Näkökulma: Nykymuotoinen Tour de Ski on tullut tiensä päähän


Vuodenvaihteessa hiihdettävä Tour de Ski ei ole todellisille huipuille urheilullisesti tai taloudellisesti järkevä vaihtoehto.
Joona Klemi: 27.12.2018 17:30Hiihto
Näkökulma: Nykymuotoinen Tour de Ski on tullut tiensä päähän
Iivo Niskanen on Suomen miesten hiihtomaajoukkueen keulakuva. (By Anferov73 [CC BY-SA 4.0 ], from Wikimedia Commons)
13. kertaa järjestettävä Tour de Ski ei tänäkään vuonna houkuta läheskään kaikkia lajin suurimpia tähtiä. Muun muassa Therese Johaug, Charlotte Kalla ja Iivo Niskanen jättävät kiertueen väliin.

Syyt poisjäänteihin ovat vieläpä varsin loogisia. Perinteisen hiihtotavan spesialistina tunnettu Niskanen ilmoitti jo kesällä jättävänsä vain kaksi perinteisen tyylin kilpailua sisältävän tourin väliin. Kiertueella on aiemminkin suosittu vapaata tyyliä, mutta tällä kertaa jako on poikkeuksellisen raju, kun seitsemästä startista peräti viisi hiihdetään vapaalla hiihtotavalla.

Kalla ja Johaug puolestaan perustelivat poisjääntejään sillä, että he haluavat keskittyä MM-kisoihin. Tilastojen valossa naisten päätöksiä voidaan pitää järkevinä, sillä Urheilulehti kirjoitti 21. joulukuuta, että peräti kaksi kolmasosaa kaksien edellisten olympia- ja MM-kisojen mitaleista on mennyt tourin väliin jättäneille naisille.

Samaisessa jutussa käy ilmi myös kolikon kääntöpuoli: Vuodenvaihteesta 2006-2007 alkaen hiihdetyn Tour de Skin historiassa vain Johannes Hösflot Kläbo on onnistunut voittamaan maailmancupin kokonaiskisan osallistumatta tourille. Urheilijoiden pitää siis käytännössä tehdä valinta arvokisojen ja kiertueen välillä.

Tilannetta ei helpota tourin vuosi vuodelta pienentyneet voittopalkkiot, joita urheilijat ovat myös julkisesti kritisoineet. Viime kaudesta alkaen palkintorahoja on maksettu kymmenen parhaan sijasta 20 parhaalle, ja voittajalle jaettava summa on pienentynyt lähes 50 000 euroa kiertueen alkuajoista. Myös turneen kokonaispalkintosumma on laskenut yli puolella sen alkuvuosista.

On kiertueessa toki muitakin ongelmia. Esimerkiksi bonussekuntijärjestelmä, joka on saanut osakseen kritiikkiä jopa siitä hyötyneiltä. Käytännössä järjestelmä suosii sprinttereitä, sillä bonussekunteja jaetaan eniten juuri sprinteissä.

Kaikki tämä huomioiden, nykymuotoisen Tour de Skin jatko ei näytä valoisalta. Uudistuksia kaivataan ennen kaikkea rakenteeseen, kenties myös kiertueen ajankohtaa voisi aikaistaa, mutta tämäkään ei välttämättä riitä.

Kuten tuli jo todettua, urheilijoiden on liki mahdotonta menestyä sekä tourilla että arvokisoissa. Siksi järkevintä olisi järjestää kiertue vain joka neljäs vuosi, jolloin ei hiihdetä lainkaan arvokisoja. Kiertueen arvostus nousisi takuulla kohisten, ja samaa voisi odottaa myös palkintosummilta. Tällöin urheilijoilla ei olisi myöskään montaa mahdollisuutta hakea tourin voittoa, joten se olisi lähes olympiavoiton veroinen titteli.

Lue lisää:
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta