Pärmäkoski jäi Tour de Skin avaussprintissä välieriin, Stina Nilsson murskavoittoon


Tour de Ski 2018-2019 käynnistyi Toblachista 29.12.2018 vapaan tyylin sprintillä. Naisissa avauskisan ylivoimaiseen voittoon hiihti naisten sprintin tämän hetken valtias Ruotsin Stina Nilsson. Krista Pärmäkoski jäi välieränsä jumboksi ja oli kisan 12.
Etusuora: 29.12.2018 17:00Hiihto
Pärmäkoski jäi Tour de Skin avaussprintissä välieriin, Stina Nilsson murskavoittoon
By Palsternakka (Flickr) [CC BY 2.0 ], via Wikimedia Commons
Krista Pärmäkoski avasi Tour de Skin asiallisella suorituksella sijoituttuaan Toblachin vapaan sprintissä sijalle 12. Osaltaan Pärmäkosken suoritukseen vaikutti Suomen huollon epäonnistuminen päivän kisassa. Etenkin karsinnassa kaikki suomalaiset olivat vaikeuksissa ja Pärmäkoski selvisi ainoana mukaan erävaiheeseen ja hänkin vain vaivoin.

Yksi Pärmäkosken kokonaiskiertueen päävastustajista Ruotsin Stina Nilsson hiihti kilpailussa ylivoimaiseen voittoon. Ruotsalaisten huippumenestyksen takasi Ida Ingemarsdottir, joka kurotti niukasti toiseksi ennen nousukuntoista USA:n Jessica Digginsiä ja aiemmin paremmin perinteisellä tyylillä menestynyttä Venäjän Yulia Belorukovaa.

Pärmäkosken kannalta oli erittäin tärkeää, että Tourin ykkösvoittajasuosikki Norjan Ingvild Flugstad Östberg jäi ulos välierävaiheesta ja sijoittui Pärmäkosken taakse sijalle 16.

Toblach sprintti (v), finaali 29.12.2018 (osakilpailu 1/7)


Naiset

SijaKilpailijaAikaero
1.Stina Nilsson 🇸🇪2:36.10
2.Ida Ingemarsdottir 🇸🇪+3.00
3.Jessica Diggins 🇺🇸+3.07
4.Yulia Belorukova+3.16
5.Linn Sömskar 🇸🇪+3.44
6.Sadie Björnsen 🇺🇸+3.59

Suomalaiset:
12. Krista Pärmäkoski
Pärmäkoski oli ainut suomalainen erävaiheessa. Hän selviytyi semifinaaliin, jossa jäi eränsä viimeiseksi.

Tulokset Toblach sprintti (v), karsinta 29.12.2018 (osakilpailu 1/7)


Naiset

SijaKilpailijaAikaero
1.Sadie Björnsen 🇺🇸2:35.95
2.Linn Sömskar 🇸🇪+0.14
3.Stina Nilsson 🇸🇪+0.40
4.Katja Visnar 🇸🇮+0.88
5.Laurien van der Graaff 🇨🇭+1.35
6.Jessica Diggins 🇺🇸+1.38
25.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+5.63

Karsiutuneita:
31. Mari Eder (FIN) +6.75
41. Teresa Stadlober (AUT) +8.48
42. Heidi Weng (NOR) +8.57
51. Laura Mononen (FIN) +10.26
55. Susanna Saapunki (FIN) +11.98
68. Anne Kyllönen (FIN) +15.03


Toblachin sprinttifinaalit hiihdetään 29.12.2018 klo 15:30

Kisan ennakko


Naisten Tour de Skin ennakkoasetelma on poisjääntien myötä selkeä: Krista Pärmäkoski vs. Ingvild Flugstad Östberg. Ihan kaksintaisteluksi naisten kiertuetta ei kuitenkaan kannata naulata, sillä kovia haastajia lähtölistoilta kyllä löytyy. Ei sovi unohtaa esimerkiksi Ruotsin Stina Nilssonia, joka tunnetaan parhaiten sprintterinä, mutta on osoittanut vahvuutensa Tour de Skillä jo aiemminkin. Kauden 2016/2017 kiertueella Nilsson sijoittui Heidi Wengin ja Pärmäkosken perässä peräti kolmanneksi vain 17 sekuntia suomalaiselle hävinneenä. Östberg hävisi tuolloin kokonaiskilpailussa Nilssonille 10 sekuntia.

Lisäksi potentiaalisista haastajista voidaan mainita USA:n Jessica Diggins, joka ei ole alkukaudella kuitenkaan menestynyt entiseen tapaan vapaan sprinteissä. Kokonaiskilpailuista yhdysvaltalainen on kuitenkin napannut kahtena viime vuonna sijat 5 ja 3.

Helpotettu Tour suosii sprinttereitä


Pitkät distanssimatkat loistavat tämän kertaisella Tourilla poissaolollaan. Tämän takia bonussekunteja antavat sprintit nousevat erittäin tärkeään rooliin. Pärmäkosken onkin saatava heti avaussprintistä hyvä onnistuminen, jotta sprintterihaastajat eivät pääse liian kauas karkuun. Toisaalta olisi hyvä saada tehtyä eroa Östbergiin, joka on alkukaudella kangerrellut sprinteissä, mutta hiihtänyt distanssimatkat vakuuttavasti.

Kokonaiskilpailun voitosta taisteleva Pärmäkoski on sijoittunut vapaan sprinteissä sijoille 15 ja 6. Davosin kutossijan tuonut kisa oli kuitenkin Pärmäkoskelta lupauksia antava, sillä hän suorastaan dominoi puolivälierää ja välierää aggressiivisesti kärkipaikalta. Finaalin puolivälissä Pärmäkoski eteni keulaan, mutta samalla korkea ilmanala iski hapot reisiin ja Pärmäkoski valahti hetkessä finaalin jumboksi.

Östbergin sijoitukset kauden vapaan sprinteissä ovat olleet 11 ja 10. Diggins on epäonnistunut alkukauden sprinteissä sijoittuen sijoille 26 ja 17. Avauskisa antaa vahvasti suuntaa Tourin etenemiselle, sillä jo 1.1. ohjelmassa on jälleen vapaan sprintti. Sprinttien välissä hiihdetään vain 10 km (v) väliaikalähtö. Mikäli Pärmäkoski, Diggins ja Östberg eivät onnistu vapaan sprinteissä, saattaa Nilsson karata kokonaiskilpailua ajatellen jo vaarallisen kauas.

Nilsson voitti viimeisimmän Davosissa hiihdetyn maailmancupin vapaan sprintin ja on selkeästi nousukunnossa. Lillehammerin vapaan sprintissä kuukausi sitten hän oli toinen. Normaalisti Nilssonin taisteluparina on vapaan sprinteissä nähty Norjan Maiken Caspersen Falla, mutta hän oli oudon vaisu Davosissa oltuaan vasta 16. USA:n Sophie Caldwell on ollut jo pidempään vakuuttava vapaan sprinteissä ja taistelee varmasti Toblachin avausmatkan voitosta.

Katso myös:
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta