Ampumahiihto Naisten pikamatka 7,5km: Suomalaisilta odotetaan nyt tulosta!


Johannes Bö hiihti ylivoimaiseen voittoon perjantaina miesten pikamatkalla yhdestä sakosta huolimatta. Pystyykö Kaisa Mäkäräinen samaan lauantaina naisten ampumahiihdon pikamatkalla Slovenian Pokljukassa?
Etusuora: 08.12.2018 07:00Ampumahiihto
Ampumahiihto Naisten pikamatka 7,5km: Suomalaisilta odotetaan nyt tulosta!
By Andrew Fedorov [CC BY 2.0 ], via Wikimedia Commons
Perjantai oli norjalaisen Johannes Bön juhlaa, kuten ennakko-oletus olikin. Pokljukan viikonloppu jatkuu lauantaina naisten 7,5km sprintti-kilpailulla. Pikamatka starttaa kello 15:15 Suomen aikaa.


Mäkäräiseltä ja Ederiltä odotetaan nyt tulosta


Pokljukan normaalimatka ei herättänyt suomalaisittain hurraa -huutoja, kun Kaisa Mäkäräinen oli parhaana suomalaisena sijalla 30 ja Mari Eder jäi sijalle 45. Näin ollen Venla Lehtosen puhdas ammunta ja ensimmäiset maailmancupin pisteet olivatkin torstain ainoa ilonpilkahdus. Lehtonen jäi hyvästä ammunnasta huolimatta kuitenkin sijalle 36.

Lauantain kilpailussa odotukset ovat suomalaisittain entistäkin kovemmat. Nyt ollaan sekä Ederin että Mäkäräisen bravuurimatkalla. Molempien ominaisuudet sopivat loistavasti juuri pikakisaan ja nimenomaan lauantaina tulosta tulisi syntyä.

Mäkäräinen piti hyvää hiihtovauhtia jo torstaina ollen koko kilpailun nopein hiihtovauhdissa mitattuna. Pokljukan ladut sopivat Mäkäräiselle loistavasti, joten yhdelläkin sakolla ristijärveläislähtöinen kilpailija tulee olemaan väkisin voittokamppailussa.

Enempään ei kuitenkaan olisi varaa, sillä kuten jo torstaina nähtiin, maailman kärjen taso on tällä kaudella entistäkin laajempi ja lukuisilla naisilla on mahdollisuus sekoittaa top5-sijoituksia.

Mäkäräinen ja Hermann kovimmassa hiihtovauhdissa


Mäkäräinen on kovan hiihtovauhtinsa ansiosta, jälleen kerran, niukka suosikki voittamaan kilpailun. Haastajat ovat kuitenkin lähellä ja niitä on paljon.

Torstain kilpailussa hiihtovauhdilla mitattuna Mäkäräisestä vain kaksi sekuntia jäänyt Denise Hermann tulee laskea suomalaisen ykköshaastajaksi. Maastohiihdon puolelta ampumahiihtoon pari vuotta sitten siirtyneellä Hermannilla on kuitenkin Mäkäräisen tavoin ollut välillä isoja ongelmia ammuntansa kanssa.

Kovaa kehityskäyrää viime vuosina osoittanut Slovakian Paulina Fialkova on selkeä kärkihaastaja yhdessä aina nopeasti sekä tarkasti ampuvan Dorothea Wiererin kanssa.

Suoranaisesti elämänsä hiihdon torstaina lasketelleet Marketa Davidova ja Monika Hojnisz ovat äärimmäisen mielenkiintoisia seurattavia lauantaina. On vaikea uskoa, että samanlaista unelmahiihtoa syntyisi uudestaan, mutta mielelläni näkisimme, että duo osoittaa oletuksemme vääriksi.

Torstain normaalimatka, nopeimmat hiihtoajat:
1. Kaisa Mäkäräinen
2. Denise Hermann +0:02
3. Paulina Fialkova +0:29
4. Marketa Davidova +0:46
5. Monika Hojnisz +0:48
6. Anastasia Kuzmina +0:49
7. Hanna Öberg +0:54
8. Celia Aymonier +0:58
9. Ingrid Landmark Tandervold +1:00
10. Dorothea Wierer +1:03

Mitä tekee Kuzmina ja muut haastajat?


Viime vuonna sprintticupin voittanut ja pitkään kokonaiscupia johtanut Anastasia Kuzmina oli torstaina varjojen mailla. Kolme sakkoa normaalikilpailuissa johti 25. sijaan, eikä slovakialainen ollut lähelläkään kärkeä edes hiihtovauhdeissa. Viime kaudella Kuzminalta nähtiin aivan timanttisia hiihtoesityksiä, mutta torstaina eroa Mäkäräiseen syntyi ladulla peräti 49 sekuntia.

Sprinttikilpailuissa Kuzmina on alati vaarallinen, joten yllätys ei olisi vaikka hän nousisi jälleen kärkikahinoihin, mutta kauden avaus ei ollut lupauksia herättävä. Täytyy myös muistaa, että Kuzmina on ollut loistava ajoittamaan kuntonsa juuri arvokisoihin, joten alkukausi tuskin on tälläkään kertaa Kuzminan päätähtäin.

Viime kauden sprintticupissa pärjänneistä uransa lopettanutta Darya Domrachevaa ja ikävistä sairasteluista läpi syksyn kärsinyttä Laura Dahlmeiria ei nähdä lauantaina ladulla. Sen sijaan Tshekin Veronika Vitkova, Italian Lisa Vittozzi sekä Saksan Franziska Hildebrand omaavat joka kisassa mahdollisuudet palkintopallille.

Sprintticupin TOP10 2017-2018

1Anastasia KuzminaSlovakia323
2Darya DomrachevaValko-Venäjä313
3Kaisa MäkäräinenSuomi258
4Laura DahlmeierSaksa252
5Veronika VitkovaTshekki245
6Franziska HildebrandSaksa244
7Lisa VittozziItalia230
8Dorothea WiererItalia228
9Anais BescondRanska219
10Vita SemerenkoUkraina185


Kaisa Mäkäräinen ja Darya Domracheva menestyivät edelliskauden sprintticupissa
Kaisa Mäkäräinen ja Darya Domracheva menestyivät edelliskauden sprintticupissa (By Andrew Fedorov (Kaisa Mäkäräinen (FIN) & Darya Domracheva (BLR)) [CC BY 2.0 ], via Wikimedia Commons)


Kutkuttavat asetelmat kilpailuun


Summa summarum: lähtökohdat lauantain pikakilpailuun ovat äärimmäisen mielenkiintoiset. Mäkäräinen ja Hermann takuulla loistavat ladulla, mutta miten onnistuu ammunta? Mäkäräinen kantaa varmasti paineita niskassaan torstain kilpailun jälkeen. Nyt itseluottamus pitää kuitenkin löytää varsinkin makuuammuntaan uudestaan.

Kuten Kuzmina, Eder ja Mäkäräinen, myös torstain kilpailussa pahasti epäonnistunut Anais Bescond puhkuu varmasti näyttöhaluja. Ranskalainen ampui torstaina viisi sakkoa ja oli kokonaistuloksissa vasta 75., joten lauantaina saatetaan nähdä hyvin sisuuntunut kilpailija radalla.

Päinvastaisesti torstaina loistavasti onnistuneet Davidova ja Hojnisz ovat ison paikan edessä, kun upea tulos tulisi nollata nopeasti ja hiihtää taas uudessa kilpailussa kärkinaisten vauhdissa.

Kuten miesten kilpailu osoitti, tuuliolosuhteet ovat Pokljukan ylängöllä välillä todella haastavat, mikä saattaa tuoda ongelmia useille hiihtäjille. Mikäli tuuliolosuhteet vaihtuvat äkisti, voi myös lähtöpaikalla ja onnella olla oma sanottavansa kilpailussa.

Tässä kaikessa ampumahiihdon kutkuttavuus piileekin. Dramatiikkaa ja tapahtumia riittää alusta loppuun, eikä koskaan voi tietää, ketkä naiset tällä kertaa ovat kymmenen parhaan joukossa. Ilmaisia ampumahiihdon maailmancupin pisteitä ei ole olemassa.
Kaupallinen yhteistyö

Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten energisiä olemme arjessa tai urheillessa ja minkälaiseksi terveytemme muodostuu tulevaisuudessa. Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-terveystarkastus antaa monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi.

  • Kaikki testit helposti ja nopeasti ilman lääkärin lähetettä
  • Selkeä ja edullinen hinnoittelu
  • Näytteenotto käy hetkessä ja tulokset yleensä jo seuraavana päivänä Oma Puhti -palveluun