Beitostöleniin


Vielä torstaina Krista Pärmäkoski juhli Suomen itsenäisyyttä Linnan juhlissa, mutta hiihtotykin kerrotaan lähteneen jo hyvissä ajoin valmistautumaan viikonlopun kisarupeamaan.

Suomalaisen meno maailmancupissa on osoittanut etenemisen merkkejä, kun hieman kehnosti sujuneen Rukan viikonlopun jälkeen Lillehammerissa nähtiin jo vahvempaa tekemistä. Ero Johaugiin ja ruotsalaisiin on kuitenkin ollut pelottavan suuri ja Pärmäkoskelta odotetaankin isoa harppausta tulevissa maailmancupin kilpailuissa.

Lauantaina on myös mielenkiintoista nähdä Susanna Saapungin edesottamukset. Viikko sitten Lillehammerissa Saapunki sijoittui vapaan 10 km kilpailussa sijalle 21. ja nappasi uransa toiset maailmancupin pisteet. Sunnuntain perinteisen takaa-ajossa Saapunki suoriutui niin ikään hienosti ja oli 20. Valitettavasti Saapunki joutuu jättämään kisan väliin flunssaoireiden takia ja hänet korvaa Anne Kyllönen.

Mielenkiinnolla odotetaan myös Kerttu Niskasen paluuta maailmancupiin väliviikon jälkeen.

Katso myös Beitostölenin maailmancupin ohjelma, latukartat ja paljon muuta – Beitostölen maailmancup
Kaupallinen yhteistyö

Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten energisiä olemme arjessa tai urheillessa ja minkälaiseksi terveytemme muodostuu tulevaisuudessa. Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-terveystarkastus antaa monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi.

  • Kaikki testit helposti ja nopeasti ilman lääkärin lähetettä
  • Selkeä ja edullinen hinnoittelu
  • Näytteenotto käy hetkessä ja tulokset yleensä jo seuraavana päivänä Oma Puhti -palveluun