Naiset: Huipputulosten tekijöiden pituudet vertailussa lajeittain


Vertailimme yleisurheilun eri lajien huipputulosten tekijöiden pituuksia naisten osalta. Vertailussa oli mukana, niin kotimaiset kuin maailman kaikkien aikojen parhaimmat top5-tulokset tehneet urheilijat.
Etusuora: 20.07.2020 19:21Yleisurheilu
Naiset: Huipputulosten tekijöiden pituudet vertailussa lajeittain
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Pituudet ovat tehty loppuvuoden 2018 tilastojen perusteella. Eli esimerkiksi Suomen ja maailman top5-tuloksia vuosilta 2019 ja 2020 ei ole huomioitu. Naisten 1500 metrin pituuksissa huomioitiin vain neljän naisen pituudet, sillä kaikkien aikojen nelosajan juosseen kiinalaisen Lang Yinglain pituutta ei löytynyt luotettavasta lähteestä. Urheilijoiden pituuksien lähteenä on käytetty Tilastopajaa ja WorldAthletics-sivustoa.

Juoksumatkoilla urheilijoiden pituuksissa johdonmukaisuutta


Niin miesten kuin naistenkin sileiden juoksumatkojen urheilijoiden pituuksissa on havaittavissa johdonmukaisuutta.

Pisimmät naisjuoksijat löytyvät miesten tavoin pikamatkoilta, kun 200 metrin naisten kaikkien aikojen top5-tulosten tekijöiden keskipituus on juoksumatkojen korkein - 175,8 cm. Ero on kuitenkin varsin selkeä 100 metrin huipputulosten tekijöihin (168 cm), sillä heidän joukostaan löytyy muun muassa taskuraketit Shelly-Ann Fraser-Price (160 cm) ja Carmelita Jeter (163 cm).

Naisten puolella on havaittavissa sama ilmiö, joka todettiin myös miesten osalta, eli huipputulosten tekijöiden pituudet laskevat roimasti pidemmille matkoille siirryttäessä - vitosella ja kympillä naisten keskipituudet ovat 10-15 senttiä alhaisemmat kuin pikamatkoilla. Esimerkiksi 5000 metrin top5-tulosten tekijöiden joukossa on kaksi vain 155 cm pitkää naista.

Suomalaisista pisimmät juoksijattaret löytyvät ratakierrokselta - keskipituus 170,4 cm. Suomalaisten keskipituus ei kuitenkaan laske samalla tavoin kuin kaikkien aikojen top5-tulosten tekijöiden, vaan pysyy kohtalaisen tasaisena kaikilla sileillä juoksumatkoilla. Sama havainto tehtiin myös suomalaismiesten osalta.

Naisten TOP5-urheilijoiden keskiarvopituudet (juoksut & kävelyt)
Naisten TOP5-urheilijoiden keskiarvopituudet (juoksut & kävelyt)


Pisimmät naiset kiekko- ja kuulapaikalla


Naisten maailman huipputulosten tekijöiden korkein lajikohtainen keskipituus on miesten tavoin kiekonheitossa, 182,4 cm. Sen sijaan suomalaisten korkein lajikohtainen keskipituus on kuulassa 179,4 cm, mutta vain vajaan sentin kiekonheittäjien keskiarvoa enemmän.

Kokonaisuudessaan naisten heitto- ja hyppylajeissa ja otteluissa ei ole suuria pituuseroja lajien välillä. Sen sijaan on merkille pantavaa, että maailman top5-naiset ovat jokaisessa näistä lajeista huomattavasti pidempiä kuin naiset keskimäärin. Alankomaissa on korkein naisten keskipituus maailmassa, noin 170 cm. Esimerkiksi miesten puolella muutamien hyppy- ja heittolajien keskipituus oli hieman päälle 182-185 cm, joka ei poikkea paljoa joidenkin maailman maiden miesten keskipituuksista.

Toinen huomioitava seikka on Suomen huipputulosten tekijöiden pituusero maailman eliittiin, sillä vain kolmiloikassa – muutamilla milleillä – suomalaiset ovat keskimäärin pidempiä maailman huipputulosten tekijöihin verrattuna.

Naisten TOP5-urheilijoiden keskiarvopituudet (heitot, hypyt & ottelu)
Naisten TOP5-urheilijoiden keskiarvopituudet (heitot, hypyt & ottelu)


Lue myös: Miesten pituudet vertailussa
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta